Csodálatos ősz a Folly Arborétumban

Hazánk egyetlen magánkézben lévő, és látogatható gyűjteményes kertjét, a Folly Arborétumot joggal nevezik a Balaton Édenkertjének. Szemkápráztató fekvése, minden évszakban csodálatos kertje és kiegészítő szolgáltatásai egész napos családi kikapcsolódásra csábítanak. Nézd meg fotókon és videóban, hogy milyen csodálatos az ősz a badacsonyörsi Folly Arborétumban!

Csodálatos ősz a Folly Arborétumban

Csodálatos ősz a Folly Arborétumban

Ezer éve tervben volt már, hogy egyszer meglátogatom hazánk és talán Kelet-Európa legszebb fekvésű arborétumát. Aztán valami mindig közbeszólt. Találtam más célpontot, izgalmasabb programot, de nem tagadom, néha épp a lustaságom tartott vissza a hegyoldali túrázástól.

Sok mindent tudtam már a különleges kertről, hisz egy olvasóm fotóival készítettem már egy bejegyzést a balatoni csodakertről és többször ajánlottam már családi programokhoz is. Nem mellesleg követem a Facebook oldalukat is, ahol rendszeresen sok érdekes információt osztanak meg.

Idén októberben, amikor kaptam egy meghívót a kert meglátogatására, félre dobtam minden teendőmet és kifogásomat.

Mondanom sem kell, hogy nem bántam meg. Sőt! Szuper döntés volt.

Az égiek is velünk voltak, ragyogó napsütéses időben járhattuk végig a hatalmas, a nehéz terepviszonyok ellenére is szépen gondozott kertet.

A kert egyik tuladonosa és üzemeltetésének vezetője, az alapító Folly Gyula dédunokája, Folly Réka kedvesen fogadott és kalauzolt végig bennünket az örökzöldek birodalmában.

Élvezetes előadából sok mindent megtudtunk az arborétum történetéből és növényritkaságairól.

Beavatott bennünket a közeljövő terveibe, a jelenleg folyó és jövőre megvalósuló fejlesztésekbe. Minden szavából érződött, hogy az arborétum valóban a szívügye. Ezekre a feljesztésékre egy későbbi bejegyzésben visszatérek majd, most inkább az őszi kert szépségét mutatom be, hogy kedvet csináljak másoknak is egy őszi kiruccanáshoz.

A kellemes séta után igazán jól esett megkóstolni az arborétum éttermének és borászatának finomságait.

A helyben készült fenyőrügy szörp és borok alapanyagát a kert szolgáltatta, az ízletes  vadragu leveshez finom házi kovászos kenyér dukált. Az isteni kávé mellé pedig mi mást kóstoltam volna, mint az Arborétum tortáját.

Utólag visszagondolva nem is értem, hogy miért halogattam eddig az arborétumi kiruccanást. Hatalmas élmény volt és tudom, hogy ide vissza kell térnem. Többek közt azért is, hogy a megnézzem az új feljesztések eredményét és megkóstoljam a hónap aktualitásához igazított étlap fiomságait.

Tipp: Haza is viheted magaddal az arborétum illatát és ízeit. A kijáratnál lévő shopban különleges Folly teák, szörpök, borok mellett magokat és növényeket is vásárolhatsz.

Az arborétumban éves törzsvásárlói kártya is vásárolható. Ezzel kevesebb mint két belépőegy árából az év minden napján ingyen lehet kikapcsolódni a csodálatoa zöld oázisban, a Balaton Édenkertjében.

Ha még novemberben ellátogatsz a kertbe, ne felejtsd el beküldeni a fotódat az őszi fotópáláyzatra, ahol értékes díjatak nyerhetsz!

A nyitvatartásról, a fotópályázatról és az arborétum növényeiről a hivatalos oldalon találsz információkat.

A Balaton Éderkertje ősszel – videó

Nézd meg az arborétumban készített videót is!

Ősz magyar arborétumokban

Szerencsések vagyunk, hogy kontinentális éjhajlatunknak köszönhetően mind a négy évszak szépségét megtapasztalhatjuk. Tavasszal az éledező természet, nyáron az erdő fáinak árnyat adó zöldje, ősszel a lehulló falevelek színkavalkádja, télen pedig az örökzöldek nyugtató színe színesíti napjainkat. Az őszi séta még a képernyő előtt ülve is kedélyjavító. Próbáld ki a Budai Arborétum ősszel készített fotóival!

A vénasszonyok nyara a szombathelyieket is természetbe csábítja. A vasi megyeszékhely lakosai szerencsés helyzetben vannak, mert a környék rengeteg természetközeli kikapcsolódási lehetőséget kínál. A mesterségesen kialakított szombathelyi Csónakázótó igazi relaxációs övezet tavakkal, uszodával, stranddal, játszótérrel, futópályával, skanzennel, kempinggel, szállodával, vendéglátóhelyekkel. Csodáld meg Te is az őszi színekben pompázó szombathelyi Csónakázótó környékét!

Az arborétumok és botanikus kertek csodavilága számomra megunhatatlan. Különösen a tavaszi és őszi napsütésben imádom felfedezni a természet rejtett kincseit. Szerencsére bármerre is élünk az országban, arborétum és felfedeznivaló akad bőven. Most a Fejér megyei Alcsútdobozra invitállak. Nézd meg fotókon, aztán személyesen is, hogy milyen csodálatos az ősz az Alcsúti Arborétumban!

Amikor a testünk és lelkünk is áhítozik a zöldre, a természet ezernyi szépségének felfedezésére, legjobb megoldás, ha felkeresünk egy botanikus kertet vagy arborétumot. Az ország valamennyi megyéjében találunk látogatható gyűjteményes kertet, így egy kis utazással biztosan találunk egyet a közelünkben is. Összegyűjtöttem, hol találhatók botanikus kertek és arborétumok Magyarországon. A listát folyamatosan frissítem.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük