Csodálatos japánkert a Margitszigeten

A Margitszigeten található japánkert az egyik legjobb és legszebb hely Budapesten a kikapcsolódáshoz. A 10.500 m2-es ázsiai sítlusú kertben igazi testi-lelki élményben lehet részünk, miközben gyönyörködünk és lecsendesedünk. A gondosan megválasztott növényeknek köszönhetően bármely évszakban érdemes sétát tenni, vagy egy padra letelepedve elmerengeni az ingyenesen látogatható édenkertben.

margitszigeti japánkert

Csodálatos japánkert a Margitszigeten

A Duna két ága által körülölelt Margitsziget már a 19. század második felében is igen kedvelt helyszín volt a kikapcsolódásra vágyó budapestiek körében. Három sziget egyesítésével kapta a Margitsziget nevet. Az egyik szigeten, amit Nyulak szigetének hívtak, állt a 13. században épített Boldogasszony-zárda, aminek legismertebb lakója, IV. Béla király lánya, a később szentté avatott Árpád-házi Szent Margit volt.

A domonkosrendi apácakolostort, amelynek romjai a mai napig láthatók, IV. Béla alapította hálából Szűz Mária tiszteletére. Az 1241-es tatárjárás után tett fogadalmat, hogy ha elkerüli a pusztulást, az épp úton lévő gyermekét felajánja az egyháznak. A kolostort Margit lánya lakhelyeként építtte fel a Nyulak szigetén. Ez a zárda és a hozzátartozó építmények voltak a középkorban a sziget legfontosabb intézményei. A Margitsziget nevet Margit emlékezetére kapta az egyesített sziget.

Az 1870-es években rohamos fejlődésnek indult a terület. Ekkor készült el a gyógyfürdő, két vendéglő, több villa, a Kisszálló, a gépház és a neoreneszánsz Nagyszálló. Valamint ekkor alakították ki mesterségesen elhelyezett sziklák segítségével a vízesést is.

A margitszigeti japánkert létrehozása Magyar György nevéhez fűződik, aki 1882-től volt a Margitsziget főkertésze. Az akkoriban kuriózumnak számító autentikus japánkertekre jellemző növényekkel, kőlámpásokkal igazi ázsiai hangulatot varázsolt a Margitszigetre.

2013-ban alapos felújítást hajtottak végre. Az elöregedett növényállományt kicserélték, és sok új növénynel is gazdagodott a gyűjtemény. Az épített elemek jó része is megújult. Több ülőalkalmatosságot is telepítettek, mind klasszikus padokat, mind a japán kultúra inspirálta piros-fekete, hosszú fémpadokat.

A kertben színes növények szegélyezte kanyargós sétautak vezetnek, többszáz éves fákkal és örökzöldekkel övezve. Kis fahíd vezet be a kert mélyére, ahol a vízesést is találjuk. A csatornákkal összekötött tavakban gyönyörű tavirózsák, aranyhalak, teknősbékák és vadkacsák találtak otthonra. A halastó közepén egy kis szobor található, amelyet Budapest kis sellőjének hívnak.

A Japánkert a Margitszigeten az év minden napján ingyenesen látogatható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük