Csillagösvény – Pilisszántó zarándokhelye

Pilisszántó, a Pilis kapuja rengeteg csodával várja a sétálni vagy kirándulni vágyókat. A szépen kiépített Csillagösvény természetimádó túrázók, a magyar történelem iránt érdeklődő családok és a csendes imára vágyó zarándokok számára is kitűnő célpont.

Csillagösvény Pilisszántón

Csillagösvény Pilisszántón

A Pilis oldalában álló, Makovecz Imre által tervezett Boldogasszony-kápolnához az egykori mészkövet bányászó férfiak által kitaposott köves gyalogút, a Csillagösvény vezet. Az ösvényen a kálvária mintájára több stációt találunk, amelyek több ezer éves történelmünkön át vezetnek el a mészkőfalhoz.

Szikla Színház

A Szikla Színházba, ahol korábban számos koncertet és színházi előadást is tartottak egy faragott székelykapun keresztül jutunk be.

Mészégetők kútja

A helyi lakosok hosszú időn át mészégetésből éltek, az Ő emlékükre újították fel az egykori kutat.

Őseink Csillagösvény

A Csillagösvény hét ősünk, magyar történelem nagy alakjainak üzenetét közvetíti. A faragott faszobrok adományból, felajánlásokból készültek. Az első három szobor, Nimród, Atilla és Árpád szobra 2007-ben készült el. Majd 2008-ban Hunyadi Mátyás, a pálos rendet alapító Boldog Özséb, Szent László és Szent István szobra került felavatásra.

Boldogasszony-kápolna

A Makovecz Imre tervezte templomot 2006. szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján szentelték fel. Két, 9 méter magas tornya előrehajló csuklyás, pálos szerzetesekre emlékeztet, mintkét tornyában egy-egy harang van.

Boldogasszony kápolna - Pilisszántó

Pilis Keresztje

A kápolna felett magasodik a Pilis Keresztje. 2003-ban az erdélyi Hargitáról érkezett fenyőkből állították fel. Az időjárás viszontagságait azonban nehezen viselte a kereszt, így pár éve fémre cserélték.

Pilisi Lélekharang

A harangot Gombos Miklós műhelyében, Őrbottyánban öntötték, ott ahol a kápolna két harangocskáját is öntötték. A harangba Magyarok Nagyasszonya ábrája van öntve, felirata pedig egy Tormay Cécile idézet:

„Szeressétek Magyarok országa felett az Eget – Napot – Holdat – Csillagokat!
Szeressétek Földanyát, a szabad szeleket, éltető vizeket, az Örök Tüzet! Áldás!”

Áldó Krisztus szobra

A 2016. december 21-én átadott Áldást osztó Jézus szobor a Szikla Színház feletti párkányon kapott helyet. A talpazaton a Szózat sorai olvashatók, a megváltó Pilisszántóra tekint le a hegyoldalból.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Csanádi Józsefnek!

Köszönöm a megosztásokat!
 • 110
 • 4
 •  
 •  
 • 110
 •  
 • 4
 •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

2 hozzászólás

 1. Tóbiás Klára szobrászművész szerint:

  Remélem a legjobbakat, hogy ami még oda vágyik, az is ott lesz nem sokára , világnak csodájára! Szívem dobbanása szkíta lovasok patáinak dobogását lükteti, ameddig élek! S addig élek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük