Csillagösvény – Pilisszántó zarándokhelye

Pilisszántó, a Pilis kapuja rengeteg csodával várja a sétálni vagy kirándulni vágyókat. A szépen kiépített Csillagösvény természetimádó túrázók, a magyar történelem iránt érdeklődő családok és a csendes imára vágyó zarándokok számára is kitűnő célpont.

Csillagösvény Pilisszántón

Csillagösvény Pilisszántón

A Pilis oldalában álló, Makovecz Imre által tervezett Boldogasszony-kápolnához az egykori mészkövet bányászó férfiak által kitaposott köves gyalogút, a Csillagösvény vezet. Az ösvényen a kálvária mintájára több stációt találunk, amelyek több ezer éves történelmünkön át vezetnek el a mészkőfalhoz.

Szikla Színház

A Szikla Színházba, ahol korábban számos koncertet és színházi előadást is tartottak egy faragott székelykapun keresztül jutunk be.

Mészégetők kútja

A helyi lakosok hosszú időn át mészégetésből éltek, az Ő emlékükre újították fel az egykori kutat.

Őseink Csillagösvény

A Csillagösvény hét ősünk, magyar történelem nagy alakjainak üzenetét közvetíti. A faragott faszobrok adományból, felajánlásokból készültek. Az első három szobor, Nimród, Atilla és Árpád szobra 2007-ben készült el. Majd 2008-ban Hunyadi Mátyás, a pálos rendet alapító Boldog Özséb, Szent László és Szent István szobra került felavatásra.

Boldogasszony-kápolna

A Makovecz Imre tervezte templomot 2006. szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján szentelték fel. Két, 9 méter magas tornya előrehajló csuklyás, pálos szerzetesekre emlékeztet, mintkét tornyában egy-egy harang van.

Boldogasszony kápolna - Pilisszántó

Pilis Keresztje

A kápolna felett magasodik a Pilis Keresztje. 2003-ban az erdélyi Hargitáról érkezett fenyőkből állították fel. Az időjárás viszontagságait azonban nehezen viselte a kereszt, így pár éve fémre cserélték.

A kereszt talapzatán az alábbi felirat olvasható:

„Ez a 12 m magas 6 m méter széles tölgyfa kereszt népünk ősi történelmi múltjának, hazánkat a Pilisből irányító Árpád-házi királyainknak, a Kárpát-medence egymásra utalt népeinek, a Pilisben élt Pálosoknak, azaz Hungáriának állít emléket. Megtestesíti hőseinket, reményeinket, hitünket, vigasztal és biztat! Hazánk eddigi történelmét a Kereszt üzenete írta meg! A pilisi falvak adakozásából állított Kereszt fáját Kápolnásfalu és Csíkmindszent ajándékozta. Törzsének 127 évgyűrűjét a Kárpát-medence másik szent hegyén, a Hargitán gyarapította. Az értékeitől megfosztott, zajos világhoz szóló Pilis Keresztje lelki méregtelenítő helye a hívó szavára ide érkező embereknek. A Kereszt mellől nézve Ziribár hegyszoros fölött december 21-én, az újjászületés hajnalán friss harcosként ébred, az éltető Fény!”

Pilisi Lélekharang

A harangot Gombos Miklós műhelyében, Őrbottyánban öntötték, ott ahol a kápolna két harangocskáját is öntötték. A harangba Magyarok Nagyasszonya ábrája van öntve, felirata pedig egy Tormay Cécile idézet:

„Szeressétek Magyarok országa felett az Eget – Napot – Holdat – Csillagokat!
Szeressétek Földanyát, a szabad szeleket, éltető vizeket, az Örök Tüzet! Áldás!”

Áldó Krisztus szobra

A 2016. december 21-én átadott Áldást osztó Jézus szobor a Szikla Színház feletti párkányon kapott helyet. A talpazaton a Szózat sorai olvashatók, a megváltó Pilisszántóra tekint le a hegyoldalból.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Csanádi Józsefnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Tóbiás Klára szobrászművész szerint:

    Remélem a legjobbakat, hogy ami még oda vágyik, az is ott lesz nem sokára , világnak csodájára! Szívem dobbanása szkíta lovasok patáinak dobogását lükteti, ameddig élek! S addig élek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük