Egy éve lett Csillagoségbolt-park a Bükki Nemzeti Park

A Bükki Nemzeti Park a Zselic és a Hortobágy után harmadikként érdemelte ki a Csillagoségbolt-park címet 2017 nyarán. A megtisztelő elismeréssel a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA – International Dark-Sky Association) tüntette ki a területet, ahol az éjszakai égbolt zavartalanul megfigyelhető. 

Bükki Nemzeti Park

MTI Fotó: Komka Péter

Bükki Nemzeti Park

A Bükki Nemzeti Park (rövidítve: BNP) Magyarország egyik első nemzeti parkja, az Északi-középhegységben fekszik, Heves megyében, Eger központtal.

Novák Richárd, a nemzeti park oktatási referense közölte az MTI-vel a csillagoségbolt-parkká nyilvánítás tényét. A cím birtokában a parkigazgatóság mindent megtesz a természetes éjszakai környezet fenntartása érdekében. Szabályozzák a területen a jövőben létesíthető világítóberendezések típusát és fényáramát, garantálják a természetes, sötét égbolt és éjszakai környezet megóvását és elősegítik az éjszakai állatfajok életének zavartalanságát.

A Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség független szervezetként felállított, szigorú szempontrendszere szerint világszerte kizárólag olyan területeken hozható létre csillagoségbolt-park, amelyek állami tulajdonban vannak és természetvédelmi oltalmat élveznek, illetve az égbolt minősége – az égitestek láthatósága – megfelel az előírásoknak. További kritérium, hogy a látogatók számára nyitott legyen a terület és a cím birtokosai az égbolt látnivalóit folyamatosan bemutassák a nagyközönségnek. Észlelőhelyet és a szabadidő eltöltésére alkalmas pontokat kell kijelölni a műkedvelő és a hivatásos csillagászok számára, ahonnan a természetes éjszakai égbolt zavartalanul megfigyelhető.

Káros és szükségtelen fénykibocsátás

A települések növekedésével és a létesítmények bővülésével egyre növekszik a szükségtelen mértékű fénykibocsátás. Fényszennyezés az a mesterséges fény, ami nem kizárólag a megvilágítandó felületre, irányba és nem a megfelelő időszakban jut, ezzel káprázást, birtokháborítást, az égbolt mesterséges fénylését, vagy bármi más nem kívánatos környezeti hatást okoz. Fényszennyezést okoz az előírt, szükséges szintnél lényegesen nagyobb megvilágítás is.

Számos állatfaj van a természetben – például rovarok, kétéltűek, madarak, denevérek -, amelyeket zavar a mesterséges fény, s ezzel nemcsak az ő létük kerül veszélybe, hanem az egész ökoszisztéma károsodik – fejtette ki Novák Richárd.

A csillagos égbolt látványát mint az emberiség kulturális örökségének részét is fontos megóvnunk a jövő nemzedékei számára – vélekedett, hozzátéve, hogy a bükki csillagoségbolt-parkban a jövőben nem lehetnek a fényszennyezés növekedésével járó fejlesztések, és a meglévő lámpatesteket is fokozatosan fényszennyezés-mentesre cserélik.

Bükki Nemzeti Park

MTI Fotó: Komka Péter

Nézd meg a videót is az éjszakai égbolt varázsáról!

További látnivalók Heves megyében

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük