Costa Brava virágos erkélyei

Az utazásaim során sem tudom meghazudtolni önmagam, ilyenkor is fontos tényező számomra a természetközeliség. Már az úti cél kiválasztásánál is arra törekszem, hogy legyen az út során természeti látnivaló is. Egy-két botanikus kert vagy néhány különleges park meglátogatása semmiképp nem maradhat el. A városlátogatások során pedig az erkélyek díszítettsége sem kerüli el a figyelmemet. A spanyol Costa Brava virágos erkélyei sem úszták meg a kattintgatásokat, így most meg is mutatom Katalónia erkélyeinek változatosságát itt a blogon is.

Costa Brava virágos erkélyei

A rendszeres olvasók tudják, hogy a tengerparti sütkérezés nem az én műfajom. Spanyolország északi tengerparti szakaszán, a Costa Braván járva is az aktív kikapcsolódási lehetőségeket kerestem.

Állandóan úton voltunk, hogy minél több látnivalót, nevezetességet meg tudjunk nézni. Az egy hetes nyaralás alatt több várost és három botanikus kertet is bejártunk, köztük a környék legnagyobbját, Blanes botanikus kertjét.

A spanyolok alkalmazkodtak az éghajlati viszonyokhoz, az erkélyeken gyakran látni szárazságtűrő pozsgásokat és a kevéssé vízigényes, zölden díszítő növényeket. Egyértelmű kedvencem az örökzöld magnólia és az olajfa volt.

A színes mediterrán növények közül nem hiányozhatott a murvafürt, azaz a bougainvillea. Számomra meglepő volt viszont, hogy leandert nem láttam. A virágzó papagájvirág mindent vitt.

Több helyen is tapasztaltam, hogy bár az erkélyeket nem igen díszítették, az utcán ott sorakoztak a cserepes növények.

Az erkélyeket előszeretettel használják itt is reklám céllal. Figueres-ban, Salvador Dali szülővárosában az egyik szálloda elég érdekes módon hívja fel magára a figyelmet. Szerintem nem igazán akad olyan turista, aki ne fényképezné le és vinné a hírét szerte a világban.

A pátiók, a kis udvarocskák inkább Spanyolország déli részére Andalúziára és főként Cordobára jellemzőek, de Barcelonában is sikerült találni egyet. A pátió nemcsak gyönyörű udvar szökőkúttal és a rengeteg zöld növénnyel, de nagyon kellemes klímát biztosít a forró nyári napokon. Négyszögletes kialakításának köszönhetően a nap minden szakában van árnyékos sarka, kellemesen telnek a szieszta órái.

Barcelonában járva a katalán sztárépítész, Antoni Gaudi erkélyeiről is érdemes pár szót ejteni. Bár ezek nem virágos erkélyek, de annyira díszítettek és olyan sok zöld veszi körbe ezeket, hogy a virág abszolút nem hiányzik róluk. Sőt! A színes növények csak elvonnák a figyelmet a míves díszítésről.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük