Córdobai pátiók, a bámulatos virágos udvarocskák

Córdoba Andalúzia harmadik legnagyobb városa Sevilla és Málaga után. A 10. században a világ egyik legnagyobb városaként tartották számon, a kultúra és gazdagság fellegvára volt. Hangulatos, csodálatos műemlékekkel teli belvárosa 1984-ben az UNESCO Világörökségi listájára. A córdobai pátiók, azaz virágos utcácskái a legszebbek és leghíresebb Spanyolországban. A minden év májusában megrendezésre kerülő Patio Fesztiválon több ház megnyitva kapuit, hogy megmutassa a rejtett kincseit.

Cordobai pátiók

Córdobai pátiók

A patiok mekkájának Cordoba számít, a dél-spanyol város egyik fő turista csalogató látványosságai épp a színes, díszes udvarocskák.

Az udvar jelentéssel bíró patio (ejtsd pátió) szó a ház belső, általában szögletes és aprócska fedetlen udvarát jelöli. Már a rómaiak használtak díszes udvarokat az esővíz elvezetésére és gyűjtésére.

A patiok manapság a pihenés, a kikapcsolódás színterei. A fallal körülvett, a szomszédoktól és az utcától elszeparált kis oázisok a magánélet nyugalmát és intimitását szolgálják.     

Közepén gyakran szökőkutat találunk, ami még romantikusabbá, még vonzóbbá varázsolja a növényekkel gazdagon dekorált udvart. Kialakításának köszönhetően mindig van olyan szeglete, ami árnyékos, így egész nap a kikapcsolódás helyszíne lehet. Meleg nyári éjszakákon sokáig kint maradnak és fecsegnek a szomszédaikkal.

patio

A helyiek gondosan ügyelnek arra, hogy a patiokat megóvják az idegenek kíváncsi tekinteteitől. Cserébe viszont megannyiszor a házak külső falát is beborítják virágokkal. A magasra helyezett virágok öntözéshez egy kis szuper eszközt, hosszú nyelre rögített öntöző kannát használnak.

Patio Fesztivál

A Patio Fesztivál 1918-ban kezdődött hagyomány. A spanyol polgárháború alatt megszakadt ugyan, de az 1950-es években újra bevezették. A fesztivál célja, hogy rejtett kincseket tegyen elérhetővé a nyilvánosság számára. Ezenkívül tiszteletben tartja a lakók erőfeszítéseit e hagyományos helyek megőrzésére.

A májusban megrendezett Patio Fesztivál idején sok háztulajdonos csatlakozik a versenyhez, és kinyitja kapuit. Páratlan szépségű, fákkal és virágokkal, szökőkutakkal és kiegészítőkkel teli udvarok várják az érdeklődőket.

Akkor sem kell lemondani a csodálatos látványról, ha az év másik időszakában érkezünk. Egész évben rendeznek pátió túrákat, ahol öt csodálatos építészeti gyöngyszemekbe kukkanthatunk be.

Csodálatos élmény a teraszok látogatása a karácsonyi időszakban is, amikor több terasz is megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.

Patio Múzeum

A Viana-palotában (Palacio de Viana), egy hagyományos andalúz kúriában rendezték be a patió múzeum kiállításait, ahol tizenkét tipikus patió is megtekinthető.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

 1. Marica Rozsane szerint:

  Csodálatos képek!Szeretem ezeket az odalakat nézegetni,jó lenne a valóságban ott lenni,sajnos erre semmi esélyem.Sok különleges, nálunk nem található növényt, virágot láthatok, gyönyörködhetek bennük.Köszönöm szépen.

  • Nagy Jucó szerint:

   Köszi szépen! 🙂
   Sajnálom, hogy nincs módod utazni. Azért ne add fel a reményt!
   Ajánlom figyelmedbe a másik blogomat is:
   https://kozelestavol.hu itt is nagyon sok szép fotót találsz közeli és távoli tájakról.

 2. Vinczen Józsefné szerint:

  Nagyon szépek a képek! A virágok és azok elrendezése ia nagyon érdekes!
  Köszönön szépen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük