Córdobai pátiók, a bámulatos virágos udvarocskák

Córdoba a Spanyolország déli részén található Andalúzia harmadik legnagyobb városa Sevilla és Málaga után. A 10. században a világ egyik legnagyobb városaként tartották számon, a kultúra és gazdagság fellegvára volt. Hangulatos, csodálatos műemlékekkel teli belvárosa 1984-ben felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. A córdobai pátiók, azaz virágos udvarok a legszebbek és leghíresebb Spanyolországban. A minden év májusában megrendezésre kerülő Patio Fesztiválon több ház nyitja megkapuit, hogy megmutassa a rejtett kincseit, a virágokkal teli mesevilágot.

Córdobai pátiók

Córdobai pátiók

A pátiok mekkájának Cordoba számít, a dél-spanyol város egyik fő turista csalogató látványosságai épp a színes, díszes udvarocskák.

Mi a Pátió?

Az udvar jelentéssel bíró patio (ejtsd pátió) szó a ház belső, általában szögletes és aprócska fedetlen udvarát jelöli. Már a rómaiak használtak díszes udvarokat az esővíz elvezetésére és gyűjtésére.

A patiok manapság a pihenés, a kikapcsolódás színterei. A fallal körülvett, a szomszédoktól és az utcától elszeparált kis oázisok a magánélet nyugalmát és intimitását szolgálják.     

Közepén gyakran szökőkutat találunk, ami még romantikusabbá, még vonzóbbá varázsolja a növényekkel gazdagon dekorált udvart. Kialakításának köszönhetően mindig van olyan szeglete, ami árnyékos, így egész nap a kikapcsolódás helyszíne lehet. Meleg nyári éjszakákon sokáig kint maradnak és fecsegnek a szomszédaikkal.

patio

A helyiek gondosan ügyelnek arra, hogy a patiokat megóvják az idegenek kíváncsi tekinteteitől. Cserébe viszont megannyiszor a házak külső falát is beborítják virágokkal. A magasra helyezett virágok öntözéshez egy kis szuper eszközt, hosszú nyelre rögített öntöző kannát használnak.

Patio Fesztivál

A Patio Fesztivál 1918-ban kezdődött hagyomány. A spanyol polgárháború alatt megszakadt ugyan, de az 1950-es években újra bevezették. A fesztivál célja, hogy rejtett kincseket tegyen elérhetővé a nyilvánosság számára. Ezenkívül tiszteletben tartja a lakók erőfeszítéseit e hagyományos helyek megőrzésére.

A májusban megrendezett Patio Fesztivál idején sok háztulajdonos csatlakozik a versenyhez, és kinyitja kapuit. Páratlan szépségű, fákkal és virágokkal, szökőkutakkal és kiegészítőkkel teli udvarok várják az érdeklődőket.

Ha május és Córdoda, akkor Fiesta de los Patios, azaz Patio Fesztivál. Minden év májusának első két hetében számos háztulajdonos megnyitja udvarának kapuit, hogy betekintést engedjen csodálatos mesevilágába. A fesztivál ideje alatt páratlan szépségű, virágokkal, szökőkutakkal és egyéb kiegészítőkkel teli udvarok várják a látogatókat.

Ismét bámulatos a Patio Fesztivál Córdobában

Akkor sem kell lemondani a córdobai pátiók csodálatos látványáról, ha az év másik időszakában érkezünk. Egész évben rendeznek pátió túrákat, ahol öt csodálatos építészeti gyöngyszemekbe kukkanthatunk be.

Csodálatos élmény a teraszok látogatása a karácsonyi időszakban is, amikor több terasz is megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.

Patio Múzeum

A Viana-palotában (Palacio de Viana), egy hagyományos andalúz kúriában rendezték be a patió múzeum kiállításait, ahol tizenkét tipikus patió is megtekinthető.

Córdobai pátiók videón

További olvasnivalók Córdobáról és a pátiókról

Az UNESCO világörökségi listáját is kiérdemelt Córdoba történelmi központjában, szűk, kanyargós utcácskák között áll az arab típusú dzsámik leghíresebb példája a Mezquita. A córdobai nagymecset egykor Európa legnagyobb mecsetje volt, a keresztény időkben pedig a mecset közepére katedrálist építettek. Ennek köszönhető mai hivatalos neve: Córdobai mecset-katedrális. 

Ha május és Córdoda, akkor Fiesta de los Patios, azaz Patio Fesztivál. Minden év májusának első két hetében számos háztulajdonos megnyitja udvarának kapuit, hogy betekintést engedjen csodálatos mesevilágába. A fesztivál ideje alatt páratlan szépségű, virágokkal, szökőkutakkal és egyéb kiegészítőkkel teli udvarok várják a látogatókat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

 1. Marica Rozsane szerint:

  Csodálatos képek!Szeretem ezeket az odalakat nézegetni,jó lenne a valóságban ott lenni,sajnos erre semmi esélyem.Sok különleges, nálunk nem található növényt, virágot láthatok, gyönyörködhetek bennük.Köszönöm szépen.

  • Nagy Jucó szerint:

   Köszi szépen! 🙂
   Sajnálom, hogy nincs módod utazni. Azért ne add fel a reményt!
   Ajánlom figyelmedbe a másik blogomat is:
   https://kozelestavol.hu itt is nagyon sok szép fotót találsz közeli és távoli tájakról.

 2. Vinczen Józsefné szerint:

  Nagyon szépek a képek! A virágok és azok elrendezése ia nagyon érdekes!
  Köszönön szépen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük