Ciprus elbűvölő növényvilága

Homokos tengerpartok, titokzatos hegyi kolostorok, ínycsiklandó mediterrán ételek és csodaszép növények. Ezt jelenti számomra a szépség és szerelem szigeteként is emlegetett Ciprus. Csodaszép tengerpartja és lenyűgöző történelmi emlékei miatt mindig is népszerű úti cél volt. Szerintem azonban ciprus növényvilága is felfedezésre és csodálatra érdemes. Mindezt csodálatos olvasói és saját fotókkal bizonyítom.

Ciprus növényvilága

Ciprus növényvilága

Ciprus a botanikusok paradicsoma. Az éghajlat, a talaj és a földrajzi helyzet egyaránt hozzájárul Ciprus növényvilágának gazdagságához. Jellegzetes mikroklímájának köszönhetően több mint 1900 növényfajjal, alfajjal és virágzó növénnyel találkozhatunk, ebből 142 csak itt a szigeten él meg.

A 9251 km²-nyi területen 45 orchidea faj is él, leghíresebbek a Troodos Anatóliai orchidea, az óriás orchidea és a szarvas bangó. Kora tavasszal és késő ősszel csodálatos vadvirágokban gyönyörködhetünk mint pl. a fehér és sárga ciprusi sáfrány, a sötétvörös ciprusi tulipán és a három színben pompázó nemes pipitér, valamint a szamárbogáncs.

A sziget nemzeti növénye a ciprusi ciklámen szeptembertől januárig virágzik. A nemzeti fa az égerlevelű tölgy, amely angol nevét (golden oak) leveleinek aranyló színéről kapta. Az erdőkben sok fenyő, ciprus és cédrus van. Sok helyen nő olíva és szentjánoskenyérfa, míg a hegyekben ízletes gyümölcsöket és dióféléket termesztenek. A különösen zamatos gyümölcsök novemberben és decemberben érnek.

„Kedves Jucó, küldök pár képet a Földközi-tenger egyik szigetéről, Ciprusról. Használd fel, ha tudod valahol. Én éltem Cipruson és abból az időből válogattam ezt a pár képet. – írta Wolf Márta olvasóm a küldött fotói mellé.

Egy burjánzó balkon Larnacából

Fára mászó bougainvilleák

Ciprus növényvilága

Ember nagyságú kaktuszok a városi utca szélén (Ayia Napa)

Ciprus növényvilága

Fikusz fa az utca szélén (Ayia Napa)

Egy igazi matuzsálem, védetté nyilvánítva a város (Ayia Napa) parkjában: ficus sycomorus

Leander fa, egy picike kis faluban, a ház előtt

Lugas bugiból, Ayia Napa határában, egy épülethez vezető út felett

Leanderek az országúton, a bicikli út mellett

Érdekesség, hogy minden be van csövezve a közterületeken, még a hegyekben is, az újonnan telepített fás részeken. Így biztosítják, hogy megmaradjon a növényzet. Pl. az utolsó képen, az útszéli leanderek is. Remélem tetszenek. Nyugodtan használd őket, ha gondolod. Üdv. Wolf Márti”

Nagyon köszönjük Márti a csodás fotókat és személy szerint én azt is, hogy régi emlékeimet is felidézted!

2003-ban nekem is volt szerencsém egy hetet eltölteni Cipruson, akkor készített képeimből örömmel válogattam párat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük