Cipők a Duna-parton – emlékezés a Dunába lőtt áldozatokra

Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A szörnyű időszak áldozatai előtt tiszteleg Budapest egyik legfelkavaróbb emlékműve a Cipők a Duna-parton is. Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész 2005. április 16-án átadott alkotása Magyarország egyik legismertebb holokauszt emlékműve. 2017-ben az Architectural Digest építészeti magazin versenyén a világ második legjobb köztéri szobrának választották.

zsidő cipők a Duna-parton, Budapesten

Cipők a Duna-parton

1944. április 16-án kezdődött a zsidók gettókba történő elkülönítése, majd később deportálása. A zsidókat ausztriai, németországi és lengyelországi haláltáborokba, így például Auschwitzba és a Mauthauseni koncentrációs táborba hurcolták.

A Magyar Országgyűlés 2000-ben döntött arról, hogy 2001-től minden évben április 16-án tartják meg a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját. Ezen a napon fáklyás felvonulással emlékeznek az áldozatokra, zsidó és roma emberekre, másságukért üldözöttekre, ellenállókra. Különös figyelem vetül ezen a napon azokra is, akik megmentették az üldözötteket.

A Cipők a Duna-parton emlékmű a Kossuth tér előtti Duna parton emlékeztet a múlt árnyaira. A kompozíció ötletét Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész és filmrendező barátja, Can Togay találta ki.

A Pauer Gyula által megvalósított emlékmű másodlagos elnevezése: A nyilas terror Dunába lőtt áldozatainak emlékére.

dunaparti cipő virággal

A hatvan pár, öntöttvasból mintázott korhű cipő az 1944-45 során a Nyilaskeresztes Párt pribékjei által ártatlanul a Dunába lőtt magyar zsidóknak állít maradandó emléket. A tömegesen végrehajtott kivégzések során az áldozatokat arra kényszerítették, hogy sorba rendezve, egymás mellett álljanak a Duna partján, majd a Dunába lőtték őket.

Az emlékmű helye szimbolikus, hiszen a budapesti Duna-part szinte minden pontjáról lőttek zsidókat a Dunába, különösen a Margit-sziget északi része felőli oldalon.

Az emlékművet 2005. április 16-án, 21 óra 30 perckor avatták fel. Az Élet Menetének több ezres résztvevői fáklyákkal vonultak a Kossuth tér előtti Duna-partra, ahol Kiss Péter kancelláriaminiszter a miniszterelnök és a történelmi egyházak jelenlétében avatta fel a művet.

Az emlékhely három pontján öntöttvas táblákon magyarul, angolul és héberül olvasható a felirat:
„A nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt áldozatok emlékére állíttatott 2005. április 16-án.”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük