Chocholow rönkházai a lengyel Tátrában

Aki egyszer járt a Magas-Tátrában, az biztosan visszavágyik. A csodás hegyek, a friss levegő és a hely aurája örökre belénk ég. Irigylésre méltó, ahogy a helyiek tisztelik és óvják a természetet. Megtanultak együtt élni vele. Chocholow rönkházai, a gorálok, azaz a lengyel pásztorok által épett gorál faházak nagyon jó példák erre. A 18. és 19. században épített rönkházak itt maradtak meg a legnagyobb számban és a legjobb állapotban.  

Chocholow rönkházai

Chocholow rönkházai

Fogadd szeretettel Arnhoffer Klára lengyelországi kirándulásáról küldött képes beszámolóját!

Chocholow rönkházai

„Chocholow Zakopane közelében, a Szlovák-Lengyel határ mellett található. A lengyel Tátrában jellegzetes goral rönkházakat láthatunk itt. Az rönköket akár tíz évig is szárítják mielőtt beépítenék azokat. Majd az épületeket mindenféle fém alkatrész nélkül, illesztéssel rakják össze. Alapjuk kő, tetejük fazsindely. Persze kitapasztják belülről és rendszeresen, kalákában karbantartják az épületeket. Akár 100 évet is megél egy-egy ház.”

Chocholow rönkházai

Chockolowot Zakopane skanzenfalujának is szokták nevezni. Az első rönkházakat még a Habsburg időkben, a 17.-18. században építették.

Chocholow rönkházai

Chocholow leginkább arról híres, hogy itt maradtak meg a gorál faházak a legnagyobb számban és a legjobb állapotban. A gorálok lengyel pásztorok voltak, akik fafaragó művészetükről és faházaikról is híresek voltak.

Chocholow rönkházai

Nagyon köszönjük Klárának a csodás fotókat és leírást!

További látnivalók Lengyelországban

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük