Chenonceau kastély, a „Hat hölgy kastélya” a Loire vidékén

A Chenonceau kastély (Château de Chenonceau) – a Loire vidékének második leglátogatottabb kastélya – Franciaország középső részén, Chenonceaux községben található. A „Hat hölgy kastélyának” is hívott csodálatos építmény nem a Loire, hanem annak egyik mellékfolyója, a Cher mentén található.

Chenonceau kastély

Chenonceau kastély, a „Hat völgy kastélya” története

Chenonceau kastély (kiejtése kb. „sönonszo”) Franciaország középső részén, a Loire vidékén, Chenonceaux községben található.

A „Hat hölgy kastélyának” is hívott csodálatos építmény nem véletlenül kapta ezt a jelzőt. Már a kastély felépítése is egy hölgy nevéhez köthető. A terület 1512-ben került Thomas Bohier birtokába, aki fontos tisztséget töltött be több király szolgálatában. Az Ő felesége, Catherine Briconnet irányította a kastély építkezését az amboise-i Pierre Nepveu tervei szerint.

Thomas Bohier és felesége halála után a kastély visszakerült a kincstárhoz. 1574-ben II. Henrik a nála húsz évvel idősebb szépséges kegyencnőjének, Diane de Poitiers-nek ajándékozta. Ő építtette a folyó felett a hidat, és csodás kertet alakíttatott ki a kastély bejárata előtt.

Amikor Henriket egy lovagi tornán halálos baleset érte, özvegye, Medici Katalin azonnal elkobozta a kastélyt. A királyné a híd fölé a kétszintes épületet építettet és a másik oldalon új kertet alakított ki. ebben az időszakban volt Chenonceau fénykora, gyakran rendeztek itt fényűző ünnepségeket.

A negyedik nő a kastély történetében III. Henrik özvegye, Louise de Lorraine volt. Az özvegy királyné itt gyászolt a férje halála után. A függönyöket, a bútorhuzatokat, és saját szobájában még a plafont is feketére festette.

A Chenonceau kastély több tulajdonos váltás után a XVIII. században Dupin tábornok birtokába került. Az elegáns és művelt Madame Dupin a kor szinte minden jelentős művészét, íróját fogadta a kastélyban. Fia mellé Rousseau-t fogadta nevelőnek, aki az ifjú épülésére írta meg híres művét, az Émile-t.

A hatodik hölgy, Madame Pelouze 1864-ben vette meg az akkor már meglehetősen elhanyagolt épületet, hatalmas összegeket áldozott rendbehozatalára.

A kastély csarnokát az első világháborúban hadikórháznak használták, a második világháborúban pedig pontosan a közepén húzódott a németek által megszállt övezet és a Vichy állam közötti demarkációs vonal.

Chenonceau kastély látogatása

Napjainkban, a kastély magántulajdonban van, de belépődíj ellenében látogatható. Berendezését a műemlékvédelem közreműködésével alakították ki.

A birtokot körülvevő kőfal mellett, az égig érő fák között széles patak szalad, benne kacsacsaládok úszkálnak.

Egy rácsos díszkapun léphetünk be a kastélyba, ahonnan platánfákkal szegélyezett sétaút vezet a Cher felett átívelő felvonóhídhoz. Nyugodt időben az rész épület visszatükröződik a vízben.

A négyszögű elővár egyik oldalán Diane de Poitiers, a másikon Medici Katalin franciakertje terül el.

A kétszintes kápolna régi ablakait 1944-ben bombatalálat érte, így azok újak. A felső szinten lévő erkélyről a mindenkori úrnő követhette a misét, az itt látható Szűz Máriát a gyermek Jézussal ábrázoló dombormű XVI. században készült.

Diane de Poitiers szobájában a régi, hatalmas kandalló látható Jean Goujon domborműveivel. Medici Katalin kedvelt tartózkodási helye volt a Zöld szalon, mennyezete a XVI. századból maradt fenn. Ezt Amerika felfedezése ihlette, perui ezüstös fácánokat, ananászt, orchideákat, gránátalmákat és Európában 1492 előtt ismeretlen állatokat, valamint növényeket ábrázol.

A kastély szalonjában Rubens képe a gyermek Jézust Keresztelő Jánossal ábrázolja, itt van Madame Dupin portréja is.

Az előcsarnokból nyílik a nagy galéria, amely tulajdonképpen a Diane idején készült híd. Hatvan méter hosszú, öt ívet alkot, a hatodik a kastély alatt kisebb, ez volt az egykori malom, később a kastély konyhájához használták.

Az első emeleten található Catherine Briconnet szobája. A öt királyné szobája Medici Katalin két lányára és három menyére emlékeztet, akik valamennyien megfordultak a kastélyban.

A kastély parkjában található viaszmúzeumban a kastély múltjának nevezetes szereplőit mutatják be.

Chenonceau kastély

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük