Cementerio De Chichicastenango – Guatemala színes temetője

Guatemala színes temetője nagyon jól tükrözi a közép-amerikai ország lakóinak életfelfogását. Az egykori spanyol gyarmat önmagában is színes a spanyol és az őslakos maja kultúrák keveredésének köszönhetően. Vulkánok, dzsungelek, barlangok és egyéb természeti szépségek között maja romok, színes indián piacok és falvak, épségben megmaradt gyarmati városok bújnak meg. 

Guatemala színes temetője

 

Guatemalai Köztársaság

Közép-amerikai ország északon Mexikóval, észak-keleten Belizével, délen Hondurassal és El Salvadorral határos. 109 ezer négyzetkilométer nagyságú területen 18,2 millióan élnek.

Guatemala neve indián eredetű, egyesek szerint „farakások helye”, mások szerint „tűzokádó hegy” a jelentése. Felszínének jelentős részét a Kordillerák magas, vulkánokkal tűzdelt hegyláncai uralják. Délen szavannával fedett, keskeny parti síkság, északon trópusi őserdős vidék a jellemző.

Az ország a hajdani Maja Birodalom központja volt. A maja kultúra 300 és 900 között élte virágkorát. 

A spanyolok 1523-ban Mexikó felől törtek be. Az ország első spanyol települését, Antigua-t 1527-ben az Agua és a Fuego vulkán között, a Guacalate folyó völgyében alapították. 1541-ben a várost földrengés és az Agua vulkánról kiinduló iszapár elpusztította el. Az új főváros ettől a helytől néhány km-rel északabbra épült fel, amit 1773-ban egy hatalmas erősségű földrengés döntött rommá. 

A mai Guatemalaváros építését 1776-ban III. Károly spanyol király kezdeményezte. Az új város az előző fővárostól és a veszélyes Agua vulkántól 50 km-re keletre épült fel.

Az ország függetlenségét 1821. szeptember 15-én kiáltották ki. 1823-ban a Közép-amerikai Egyesült Tartományok tagja lett, majd ennek szétesése után lett független köztársaság 1839-ben. 

Guatemala látnivalói

Fő látnivalói egyben az UNESCO világörökség részei 

  • Antigua Guatemala (kulturális)
  • Tikal Nemzeti Park (kulturális/természeti)
  • Quirigua maja régészeti parkja és romjai (kulturális)

Guatemala színes temetője – Cementerio De Chichicastenango

A városok többségéhez hasonlóan Chichicastenango is szürke település. Csak a piaca és a temetője színes. De az nagyon, a temető tele van gyönyörű, színes kriptákkal, némelyikük kastélyra hasonlít. A helyiek gyakran családostól étellel, itallal és tömjénfüstölővel mennek ki a sírokhoz és beszélgetnek az elhunytakkal.

Guatemala színes temetője

Közép-Amerikában egyáltalán nem meglepő a színes temetők látványa, de európaiként igazi  kuriózum. A szomszédos Mexikóban a halottak napja is igazi örömünnep, szinte már olyan, mint egy karnevál. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük