Camposanto: csodálatos temető a Csodák terén

Pisa és legszebb terének, a Csodák terének említésekor azonnal megjelenik lelki szemeink előtt a ferdetorony és a dóm. Ezutóbbi is leginkább azért, mert a ferde torony kilengését leginkább ezzel együtt tudjuk szemléltetni. Érdemes azonban megismerni a középkori művészet kevésbé ismert alkotását, a Camposanto nevet viselő temetőt is.

Csodák tere Pisában

Olaszországi utazások gyakori célpontja Pisa, Toszkána bájos városa. A részben füves, részben kövezett pisai Dóm teret (Piazza dei Miracoli, azaz Csodák tere) négy meghatározó építmény alkotja. A dóm (Duomo), a ferde torony (Campanile; Torre pendente), a keresztelőkápolna (Battistero) és a temető (Camposanto).

Már régóta tervezem, hogy írok a térről, de mindig nagy falatnak tartottam és halogattam. Most, hogy Csanádi József csodálatos fotókat mutatott a temetőről és még leírást is küldött hozzá, rájöttem, hogy ez a legjobb megoldás, ha a Csodák terének négy meghatározó épületét egy-egy különálló bejegyzésben mutatom be. Kezdjük is a legkevésbé ismerttel.

Camposanto

„A Camposanto, azaz a temető, egy gótikus kerengő, melyet 1278-ban kezdtek építeni, így ez a tér legfiatalabb műemléke. Eredetileg az addig szétszórtan megtalálható római szarkofágok elhelyezése érdekében alakították ki. A Camposanto építészete is szemkápráztató, és ez egy békésebb, csendesebb hely is, ide már kevesebb turista jön be. Ottjártunkkor nem is kellett attól tartanunk, hogy a lábunkra lépnek.

Az építkezést 1278-ban kezdte el Giovanni di Simone építész. Csak 1464-ben fejezték be. A külső márványkőfal 43 vak árkádból áll. Két kapuja van; a jobb oldalit egy kecses gótikus tabernákulum díszíti.

A régi temetőbe a helyi kiválóságok temetkeztek a 13. században. Valójában egy szögletes, egyszerű épület, amelynek közepén egy zöld kert van, amit egy oszlopos nyitott folyosó vesz körbe.

Azt mondják, hogy a fallal körülvett temető egy hajórakomány szentelt föld köré épült, amelyet a negyedik keresztes hadjárat során Ubaldo de’ Lanfranchi püspök hozott a Golgotáról.

Vannak itt római szarkofágok és relatíve kevésbé régi szobrok is.

A kolostorként működő épület belső falait freskókkal díszítették a 14-15. században.

1944. július 27-én a szövetséges légierő gyújtóbombája felgyújtotta a tetőt, ennek következtében több freskó elpusztult. 1945-ben elkezdődött a restaurálás és mára a Camposantót visszaállították eredeti állapotába.”

Nagyon köszönjük a fotókat és az ismertetőt Csanádi Józsefnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük