Budapest 100 – Bauhaus építészetre fókuszálva

A 2019 első májusi hétvégéjén rendezendő Budapest 100-on ismét érdekes programokon ismerkedhetünk meg Budapest történelmével és jelenével. A népszerű rendezvény az idén a Bauhaus építészet remekeit hozza közelebb hozzánk.

Budapest 100 Bauhaus

Budapest 100 a Bauhaus jegyében

A Budapest 100 rendezvény egy civil városi ünnep, amelynek célja, hogy felhívja a budapestiek figyelmét a körülöttünk lévő város mindennapi értékeire. Egy olyan hétvége, amikor mindenki megismerheti és megszeretheti a minket körülvevő várost, épületeivel és lakóival együtt. A rendezvény célja az is, hogy már a szervezés előkészítő fázisában közelebb hozza egymáshoz a városlakókat, a szomszédokat, a generációkat.

A rendezvény minden évben más témára fókuszálva mutat be híres és kevésbé ismert épületeket. 2018-ban a tereké volt a főszerep, míg 2014-ben például a Barátok közt sorozatból ismert ház történetét fedezhettük fel. Az idén a Baushaus építészet budapesti szépségeibe nyerhetünk betekintést.

A Budapest 100 2019-es aktualitását az adja, hogy száz éve nyílt meg a 20. század legnagyobb hatású művészeti iskolája, a németországi Bauhaus. A 1920-as évektől az 1940-es évek végéig a modern magyar építészet és formatervezés történetében is meghatározó stílussá vált. A tiszta felületek, az áramvonalas részletek együttes megjelenése az elismerő “Bauhaus” jelzőt vonja maga után a mai napig.

Budapest 100 Bauhaus

Több mint 150 önkéntes szervező és kutatómunkájának köszönhetően a megnyitó lakóházak és intézmények színes programokkal várják az érdeklődőket több mint 50 helyszínen. Láthatunk elegáns villákat, híres középületeket, színházat (Átrium színház épülete), strandot, és luxusbérházat, sőt teljes “bauhaus utcákat” is.

Több ház büszkélkedhet híres lakókkal, izgalmas szépirodalmi és történelmi emlékekkel, sőt van, ahol a tervező(k) örökösei is mesélni fognak. A helyszínek kívülről és gyakran belül is különleges részletekkel lepik meg a figyelmes szemlélőt. A Napraforgó utcától Csepelig, az Újlipótvárostól a Svábhegyig, a Palotanegyedtől a Dobsinai utcáig sétálhatnak a Budapest100 résztvevői.

Idén először csatlakozik egy másik város a Budapest 100-hoz. Pécs, a Bauhaus bölcsője című városi sétán, április 27-én ismerhették meg a látogatók azoknak a pécsi származású építészeknek az ikonikus épületeit, akik a németországi Bauhaus-hoz csatlakozva lettek híresek.

A Bauhaus nyomában rendezvényen 2019. május 4-5-én minden program ingyenes!

Részletes programokat a Budapest 100 hivatalos oldalán találsz. 

További hasonló olvasnivalók

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük