Nyissunk a térre! – Budapest100 2018

Ha tavasz, akkor Budapest100. Évek óta a főváros egyik legkedveltebb tavaszi rendezvénye a Budapest100, amikor is megnyitják a százéves házak kapuit. Két napon keresztül együtt ünnepel egy csomó ház apraja nagyja, sőt vendégül látják az érdeklődő ezreket is. Idén május első hétvégéjén a terek és különleges házaik kerülnek középpontba.

Budapest100 2018

Budapest100 2018

A Budapest100 az egész várost megmozgató, rendhagyó civil esemény, amely 2011-ben hagyományteremtő szándékkal indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére. A közösségépítő városi ünnep felhívja a figyelmet a város alig ismert épületeire is, az ott élők történeteire, épített környezetünk értékeire, a másutt nem megtalálható legendákra.

2011-ben ünnepelte 100. születésnapját a Goldberger-ház, az OSA Archívumának épülete az V. kerületben. Ez adta az ötletet, hogy minden, akkor százéves ház ünnepeljen együtt az év századik napjához közeli hétvégén. Azóta évente minden olyan ház – lakóépület vagy intézmény – csatlakozhatott, amelynek az építése valamilyen módon kapcsolódott az adott évhez. 2016-ban változott a téma, hiszen az I. világháború idején kevés új épület volt. Az épületek korától függetlenül a pesti Nagykörút lett a Budapest100 helyszíne.

Budapest100 2018

2017-ben a Budapest100 a Duna két partján sorakozó házak, a hidak és a folyó bemutatására vállalkozott. A rakpartok házaiban a speciális helyszín páratlan előnyeit és kétségtelen hátrányait is bemutatták, miközben a hagyományoknak megfelelően az itt élők és a középületekben dolgozók történeteit közkinccsé tették.

A Budapest100 hagyományos programjai idén a tereken várnak mindenkit 2018. május 5-6-án. Van 24 terünk, és sok-sok házunk. 

A csatlakozó épületek és programjaik a rendezvény idején szabadon és ingyenesen látogathatók. A részvételhez nem szükséges előzetes jelentkezés, a regisztrációhoz kötött programokat külön jelölik.

Ha egy regisztrációköteles program betelik, azt a ház adatlapján vagy a programoldalon jelezik.

Nyomtatott programfüzet elérhető a KÉK közösségi irodájában (1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.), az OSA épületében (1051 Budapest, Arany János u. 32.), a központi Tourinform irodában (1052 Budapest, Sütő u. 2.) és a FUGA, Budapesti Építészeti Központban (1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.).

A programok az idén is ingyenesek. Részletes információ a Budapest100 hivatalos oldalán.

Hatalmas élmény volt számomra, amikor a Budapest100 keretében 2014-ben a 100 éves Wekerletelep titkait fedeztem fel és többek közt bejutottam a Barátok közt sorozatból ismert „Berényi-házba” is.

Az idén még nem döntöttem el melyik programra megyek el, de ha rajtam múlik az idén sem marad ki a rendkívül lehetőség.

További olvasnivalók Budapestről

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük