Budakeszi Vadaspark – zöld kalandok minden korosztálynak

A Budakeszi Vadaspark közel 30 hektáros területe minden nap változatos zöld kalandokkal várja az állatbarátokat. Természetes élőhelyükön ismerhetjük meg a Magyarországon őshonos vad- és háziállatvilágot, illetve a Kárpát-medencébe betelepült fajokat. A több mint 50 állatfaj mellett állatsimogató, tanösvények, kalandpark, játszóterek és kisvonat szolgálják a családok kellemes kikapcsolódását. A szomszédban külön belépőjeggyel a 25 életnagyságú dinoszauruszfajt bemutató dínó park is megtekinthető.

Budakeszi Vadaspark

Budakeszi Vadaspark története

1976-ban merült fel a hazai nagyvad- és apróvadfajokat a természetes környezetükben bemutató vadaspark kialakításának ötlete Budakeszi határában, a Vörös-hegyen. A tölgyes erdő népszerű kirándulóhely volt, ahol 1974-re megszűnt a dolomit-, kőpor- és murvabányászat is. A napjainkban a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében működő Budakeszi Vadaspark 1979-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

A vadasparkot folyamatosan bővítették. Az 1980-as években apróvadakat (róka, erdei és mezei madárfajok) bemutató kifutók létesültek. 1985-ben készült el az új főbejárat, melyet két totemoszloppal és egy életnagyságú bronz szarvasbika szoborral díszítettek.

Vadaspark állatai és zöld kalandjai

A vadasparkban több mint 50 állatfaj tekinthető meg, hazánkból és a Kárpát-medencéből. Megtalálható itt 5 nagyvadfajunk: gímszarvas, dámszarvas, őz, muflon és vaddisznó, továbbá a távol-keleti szikaszarvas. A nagyragadozók közül pedig a szürke farkas és a barnamedve.

Budakeszi Vadaspark
Budakeszi Vadaspark

A ragadozók közül többek közt keleti sün, nyest, vadászgörény, aranysakál, vörös róka, vadmacska és eurázsiai hiúz látható.

Budakeszi Vadaspark

Igen kedvelt az észak-amerikai mosómedve, az erdei mókus, a hóbagoly, a macskabagoly, a kuvik, a vörös vércse, a fürj, a tőkés réce, az örvös galamb, a szajkó, a szarka, a csóka, a dolmányos- és vetési varjú és a holló.

A parasztudvarban a háziállatok közül a hucul lovat, a magyar parlagi szamarat, az őstulkot, a magyat tarka szarvasmarhát, a cigája- és a racka juhot, a magyar parlagi kecskét, a mangalicát, a magyar óriás és a házi nyulat, a fehér, sárga, fogoly színű és a kendermagos magyar tyúkot, a fehér, fekete és kendermagos erdélyi kopasz nyakú tyúkot, a bronz pulykát, a házi- és pézsma kacsát, továbbá a fodros ludat tekinthetünk meg.

Az állatsimogatókban szelíd dámszarvasok és muflonok, valamint magyar parlagi kecskék várják a látogatókat.

A „Makk kuckó” és az „Erdész leszek” tematikus játszóterek túlnyomórészt természetes anyagokból készült játékokkal segítik a kicsiket, hogy játékosan ismerjék meg a minket körülvevő élővilágot és természetei környezetünket.

Az öt tanösvény – Madárbarát kert, Kalandpark-, Interaktív-, Vadászati-, Mezítlábas tanösvény – mindegyike érdekességekkel, játékokkal szórakoztató ismeretátadással szolgál bármely korosztály számára.

Kerti kisvasút

2022 október 21-én mutatkozott be a közönségnek a Budakeszi Vadaspark legújabb attrakciója, a kerti vasút. Ez a keskeny nyomtávú, kifejezetten gyerekeknek készült kisvasút mintegy kétszáz méter hosszan szállítja utasait a Kalandparkkal szemben lévő területen. A közel 200 méter hosszúságú pálya hatalmas fenyőfák között kanyarog. A kerti vasút a vadasparki látogatás élményét teszi mostantól még teljesebbé a családok számára.

Budakeszi Vadaspark látogatása

Előzetes bejelentkezéssel szakvezetés is kérhető.

További információkat a park hivatalos oldalán találsz.

A Vadaspark szomszédságában található Dinó parkban 25 dinoszaurusz faj életnagyságú modellje csodálható meg. A szintén a közelben található a Budakeszi Arborétum csodálatos növényekkel várja a természetimádókat.

Budakeszi Vadaspark videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük