Környezettudatos zöld tornyok Milánóban: Bosco Verticale

Olaszország második legnagyobb városát, Milánót már nemcsak a Dóm, a híres operaház, az Utolsó vacsora és a divatházak miatt érdemes felkeresni. A modern építészet, a futurisztikus helyek kedvelőinek kihagyhatatlan az új üzleti negyed, a Piazza Gae Aulenti környékének felfedezése. A modern városrész lenyűgöző felhőkarcolói környezetbarát megoldásaikkal már a jövőt idézik. Olvass tovább és tudd meg, milyenek a zöld tornyok Milánóban!

zöld tornyok Milánóban: Bosco Verticale

Bosco Verticale: zöld tornyok Milánóban

Már egy ideje a bakancslistámon szerepelt a Bosco Verticale, a világ első függőleges erdeje. Tavaly, amikor másodszor is eljutottam Milánóba, végre a város fölé magasodó két zöld torony megtekintése is belefért a programba.

Milánó modern, jelenleg is épülő negyede a Garibaldi metró megálló közelében található. A 2012-ben elhunyt építészről Gae Aulenti-ról – aki a párizsi Orsay múzeumot és a Pompidou központot is tervezte – elnevezett, az utcaszinthez képest 6 méter magasan elhelyezkedő kör alakú tér köré lenyűgöző felhőkarcolókat és modern épületeket emeltek. Innen rövid sétára találhatóak a zöld tornyok.

zöld tornyok Milánóban: Bosco Verticale

Bosco Verticale, azaz Függőleges Erdő a neve a 110 és 76 méter magas tornyoknak, amelyek közel egy hektárnyi erdőnek adnak otthont. A lenyűgöző  épületeket több mint 900 fa, 5.000 bokor és 10.000 talajtakaró aljnövényzet díszíti. A három és hat méter közé magasodó fák és a buja növényzet csökkentik a város légszennyezettségét, mivel a növények növelik a páratartalmat, széndioxidot fogyasztanak miközben oxigént termelnek.

zöld tornyok Milánóban: Bosco Verticale

A növények vízellátásáról egy öntöző- és szűrőrendszer gondoskodik, amely a városban felhalmozódott, megtisztított szennyvízzel locsolja a növényeket. Az épületek energia-önellátását napkollektorok biztosítják.

zöld tornyok Milánóban: Bosco Verticale

A Függőleges Erdő zöldje nemcsak oxigént termel és szén-dioxidot nyel el, hanem megvédi az épületet az erős szelektől és az átható napsugárzástól. A növények fontos szerepet játszanak a lakások téli és nyári hőmérséklet-szabályozásában és a zajcsökkentésében.

zöld tornyok Milánóban: Bosco Verticale

További látnivalók Milánóban

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük