Boldogasszony Rózsakert – illatozó mesekert Kecskeméten

A kecskeméti belváros peremén, a Katona József Gimnáziummal szemben fekvő Boldogasszony Rózsakert igazi gyöngyszem a városban. Ez nem csupán egy park, hanem a világ egyetlen élő rózsafüzére, mely 2005 óta kápráztatja el a látogatókat illatos pompájával. Sokan csak kecskeméti Csíksomlyóként emlegetik. Nyaranta a Boldogasszony Rózsakert a legszebb, legromantikusabb és legillatozóbb helyszín a Bács-Kiskun vámegye székhelyén.. A város egyik legforgalmasabb kereszteződésében közel 5 ezer rózsa kínál igazi feltöltődést. Ráadásul ingyen!

Boldogasszony Rózsakert

Boldogasszony Rózsakert története

Kevesen tudják, hogy az új keletű rózsakert helyén már az 1930-as években is rózsák pompáztak. Majd 1947-ben itt kezdték el építeni a Tűzharcosok Örökimádó Templomát, amely az első világháborúban elhunyt vagy megsérült magyar katonáknak állított volna emléket. Az ’50-es évek elején azonban lebontották a templomot, a Béketéri általános iskola került a helyére. Ekkor nevezték át az addigi Boldogasszony teret Béke térnek.

A mai rózsakert elődje 2007-ben készült el a Városháza díszudvarán. A Szent Erzsébet Rózsakertet 7 – 8.000 ember látta, öt nap után azonban el kellett bontani. Ekkor döntötte el Hegedűs Ágoston, azaz Guszti bácsi, hogy szeretné egy állandó kerttel megajándékozni a kecskemétieket. Guszti bácsi kertésznek indult, de teljesült gyermekkori álma és külkereskedőként fontos vezetői pozíciókat is betöltött. A sok munkának és stressznek meg lett az eredménye, 40 évesen szívinfarktust kapott.

A 2008-as kecskeméti Nemzetközi Rózsakonferencián született meg a döntés, hogy állandó helyet kap a „rózsakiállítás”. Guszti bácsi és segítői összegyűjtöttek 8,5 milliót és megkeresték azokat a rózsafajtákat, amelyek a legjobban alkalmazkodnak a közterek körülményeihez és a város klímájához. Többnyire francia nemesítésű rózsák lettek a befutók. A magyar fajtákat az Árpádházi Szent Erzsébet Emlékére elnevezett rózsa képviseli.

A kert latin neve Rosarium Virginis Mariae (Szűz Mária Rózsafüzére, amely fordítható rózsakertként is). II. János Pál pápa 2002-ben kelt körlevelének is emléket állít. A Betlehemi Csillag története 20 képben elevenedik meg. A kerítés mellé beültetett futórózsák a négy rózsafüzért szimbolizálják. Így valójában ez a kert a világ egyedüli élő rózsafüzére.

A Katona József Gimnáziummal szemben található Boldogasszony Rózsakert tíz évre kapta meg a területet a várostól, egyelőre nem tudni, mi lesz 5 év múlva a rózsák sorsa. Biztosan sokaknak hiányozna a kert, hisz nagyon megszerették a helyiek. Egyeseknek romantikus találkahely, másoknak csendes pihenőkert, sokan pedig imádkozni járnak ide.

Boldogasszony rózsakert látogatása

A kert Kecskemét belvárosában, a Dózsa György úton, a Katona József Gimnáziummal szemben található.

A Boldogasszony Rózsakert nem csak vallási szempontból jelentős, de esztétikai értéke is kiemelkedő. A kertben több mint 4500 rózsatő pompázik, 150 különböző fajtában. A rózsák tavasztól őszig nyújtanak színpompás látványt, kellemes illatuk pedig betölti a teret. A kertben sétálva békés kikapcsolódásban lehet részünk, távol a városi zajtól.

A virágok között sétálva bibliai történeteket ábrázoló képeket is felfedezhetünk, a Betlehemi Csillag történetét szemléltetik.

A rózsakert ingyenesen látogatható.

További csodálatos rózsakertek Magyarországon

A Kelet-Ázsiában és Európában őshonos rózsák a legkedveltebb romantikus virágok az egész világon. A rózsa tiszteletének több ezer éves hagyománya van, ami napjainkban is töretlenül tart. Május végén, június elején teljes szépségükben pompáznak, összeszedtem hát, hol találhatók a legszebb rózsakertek Magyarországon.

Június a rózsák hónapja. Az egyik legkedveltebb virágunk a nyár elején mutatja bombaformáját. A rózsa mindig is kedvelt volt hazánkban, épp ennek köszönhetően szinte az ország minden pontján találunk csodálatos rózsakerteket. Szolnok rózsakertje elbűvölő. Csodáld meg Te is! 

Európa egyik legnagyobb és legjelentősebb gyűjteményes rózsakertje (latinul: rozárium) Budapesten, pontosabban Budatétényben, a nagytétényi hegyoldal alján fekszik. A 2,5 hektáros, rózsaágyásokkal teli kert a fő virágzás idején ingyenesen látogatható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük