Boldogasszony Rózsakert – ingyenes mesekert Kecskeméten

Nyaranta a Boldogasszony Rózsakert a legszebb, legromantikusabb és legillatozóbb helyszín Kecskeméten. A város egyik legforgalmasabb kereszteződésében 50 ezer rózsa kínál igazi feltöltődést. Ráadásul ingyen!

Boldogasszony Rózsakert

Az idén 5 éves rózsakertet sokan csak kecskeméti Csíksomlyóként emlegetik.

Boldogasszony Rózsakert története

Kevesen tudják, hogy az új keletű rózsakert helyén már az 1930-as években is rózsák pompáztak. Majd 1947-ben itt kezdték el építeni a Tűzharcosok Örökimádó Templomát, amely az első világháborúban elhunyt vagy megsérült magyar katonáknak állított volna emléket. Az ’50-es évek elején azonban lebontották a templomot, a Béketéri általános iskola került a helyére. Ekkor nevezték át az addigi Boldogasszony teret Béke térnek.

A mai rózsakert elődje 2007-ben készült el a Városháza díszudvarán. A Szent Erzsébet Rózsakertet 7 – 8.000 ember látta, öt nap után azonban el kellett bontani. Ekkor döntötte el Hegedűs Ágoston, azaz Guszti bácsi, hogy szeretné egy állandó kerttel megajándékozni a kecskemétieket. Guszti bácsi kertésznek indult, de teljesült gyermekkori álma és külkereskedőként fontos vezetői pozíciókat is betöltött. A sok munkának és stressznek meg lett az eredménye, 40 évesen szívinfarktust kapott.

A 2008-as kecskeméti Nemzetközi Rózsakonferencián született meg a döntés, hogy állandó helyet kap a „rózsakiállítás”. Guszti bácsi és segítői összegyűjtöttek 8,5 milliót és megkeresték azokat a rózsafajtákat, amelyek a legjobban alkalmazkodnak a közterek körülményeihez és a város klímájához. Többnyire francia nemesítésű rózsák lettek a befutók. A magyar fajtákat az Árpádházi Szent Erzsébet Emlékére elnevezett rózsa képviseli.

A kert latin neve Rosarium Virginis Mariae (Szűz Mária Rózsafüzére, amely fordítható rózsakertként is). II. János Pál pápa 2002-ben kelt körlevelének is emléket állít. A Betlehemi Csillag története 20 képben elevenedik meg. A kerítés mellé beültetett futórózsák a négy rózsafüzért szimbolizálják. Így valójában ez a kert a világ egyedüli élő rózsafüzére.

Katona gimnáziummal szemben található Boldogasszony Rózsakert tíz évre kapta meg a területet a várostól, egyelőre nem tudni, mi lesz 5 év múlva a rózsák sorsa. Biztosan sokaknak hiányozna a kert, hisz nagyon megszerették a helyiek. Egyeseknek romantikus találkahely, másoknak csendes pihenőkert, sokan pedig imádkozni járnak ide.

A rózsakert ingyenesen látogatható!

További csodálatos rózsakertek Magyarországon

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük