Bojana-templom csodálatos középkori freskói

Bojana-templom a terület nevéről kapta a nevét. Bojana Szófia dombra épült, elegáns, jómódú kerülete modern családi házakkal és villákkal. A főtér felett helyezkedik el Bulgária egyik legnagyobb becsben tartott műemléke, a Bojana-templom.

Bojana-templom

Bojana-templom

Az UNESCO Világörökségi listás Bojana-templom három épületrészből áll. A keleti templom a 10. században épült, majd a 13. században Kalojan szevasztokrator parancsára kibővítették és felhúztak mellette egy kétszintes épületet. Az épület együttest egy harmadik templom egészíti ki, amelyet a 19. század elején építettek. A különböző korokban épített épületrészek a templom külső falainál nagyon jól elkülönülnek.

A Bojana-templom a középkori kelet-európai művészet azon épületegyüttesei közé tartozik, amelyeket sikerült hiánytalanul, épségben és tökéletes állapotban megőrizni. A második templom 1259-ben készített freskóit a középkori freskóművészet legjelentősebb alkotásai között tartjuk számon.

A padlótól a mennyezetig gyönyörű 13. századi freskókkal borított templomot szigorúan őrzik, egyszerre csak 15-20 embert engednek be a vezetett túrára. Fényképezni szigorúan tilos, állandó hőmérsékletet és páratartalmat biztosítva óvják a kivételes szépségű freskók állagát.

Bojana-templom

Bojana-templom

Az ismeretlen helyi mesterek által festett freskókon a keresztesek által elfoglalt Konstantinápolyból származó nyugati művészeti hatás érződik.

A templom legrégebbi része a kupola Krisztus arcmásával. Az alsó szinten 18 jelenetet láthatunk Szent Miklós életéből. Mellette pedig Bulgária védőszentje és a Rilai kolostor névadója, Rilai Szent János, egyik legrégebbi arcképe tekint ránk.

A Krisztus ábrázolás különösen az Utolsó vacsora, a Keresztrefeszítés és Színeváltozás jeleneteiben figyelemre méltó.

A templom építésekor uralkodó Konsztantin Aszen cár és Irina császárné teljes alakos képe mellett Szebasztokrator Kalojan és felesége is látható díszes öltözékben. Kalojan az épület makettjét a kezében tartva üzeni, hogy ő patronálta a templom átépítését.

Bojana-templom

Bojana-templom

Bojana-templom

Bojana-templom

Bulgária és a világ első műemlékei között volt, amelyek felkerültek az UNESCO világörökségi listára, 1979 óta övezi kitüntetett figyelem.

A termekben sajnos tilos a fotózás, így benti képet nem tudok mutatni.

Bojana-templom freskói videón

További látnivalók Bulgáriában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük