Bohinji-tó, Szlovénia legnagyobb természetes tava

Szlovénia csodálatos természeti adottságokkal rendelkezik. Olvasónk még 2012-ben tett egy kirándulást, aminek a Bohinji-tó és környékének felfedezése volt a célja. A fotók még mindig aktuálisak, kedvcsinálóak lehetnek egy kiruccanáshoz.

Bohinji-tó

Bohinji-tó, Szlovénia legnagyobb természetes tava

Bohinji-tó (szlovénül: Bohinjsko jezeroSzlovénia legnagyobb természetes tava. Az ország északnyugati részén, a Triglavi Nemzeti Park területén található gleccservájta Bohinj völgyben. Morénák (gleccserek által szállított, lerakott kőzettörmelék) veszik körül.

Hossza 4100, legnagyobb szélessége 1200 méter, területe 3,18 km². Medre meredeken mélyül, legnagyobb mélysége 45 méter.

Bejövő vízmennyiségének több mint harmadát az északi part mentén, a tó vízszintje alatt feltörő karsztforrások biztosítják. Legjelentősebb beömlő vízfolyása és legjelentősebb kifolyása is a Sava Bohinjka folyó. Heves esőzések után 2-3 méterrel megemelkedik a vízszintje. Hőmérséklete nyáron 22 °C-ig emelkedik, télen viszont gyakran befagy.

Bohinji-tó

Bohinji-tó

Bohinji-tó

Bohinji-tó

Bohinji-tó

Bohinji-tó

Bohinji-tó

Bohinji-tó

Bohinji-tó

A tó számos szabadidős tevékenységre alkalmas. Többek között úszásra, evezésre, szörfözésre, kajakozásra, kenuzásra, horgászatra, a melegebb hónapokban búvárkodásra, illetve esetenként télen korcsolyázásra is lehetőség nyílik. Emellett a tó körül gyaloglásra, valamint a tavon sétahajózásra is lehetőség van.

Bohinji-tó

Bohinji-tó

A Bohinj tó közel van a Vintgar szurdokhoz, Bledhez és Bovechez is.

Bohinji-tó

Nagyon köszönjük a fotókat Arnhoffer Klárának!

Az M7-es autópályán Tornyiszentmiklós felé, majd Szlovénián belül a Lendva, Maribor, Ljubljana autópályán haladva jutunk el a Bohinj-völgybe. A Budapesttől mért távolság kb. 540 kilométer.

További látnivalók Szlovéniában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük