Bledi vár, romantikus vár mesebeli környezetben

A Bledi-tó fölött, egy 100 méter magas sziklaszirten magasodik Szlovénia kedvelt látnivalója, a Bledi vár. A Triglavi Nemzeti Park szélén, a Júliai-Alpok kapujában található Bled vára több mint ezer éve őrzi a csodálatos környezetét.

Bledi vár

Bledi vár története

A szlovén fővárostól, Ljubljanától északnyugatra, a Triglavi Nemzeti Park szélén, a Júliai-Alpok kapujában fekszik a gyönyörű taváról is híres Bled.

A bledi vár első írásos említése egy 1011-ben kelt adománylevélben található, ezzel hivatalosan is Szlovénia legrégebbi vára. Az adománylevél tanúsága szerint II. Henrik német-római császár a brixeni püspökségnek adományozta a bledi uradalmat. Ekkor csupán egy római stílusú torony állt a szikla tetején, ennek helyére építették meg később a középkori kastély.

A brixeni hercegpüspökök 200 éven át voltak tulajdonosok, de a nagy távolság miatt sosem lakták. 1278 augusztusában I. Rudolf, a Habsburg-ház alapítójának uralma alá került. Az elsősorban védelmi célokat szolgáló vár évszázadokig a Habsburgok kezében maradt, de mindig bérbe adták.

A 16. században protestáns erőd volt, ekkor itt élt Primož Trubar reformer, az első szlovén nyelven nyomtatott könyv szerzője, valamint a szlovén protestáns mozgalom vezetője.

A késő középkorban további tornyokat építettek és árkokkal is tovább erősítették a védelmi rendszert. A központi megerősített rész volt a földesuraké, a külső rész az épületekkel és a várfallal pedig a szolgáké.

1803-ban, a francia hatalomátvételt követően a kastélyt államosították és az Illír Királysághoz került. 1838-ban került vissza előző tulajdonosaihoz, Brixen püspökeihez.

1918-ban Ivan Kenda, egy helyi hotel tulajdonosa vásárolta meg a várat a Bledi-tó szigetével együtt, hogy szállodát építsen. Ekkor került először szlovén tulajdonba. Adósságai miatt azonban a bank elkobozta.

A második világháborúban a vár a megszálló nácik katonai főhadiszállása volt. A világháború után pedig állami tulajdonba került.

1947-ben egy tűzben leégett a tető és a felső szinten lévő szobák egy része. 1951-ben kezdték meg a felújítás. A 10 évig tartó munkálatok alatt renoválták és újraépítették a megrongálódott épületrészeket, valamint régészeti feltárásokat végeztek.

Bledi vár

2008-ban a Bledi Kulturális Intézet felújította a történelmi belső részt, és múzeumot alakítottak ki.

Sok bérlőjének és tulajdonosának köszönhetően a vár mára kialakult formája elég változatos. Fa felvonóhídon jutunk a kétszintes udvar. Alsó részén szökőkút, felső részén gótikus kápolna található. A 16. században épült kis késő gótikus stílusú kápolnát Szent Albuin és Szent Ingenium püspöknek szentelték. Az 1690-es földrengés után kicsit kibővítették, felújították, korai barokk oltárokkal és barokk művészi festményekkel látták el. Az oltár melletti freskók II. Henrik adományozót és feleségét, Kunigundát ábrázolják.

Bledi vár

A múzeum részen egy fából készült Gutenberg korabeli nyomdagép másolata is látható működés közben is. Találunk itt füvészkertet és gyógynövény-galériát és egy ősi borospincét is.

Étterem és kávézó is működik. Az étterembe előzetes foglalás szükséges a nagy látogatottság miatt. A kávézőban szlovén borkülönlegességek is kaphatóak és megkóstolható a város híres, különleges édességét, a bledi krémes.

A teraszról gyönyörű kilátás nyílik a Bledi-tóra, a környező hegyekre és Szlovénia egyetlen szigetére és annak templomára.

A több mint 400 kiállított tárgy egy része nem eredeti, de jól szemléltetik az adott kor életmódját és szokásait.

A várba autóval, vagy taxival néhány perc alatt fel lehet jutni. A parkoló ingyenes a turistabuszok számára is. A szép kilátás miatt érdemes az 1 km hosszú emelkedőt gyalog megtenni.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Arnhoffer Klárának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük