Bledi-tó, a Júliai-Alpok gyöngyszeme

A Bledi-tó (szlovénul Blejsko jezero) Szlovénia második legnagyobb tava és egyik legnépszeűbb turisztikai célpontja. A Júliai-Alpok gleccserei formálta tó közepén ágaskodó 17. századi barokk templom nem maradhat le a festői környezetű tóról készített fotókról. 

Bledi-tó

Bledi-tó és környezete

A Bledi-tó a szlovéniai Bled községben található az ország északnyugati részében, a Triglavi Nemzeti Parkon belül, a fővárostól, Ljubljanától 55 km-re. 2,1 km hosszú és 1,4 km széles. A gleccserek formálta és morénákkal körülvett tó 2,1 km hosszú és 1,4 km széles, területe 145 hektár. Mélysége helyenként a 30 métert is eléri.

Régen egy tektonikus medence állt itt, amelyet a Bohinji gleccser faragott ki az évek során. Az útjában álló hatalmas sziklát lecsiszolta, ebből alakult ki a mai sziget. A jég megolvadt, a medencét elárasztotta víz, és kialakult a Bledi-tó.

bledi-tó

A tó keleti oldalán termálforrásokat találunk, amelyek hőmérséklete nem csökken 20 ° C alá. A termálforrások jótékony hatását a part menti szállodák medencéjében próbálhatjuk ki. A tó víze nyáron akár a 25 ° C hőmérsékletet is elérheti. Télen átlagosan 4 ° C-os, de nagyon hideg teleken a tó felülete befagy.

A tó 19 különféle halfajtát rejt, pl. például ponty, harcsa és pisztráng.

Bledi-tó legendája

A legenda szerint csak füves völgy volt itt. A közepén a tündér szikla állt, amely körül a hegyi tündérek éjjel táncoltak. A tündérek egyszer arra kérték a szikla körül a birkákat legeltető pásztorokat, hogy kerüljék el a táncterüket. A pásztorok figyelmen kívül hagyták a kérést, és egy nap a legfiatalabb és legszebb tündér tánc közben eltörte a lábát. A dühös tündérek a hegyi patakok segítségét kérve elárasztották a völgyet. Csak a sziklát hagyták meg a tó közepén, hogy zavartalanul táncolhassanak. Azóta a tündérek már elhagyták a gyönyörű területet, de Bledi-tó és a Bled-sziget itt maradt sok turista gyönyörűségére.

Bled-sziget

A „Bled-sziget” (Blejski otok) a tó közepén található kis sziget. Több épület található itt, legismertebb a 17. században barokk stílusban épült Szűz Mária búcsújáró templom. A gyönyörű freskók díszített templomban gyakran tartanak esküvőket, keresztelőket. 52 méteres tornyába 98 lépcsőfok visz fel. A legenda szerint, ha a vőlegény felcipeli menyasszonyát a lépcsőkön, a házasság örökké fog tartani. Aki pedig a harangot háromszor megkongatja, és hisz Istenben, annak teljesül a kívánsága.

Bledi-tó környezete

A tavat teljesen körbe járhatjuk a 6 km hosszú aszfaltozott járdán. Érdemes megtenni, mert a tó és környezete minden honnan más arcát mutatja.

Érdemes felmenni a több mint ezer éves Bledi várba, ahonnan csodás kilátás nyílik a tóra és a városra is.  A múzeumban a vár és Bled történetét ismerhetjük meg.

Bledi vár

Ha időnk engedi, tehetünk egy túrát a nyugati oldalon magasodó Ojstrica és a Mala Osojnica csúcshoz. A legtöbb képeslap is ezekből a kilátókból készül a Bledi-tóról, mert nem csak a sziget, hanem a háttérben húzódó Karavankák is szépen látszanak innen.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük