Bevesszük a várat! – Budapest100 2022

A fővárosi civil ünnep, a Budapest100 2022. május 14-én és 15-én ismét megrendezésre kerül, hogy közelebb vigye egymáshoz a városlakókat, a szomszédokat, a generációkat. A Bevesszük a várat címet viselő programsorozattal a budai Várnegyedben nyitják meg a kapukat, ajtókat, hogy az önkéntesek a helyben élőkkel közösen megmutassák: minden ház érdekes. A programok ingyenesek, de egy részük regisztrációhoz kötött.

Badai vár utcája a Budapest100 2022 helyszíne

Bevesszük a várat! – Budapest100 2022

Bevesszük a Várat! Barátságos beszélgetésekkel, kíváncsi sétákkal, spéci programokkal érkezik a Budapest100 a Várnegyedbe – vendégségbe jövünk, ismerkedünk a Bécsi kaputól a Dísz térig, a Tóth Árpád sétánytól a falak mentén kanyargó lépcsőkig. Bemutatjuk az itt élők történeteit, és azt is, milyen a modern élet az évszázados falak között.

A Vár mindenkié: az egymáshoz illeszkedő házak történelmünk tanúi a 13. századtól a 21. századig. A kövek és az évszázados téglák találkozása a betonnal olyan építészeti örökség, amiről közösen szeretnénk beszélgetni. Mire vár a Vár? Ez itt a kérdés, amire az itt élők, a turisták és sokféle szakma együtt keresi választ a régi utcákat, az egykori ostromok nyomait és a városra nyíló pazar panorámát csodálva.

Idén négynapos lesz a Budapest100! A szokásos hétvégi nyitott házas fesztivált megelőzi egy konferencia (05.12. csütörtök) és egy sétanap (05.13. péntek).

Május 12., csütörtök ⦁ Konferencia a Várnegyedről

VÁROS, LAKÓKÖRNYEZET, KARAKTER – EPIZÓDOK A BUDAI VÁRNEGYED TÖRTÉNETÉBŐL

Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár, 1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4.

A Kortárs Építészeti Központ – KÉK és az MTA Építészeti Tudományos Bizottságának konferenciája. Az esemény nyitott az érdeklődők számára, de regisztrációhoz kötött.

Május 13., péntek ⦁ Várnegyed Sétanap TEMATIKUS VÁROSI SÉTÁK az idei fesztivál különleges helyszínein A sétákon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Május 14-15., szombat-vasárnap ⦁ Budapest100 – Várnegyed

NYITOTT HÁZAK HÉTVÉGÉJE 

Bevesszük a Várat azokkal együtt, akik csatlakoznak a Budapest100 programjához. Idén a budai Várnegyedben nyitjuk meg a kapukat, ajtókat, hogy az önkéntesek a helyben élőkkel közösen megmutassák: minden ház érdekes! – olvasható a Budapest100 hivatalos oldalán, ahol minden további információ megtalálható.

Mi az a Budapest100?

A Budapest100 program 2011-ben indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére, a száz éves házak ünnepeként. Mivel az I. világháború alatt kevés ház épülhetett, 2015 óta a tematikus válogatások voltak a fókuszban. 2018-ban például a terek, 2019-ben pedig a Bauhaus építészet. 2014-ben én a Budapest100-nak köszönhetően fedeztem fel a műemléki védelem alatt álló Wekerletelepet és Barátok közt ház titkait.

A Budapest100 eseményeit önkéntesek és lokálpatrióták szervezik a házak lakóinak, illetve a részt vevő intézmények képviselőinek segítségével. Az ingyenes programokon mindent bemutatnak a házakról a pincétől a padlásig. Érdekes történeteket ismerhetünk meg az egykori és a mai lakók életéből.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük