Betléri kastély, Andrássy-kastély Szlovákiában

A betléri kastély vagy másnéven betléri Andrássy-kastély a történelmi Magyarország egyik legépebben fennmaradt, eredeti bútorokkal berendezett kastélya. Jelentőségét az adja, hogy a vadászkastély az egyetlen olyan kastély Szlovákiában, amelynek 1945 után is megmaradt a berendezése. A betléri kastélyban kialakított múzeumban történelmi bútorok, lakás kiegészítők, az Andrássy család műkincsei, történelmi könyvtár várja a látogatókat. A csodás kastélypark, számos különleges növénynek ad otthont.

Betléri Andrássy-kastély

Betlér és látnivalói

Betlér (szlovákul: Betliar németül: Betler) község Szlovákiában, a Kassai kerület Rozsnyói járásában, Rozsnyótól 5 km-re. A Sajó bal partján található Betlér bányásztelepülésként keletkezett a 13. század végén, határában vasat, rezet, aranyat bányásztak.

Nevét egykori birtokosának, a német Betlérnek az emlékét őrzi. A 16. század második felétől Krasznahorka várának birtoka volt.

A község északi végén áll a 17. század végén várkastélynak épült Andrássy-kastély.

Szent Erzsébet tiszteletére szentelt, római katolikus temploma a 14. században épült gótikus stílusban.

Evangélikus templomát 1794-ben emelték klasszicista stílusban, tornyát 1834-ben építették.

Betléri Andrássy-kastély rövid története

A betléri kastély elődjét a 18. század elején építették, Andrássy István utasítására, aki az ősi fészekből, Krasznahorkai várból Betlérre költözött.

Krasznahorka vára jelenleg nem látogatható. 2012-ben tűz ütött ki a vár közelében a domboldalon, amiben a vár jórésze leégett. A helyreállítási munkák jelenleg is tartanak.

Krasznahorka vára hatalmas tűz előtt:

A betléri kastélyt 1792 és 1795 között klasszicista stílusban átépítették, bővítették. Az építésnél angliai vidéki kastélyokat és francia kastélyépítészeti stílus jegyeit vették alapul.

A több mint 14 ezer kötetet tartalmazó könyvtárát 1790-ben alapította Andrássy Leopold. Elsősorban teológiai, földrajzi, történelmi és filozófiai műveket tartalmaz.

A 18. század végén a angolkertet is kialakítottak szobrokkal, kerti pavilonokkal, műbarlanggal és vízeséssel.

Ma is látható barokkos alakját 1880 környékén nyerte el, amikor Andrássy Manó (a „Vasgróf”) elképzelései szerint vadászkastéllyá alakították.

1945-ig az Andrássy család lakta. Ezután államosították, de a teljes régi berendezése megmaradt. 1985-ben a szlovák nemzeti kulturális örökség részévé nyilvánították.

Hosszantartó felújítása 1994-ben fejeződött be. Az igényes felújítás révén elnyerték az UNESCO Európa Nostra-díját.

Betléri kastély látogatása és múzeuma

A kastélyban kialakított múzeum a korabeli bútorok mellett képtárat, szalonokat, fegyver-, porcelán- és üveggyűjteményeket tartalmaz. Pincéjében az időszakos kiállítások mellett az Andrássyak egzotikus vadászkincsei és műemlékei is helyet kaptak.

A kastély folyosóit remek trófeák díszítik. Megtekinthető a gazdag könyvtár is.

A helyszínen egyaránt tartanak magyar és szlovák nyelvű túravezetéseket.

Betléri kastély parkja

A kastélyt övező csodálatos 57 hektáros park a legnagyobb történelmi botanikus kert Szlovákiában. Nagyobb részét rétek és tisztások teszik ki, csak a kisebbik rész fásított. A hazai fajtákon kívül van itt több egzóta: hegyeslevelű liliomfa, 37 m magas simafenyő többek közt. Találunk itt egy 500 éves tiszafát is, de nagyon szépek a vadgesztenyefák, juharok, kőrisek. Ne lepődjünk meg, ha egy-egy őz, dámszarvas vagy egyéb vadállat is keresztezi utunkat, ugyanis a park hegy felőli része nincs bekerítve, szabadon csatlakozik a hegység erdeihez.

Krasznahorka várát még nem sikerült újjáépíteni a tűz után, de az Krasznahorkaváralján található Andrássy-Mauzóleum látogatható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük