Besztercebánya látnivalói

Besztercebánya Szlovákia hatodik legnagyobb városa, Közép-Szlovákia kulturális és gazdasági központja és egyben tövv állami intézmény székhelye. Az 1920-as Trianoni békeszerződésig Magyarország része volt, meylnek nyomait a mai napig felfedezhetjük. Nézzük, melyek Besztercebánya látnivalói!

Besztercebánya látnivalói

Besztercebánya (szlovákul: Banská Bystrica) a Besztercebányai kerület és járás, valamint több állami intézmény székhelye Szlovákiában. A város a nevét a Garamba torkolló Beszterce-patakról kapta. A patak neve pedig a szláv ’’bystrica’’ (= gyors folyású patak) szóból és a terület kincseiről, az ércbányáiról kapta.

A település jelentősége annak köszönhető, hogy igen gazdag különböző ércekben, és két fontos kereskedelmi útvonal kereszteződésénél található.

Már az időszámítás előtt bányásztak itt ércet, a honfoglalás után bányatelepe a zólyomi várhoz tartozott. 1255-ben említik először ’’Byzterchebana’’ néven, amikor a tatárjárás után IV. Béla türingiai szászokkal népesítette be és városi rangra emelte.

A középkorban fő bevételi forrása a bányászat volt. A várat és a városfalat a 13. században kezdték el építeni, majd a 16. században megerősítették. 1620-ban Bethlen Gábor országgyűlést tartott itt, amely őt királlyá választották.

A Rákóczi szabadságharc idején fontos hadiipari központ volt. 1708-ban visszafoglalták a császáriak. Erődítményeit lebontották, csupán a Mészáros-bástya és a várostorony maradt meg belőle.

Püspökségét Mária Terézia alapította. Az 1920-as trianoni békeszerződéssel elszakadt Magyarországtól. 1944. augusztus 29-én itt tört ki a szlovák nemzeti felkelés, és a város volt a felkelés központja a későbbiekben is.

A 20. század második felében Besztercebánya modern metropolisszá fejlődött, és Szlovákia hatodik legnagyobb városa lett.

Besztercebánya látnivalói

Besztercebánya látnivalói

Besztercebánya legfőbb büszkesége a Szlovák nemzeti felkelés tér, amelyet sétáló utcává nyilvánítottak. Az Óratornyot 1552-ben építették, és a városi fogház részét képezte. Tetéről pazar kilátás nyílik a térre, a városra és környékére.

A főtér déli oldalán álló Thurzó-ház ma múzeumként működik.

A várnak és várfalnak már csak maradványai láthatók.

A Szűz Mária mennybevétele plébániatemplomot 1255-ben kezdték építeni. A korábban német templomként emlegetett gótikus templom legfőbb nevezetessége az 1478-ban kialakított, a bányászok védőszentjét ábrázoló Szent Borbála szárnyas oltár, amelyet a híres Lőcsei Pál Mester készített. 1761-es nagy tűzvészben a templombelső jelentős része, így faragott főoltára is megsemmisült. A tűzvészt követően barokk stílusban építették át.

A várerőd északi részéhez 1492-ben építették a Szent kereszt templomot. A szlovák templomként ismeretes templomot az 1761-es nagy tűzvészt követő átépítették. Főoltárának domborművei Szűz Máriát és Mária Magdolnát ábrázolják. Reneszánsz keresztelője 1652-ből származik.

1479-ben épült a későgótikus Mátyás-ház, 1500-ban pedig a Városháza. Több gótikus és reneszánsz stílusú polgárházat is megcsodálhatunk.

Besztercebánya látnivalói

Város nevezetességeit kisvonattal is felfedezhetjük.

Besztercebánya Mikszáth Kálmánt is megihlette. A városban és annak környékén játszódik a Szent Péter esernyője és a Beszterce ostroma.

Nagyon köszönjük a fotókat Sutusné Grébel Irénnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

11 + tíz =