A berlini Múzeumsziget látnivalói

Berlin kihagyhatatlan látnivalója a Múzeumsziget, a Museumsinsel. A Spree és a Kupgraben között elterülő szigeten helyezkednek el a német főváros legjelentősebb múzeumai: Régi Múzeum (Alten Museum), a Régi Nemzeti Galéria (Alte Nationalgalerie), a Bode Múzeum. az Új Múzeum (Neue Museum) és a Pergamon Múzeum. 2019-ben, Öt év késéssel és a tervezett költség duplájáért készült fel a James Simon Galéria, a berlini Múzeumsziget új fogadóépülete. A berliniek egyszerűen a „a világ legdrágább gardróbjaként” emlegetik a 4600 négyzetméteres galériát. A múzeum épületek páratlan együttese 1999 óta az UNESCO világörökség része.

berlini Múzeum-sziget

A berlini Múzeumsziget (Museumsinsel)

A Múzeumsziget (németül Museumsinsel)  a német főváros egyik legfőbb nevezetessége, a művészettörténet berlini központja. Kulturális jelentősége miatt 1999 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

A Spree-sziget északi része a középkorban mocsaras liget volt. A 17. században a Spree bal oldali ágának szabályozásával jött létre a mai Kupfergraben, amellyel a sziget északi részét csapolták le. A Spree és a Kupfergraben közötti területen létesült a Múzeumsziget.

A múzeumok intézménye a 18. században, a felvilágosodás idején alakult ki. A Spree folyón található kis szigetre 1824 és 1930 között 5 múzeumot építettek előre kigondolt koncepció alapján. Az építkezéssorozat 1824-28-ban indult a Karl Friedrich Schinkel tervezte Altes (Régi) Múzeum felépítésével. Majd ezt az Neuses (Új) Múzeum megépítése követte 1843 és 1847 között. 1866-ban épült a Nemzeti Galéria, majd 1897 és 1904 között a Frigyes Császár Múzeum (a mai Bode Múzeum). Végül 1909 és 1930 között épült meg a Pergamon Múzeum.

Az 1870-es évek vége felé a terület egészére általánossá vált a Múzeumsziget elnevez

A második világháború során a múzeumok több mint 70%-ban elpusztultak a bombázásoktól és harcoktól. Az 1950-ben elkezdődött újjáépítés nem vonatkozott a legsúlyosabban károsodott Neues Museumra. Az Új Múzeum szégyenfoltnak nevezett romját eleinte lebontásra szánták, de ez nem történt meg, mivel a raktárnak használt ép helyiségeit nem tudták volna pótolni.

Bode Múzeum, Berlin

A szigeten ma is ez öt múzeum áll:

  • az Altes Museum,
  • a Neues Museum,
  • a Régi Nemzeti Galéria,
  • a Bode Museum, a Pergamonmuseum.

A területen található továbbá a berlini dóm és a Lustgarten, a kedvelt piknikező park. A szigetet érdemes hajóval is körbejárni és fentről, a dóm és a TV torony tetejéről is megnézni.

A szigeten kívül is sok múzeumot találunk még az egykori NDK fővárosában, de a legjelentősebbek itt vannak.

Régi Múzeum (Alten Museum)

A Régi múzeum építése Karl Friedrich Schinkel tervei szerint 1824 és 1829 között történt. Az épület előtt áll az építész szobra. Porosz királyi múzeumként nyílt meg 1830-ban, ez volt Poroszország egyetlen nyilvános múzeuma.

A Régi Múzeum főépületében található az antik gyűjtemény egy része, a görög kultúrából származó szobrokkal, fegyverekkel, aranyékszerekkel és ezüst tárgyakkal. 2005 augusztusa és 2009 között itt volt az Egyiptomi Múzeum gyűjteménye is.

Régi Múzeum, Berlin Múzeumsziget

Régi Nemzeti Galéria

A múzeum építése 1862-1864 és 1966-1976 között zajlott. A korinthoszi templomok stílusában épült múzeum hatalmas lábazaton nyugszik.

A Régi Nemzeti Galéria gyűjteménye 19. századi szobrokat és festményeket tartalmaz Caspar David Friedrichtől kezdve a francia impresszonistákon át a Rómában alkotó nazarénusokig.

Régi Nemzeti Galéria, Berlin

Bode Múzeum

1904-ben nyitotta meg a kapuit a Frigyes Császár Múzeum, a mai Bode Múzeum. Az épület második névadója, Wilhelm von Bode Berlin egyik legtevékenyebb múzeumigazgatója volt. 1929-ben a múzeum kupolája alatt ravatalozták fel.

A 2006-ban újra megnyitott Bode Múzeumban található Bizánci Művészet Múzeuma a 3. századtól a 19. századig tartalmaz anyagokat. A szoborgyűjteményben a korai középkortól 18. századi terjedő időszak olasz és német alkotásai kaptak helyet. Ugyanitt az Éremkabinetben Kr. e. 7. századi kis-ázsiai érméktől a 20. századig terjedő gyűjtemény található.

A Bode és Pargamon Múzeum között időnként feltűnnek a gyorsvasút szerelvényei.

Pergamon Múzeum

A Pergamon Múzeum klasszicista épülete a Boden Múzeum mögötti széles híd túloldalán áll. A múzeum elnevezése a Pergamon területén feltárt emlékekre utal.

Az 1930-ban megnyílt Pergamon Múzeum három szárnyában építészeti műemlékek, valamint az ókori gyűjtemény görög és római szobrai, illetve az Előázsiai Múzeum 6000 évet átfogó műgyűjteménye, az Iszlám Művészet Múzeuma kaptak helyet. Síria, Törökország, és Irak kulturális kincsit fedezhetjük fel az épületben.

Pergamon Múzeum

A Pergamon Múzeum legfőbb kincse az ókori mezopotámiai nagyváros, Babilon legjelentősebb építészeti emlékének számító világhírű Istár-kapu. Szintén világhírű a Pergamon-oltár és milétoszi piackapu.

Új Nemzeti Múzeum

A Neues Museum hosszú felújítás után 2009. október 16-án nyílt meg. Azóta itt látható Egyiptomi Múzeum és Papiruszgyűjtemény gyűjteménye, köztük Nofertiti híres mellszobrával és más Ehnaton korából származó műtárgyakkal. Ehhez csatlakozik még a kőkorszakból és későbbi korokból származó gyűjtemény egy része is.

A Neues Museum kissé elsötétített kupolatermében üvegszekrényben, szerintem méltatlan helyen látható a szépséges egyiptomi Nofertiti (gyakran Nofretete néven említik) 3400 éves mellszobra. Az új fogadóépület névadójának, James Simon műgyűjtőnek köszönhetően látható Berlinben többek közt a Nefertiti szobor is.

berlini Múzeum-sziget, Nofertiti

A Múzeumsziget új fogadóépülete

A James Simon (1851-1932) berlini mecénás nevét viselő, újonnan átadott épület fogja kezelni a világörökségi listán szereplő múzeumkomplexum öt intézményébe látogató évi 2-3 millió embert. Itt lesznek a jegypénztárak, a ruhatárak, a kávézó, a szuvenírbolt, emellett egy nagy auditórium és egy kiállítóhely is működik majd az épületben. Hasonló funkciót tölt tehát be, mint a párizsi Louvre piramisa.

A fogadóépület átadása öt évet késett, a költségek pedig az eredetileg tervezett 71 millió euróról 134 millió euróra (43 milliárd forint) emelkedtek. Az építkezést az iszapos talaj és a silány munka hátráltatta.

Múzeumsziget Fogadócsarnok

A berliniek egyszerűen a „a világ legdrágább gardróbjaként” emlegetik a 4600 négyzetméteres galériát. A napokban átadott fogadóépületről sajnos nincs fotóm, mert már jó pár éve, hogy utoljára Berlinben jártam.

Tipp: Berlinben is érdemes kiváltani a városkártyát, a Berlin Welcome Card-ot, amivel nemcsak a tömegközlekedés ingyenes, de múzeumsziget múzeumaiba is ingyen vagy jelentős kedvezménnyel juthatunk be. Ugyancsak kedvezményeket kaphatunk a városnéző túrák, egyes bárok és éttermek áraiból.

A fogadóépület videón

További olvasnivalók Berlinről

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük