A múlt árnya: a Berlini fal

Utálom a pusztítást, a rombolást. Talán az egyetlen építmény, aminek lebontását nem sajnáltam, az a Berlini fal volt. Az oly sok ember életet követelő, családtagokat egymástól elválasztó és tönkretevő fal lebontása igazi áldás volt.

Nem vagyok a rombolások, pusztulások híve. Legyen szó növényről vagy tárgyról, mindig sajnálom, ha valami tönkremegy, elromlik. A végsőkig kitartok amellett, hogy ami még menthető mentsük meg. Azt képviselem, hogy gondoljuk át a funkcióját, találjuk ki, hogy tudnánk más célra újrahasznosítani. Különösen igaz ez az épületekre.

Érthetetlen számomra például, hogy annak idején miért kellett a Népszínházat feláldozni a metró építés miatt. Időnként szükség van kompromisszumokra, de biztos vagyok benne, hogy ettől jobb megoldást is lehetett volna találni. Szerencsére egyre több jó példát lehet látni, a régi épületek teljes felújítására vagy akár egy részének újragondolt hasznosítására.

Berlini fal

A Berlini fal leomlása egy új, szabadabb világ kezdetét jelentette számomra.

Amikor a 1987-ben először Berlinben jártam, az NDK oldalon, nagyon elszomorított a fal látványa. Valahogy úgy voltam vele, hogy az a bezártságot szimbolizálta, az én nagy szabadságvágyam pedig távol állt ettől. Jól akartam érezni magam, nem búslakodni a ketté osztott város látványán és hát látnivaló az volt bőven a keleti oldalon is. Persze akkor még csak egy orosz Zenit fényképező gépem volt, azóta a képek megkoptak. Az emlékek azért megmaradnak és a szomorú valóságnak állított emlékművek is.

Pár éve, amikor már újra eljutottam az immár fal nélküli városba, nem hagytam ki a szocializmus maradványainak, bús emlékhelyeinek megtekintését. Megnéztem többek közt a ledöbbentő Holokauszt emlékművet is.

Berlini fal

Persze a Berlini fal maradványai, az 1990-ben létrehozott East Side Gallery, a szabadság nemzetközi szimbóluma sem maradhatott ki a célpontjaim közül. Az 1,3 km hosszú fal darabonvilág különböző részeiről érkezett festőművészek 105 képben mutatták be, hogy mit jelent számukra a szabadság.

Azóta a képtárat a felelőtlen firkálók  és fal egy darabját birtokolni vágyók már tönkre tették, de a fő üzenete örök.

Berlini fal

A fal építése 1961. augusztus 13-án kezdődött, amikor is szögesdróttal választották el Berlin keleti és nyugati felét. Ezt a szögesdrótot váltotta fel később a betonból épült és védelmi zónákkal határolt fal.

Berlini fal
Berlini fal

A fal leomlásához nagyon hosszú és keserves út vezetett, de egy biztos, hogy a Sopron mellett 1989. augusztus 19-én tartott békedemonstráció, a Páneurópai Piknik is fontos szerepet játszott benne.

Ki állítja meg a háborút?

Berlini fal

Berlini fal

Számomra érthetetlen és felfoghatatlan rombolások

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük