Berat, az ezerablakos város Albániában

Berat, Albánia kilencedik legnagyobb városa csodálatos fekvéséről, hatalmas váráról és a hegyoldalba sűrűn épített házairól híres. Az Osum folyó partján fekvő 36 ezres város 2005-ben az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. Bár 2012-ben jártam ott, szerintem sokat azóta sem változott a város.

Berát, Albánia

Berat rövid története

A dél-albániai Berat Albánia egyik legősibb települése. Az illírek által már korábban is lakott, erődített települést Makedónia királya alapította i. e. 314-ben Antipatreia néven. A római uralom után a bizánciak hódították meg. 1417-től az Oszmán Birodalom fennhatósága alatt volt Albánia 1912-ben kikiáltott függetlenségéig.

Berat Albánia kilencedik legnagyobb városa. Agrár jellegű település, füge- és olívatermesztéséről nevezetes. A város történelmi részei 2008 óta a Berat és Gjirokastra történelmi központjai kulturális világörökségi helyszín részei.

Berat látnivalói

Berat legfőbb a látványossága, a napjainkban is lakott várnegyed (albán Kala) a mai belvárosától északnyugatra, az Osum folyó jobb partján terül el 9,6 hektáron. Külső falait I. Mihály építette 13. században. Ekkor készült el a vár közel háromszög alakú alaprajza, a várkaput védő barbakán, valamint a huszonnégy toronyból álló védvonal, a domb legmagasabb pontján elterülő belső vár és annak öregtornyai.

A fellegvár környéke számos 13. századi bizánci templomot és ottománkori mecsetet rejt.

Berát, Albánia

Berát, Albánia

A várnegyedben egykor a harmincat is meghaladta a görögkeleti templomok száma, mára tíz maradt fenn közel eredeti formájában. Építészettörténetileg mind közül a legjelentősebb a 13. században bizánci stílusban épült, négyszögletes alaprajzú Blakhernai Szűz Mária-templom, amely Albánia egyik legrégebbi, máig fennmaradt temploma.

Berat, Albánia

A várnegyed leglátványosabb temploma az 1797-ben épült, háromhajós Mária mennybevétele székesegyház.

Berát, Albánia

Berát, Albánia

Az „ezerablakos” nevet a váralatti negyed fehér házairól kapta. A szorosan összeépült és tényleg csupa ablak házak különös hangulatot kölcsönöznek a településnek, amit az itt-ott felbukkanó mecsetek tornyai tovább fokoznak.

Berat az UNESCO világörökségi elismerését annak köszönheti, hogy kivételes példája az ottomán korszak jó állapotban fennmarad, jellegzetes építészeti stílusú történelmi városainak.

Berat, Albánia

Berat, az "ezerablakos" város Albániában

További fotók Beratról

Kattints az alábbi linkre és már láthatod is a további fotókat a Facebookról.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1012492152245111&type=1&l=4623f18bcc

További látnivalók Albániában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük