Beporzók napi programok, rendezvények

Földünkön olyan aggasztó mértékben pusztul a rovarvilág, hogy az már az énekesmadarak számának csökkenésén is tetten érhető. A rovarok eltűnése mindenféle természeti folyamatot károsan befolyásol. A mai élővilág számára és a mi számunkra is a rovarok egyik legfontosabb tevékenysége a virágos növények beporzása. A beporzók napi programok és rendezvények pont erre a nem kívánatos jelenségre kívánják felhívni a figyelmet.

napraforgó és méh

Beporzók napi programok 2023-ban

2018-ban polgári kezdeményezésként indult el a Beporzók napja megünneplése március 10-én. Szakemberek, intézmények, civil szervezetek álltak támogatóként a javaslat mögött. Ma már országos eseményről beszélhetünk: múzeumok, könyvtárak, iskolák, óvodák, felsőoktatási intézmények, nemzeti parkok, önkormányzatok rendeznek valamilyen eseményt, hogy közelebb vigyék az emberekhez a beporzók védelmével kapcsolatos tudást.

A növényvilág túlnyomó többsége rászorul a rovarokra, és ebben benne van a termesztett növényeink háromnegyede, az ételként, fűszerként, italként, gyógynövényként fogyasztott növények egyharmada. Elsősorban méhek, de lepkék, legyek, bogarak, darazsak, poloskák és más rovarok is részt vesznek a beporzásban.

A Beporzók napján országszerte programokkal, rendezvényekkel hívják fel az emberek figyelmét a beporzók fontosságára és védelmére. Ezekből válogattam most néhányat.

Beporzók napja, Magyar Természettudományi Múzeum – 2023. március 11

A Magyar Természettudományi Múzeum március 11-én, szombaton 9.00 és 14.00 között rendezi meg a Beporzók napját. Ezen a napon színes természettudományos ismeretterjesztő előadásokkal, interaktív programokkal, gyermekkoncerttel, kézműves foglalkozásokkal, mesesarokkal, élőállat bemutatóval és Európa legnagyobb beporzó-tárlata, a Tehetsz Méh Többet – Zümmögés a múzeumban című kiállítással várják az érdeklődőket a szervezők.

A részletes program a rendezvény hivatalos oldalán olvasható.

Beporzók hete, Gödöllői Királyi Kastély – 2023. március 6-12

Gödöllőn a Királyi Kastélyban egy egész héten át tartják a Beporzók hetét, hogy az iskolákat, óvodákat fogadni tudják. Az Erzsébet Királyné Mézlovagrend lesz segítségükre a programok során, amelyekbe idén a parkot is bevonják majd.

A programokról a hivatalos oldalon tudhatsz meg többet.

Tavaszi Nemzetközi Rovarbörze, KMO – 2023. március 12

2023. március 12-én, vasárnap 9-15 óra között kerül megrendezésre a rovarbörze a KMO-ban.

Közel negyven hazai és nemzetközi kiállító, gyűjtő mutatja be gyűjteményét, preparált és élő állatokat. Megtekinthetők és megvásárolhatók a kiállításon: tudományos igényű rovarképek, rendszerezett rovardobozok mellett élő állatok pl. csigák, pillangók, kaméleonok, sáskafélék.

Bővebb információkat a KMO oldalán találsz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük