Bélapátfalvai ciszterci apátság

A Bükk legjellegzetesebb hegycsúcsa, a 815 méter magas Bélkő-hegy sziklái alatt áll Magyarország egyetlen épen maradt román stílusú apátsági temploma. A csodálatos erdei környezetben álló Bélapátfalvai ciszterci apátság épületén három kor különböző építkezési stílusát fedezhetjük fel. A bélkő-hegyi apátsági templom nemzetközileg is elismert kulturális érték.

Bélapátfalvai ciszterci apátság

Bessenyei Józsefné Marika ajánlotta figyelmünkben a különleges látványosságot: „Kedves csoporttársaim én egy kirándulást szeretnék megmutatni Bélapátfalva Bélkő az Apátság.”

Az apátság lenyűgöző természeti környezetben fekszik, ezért érdemes gyalog érkezni vagy további túrát tenni innen.

Bél-kő
Bél-kő
Bél-kő

Bélapátfalvai ciszterci apátság története

Bélháromkúti vagy Bélapátfalvai apátságként is ismert épületegyüttest 1232-ben alapította a Bél nemzetségből származó II. Kilit egri püspök. Anyaapátsága a III. Béla király által 1184-ben alapított pilisszentkereszti ciszterci monostor volt. A Bélháromkúti elnevezés arra utal, hogy az itt fakadó Háromkúti-forrás mellett építették. Védőszentjeként a Nagyboldogasszonyt tartják számon, ezért szokás Nagyboldogasszony apátságnak is hívni.

A kései román stílusban épült templomot a 14-15. században gótikus stílusban építették át. A nyeregtetős, háromhajós és kereszthajós templom a többi ciszterci templomhoz hasonlóan torony nélkül épült. Nyugati, főhomlokzatán található a rózsaablak. Keleti végéhez a 18. században kontytetős, barokk sekrestyeházat építettek.

Bélapátfalva apátság

1495-ben Bakócz Tamás, egri püspök kezelésébe került. Innentől a pilisszentkereszti monostor helyett az egri püspökség alá tartozott. A középkor végén több ciszterci apátsághoz hasonlóan teljesen elnéptelenedett.

Bélapátfalva apátság

A török idők után csak romok maradtak. Az újjáépítési munkálatok 1732-ben kezdődtek el, és 1745-ben szentelte fel gróf Endrődy Gábor egri püspök.

Bélapátfalvai ciszterci apátság

1934-ben műemléki helyreállítási munkálatok kezdődtek, a háború miatt azonban csak 1953–1954-ben folytatódott. A templom külső helyreállítását 1964-ben végezték.

Bélapátfalvai ciszterci apátság

A mai berendezés barokk, a középkori berendezés ugyanis elpusztult. A templomtól délkeletre, hajdani erdészházban kiállítás mutatja be a kolostor történetét, és egy hajdan itt működött kőedénygyár legszebb termékeit.

Az apátság parkolójából tanösvény vezet a 815 méter magasan lévő Bélkői kilátóhoz. Szintén a közelben található a Gilitka-kápolna.

Látogatási és nyitvatartási információkat a Bélapátfalvi apátság hivatalos oldalán találsz.

Nagyon köszönjük az ajánlást és a csodálatos fotókat Bessenyei Józsefné Marikának és Mészáros Henriettnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük