Bejrút, a libanoni főváros látnivalói

Bejrút, a libanoni főváros 2020. augusztus elején egy szomorú esemény kapcsán került a média középpontjába. A hírek nem szólnak arról, hogy Bejrút látnivalói is kárt szenvedtek volna, de mivel a fél város romokban hever, gondolom ezek sem úszták meg. A nehéz helyzetbe került ország és fővárosa egy darabig biztos nem lesz a turisták célpontja. Kár érte, rengeteg történelmi látnivalót találunk a városban.

Bejrút látnivalói

Bejrút, a Közel-Kelet Párizsa

Kár lenne tagadni, hogy engem is a megrázott a katasztrófa híre. Ahogy mindig minden hasonló megrendít. De azért ha olyan helyen történik ilyesmi a világban, ahol egykor én is róttam az utcákat, az még jobban szíven üt. Valószínű, hogy ez a bejegyzés is jó ideig várt volna még a sorára, ha nem történik ez a szerencsétlenség.

2008 őszén egy szíriai-libanoni körutazás során, Baalbek romjainak és a Csontváryt is megihlető libanoni cédrusoknak a megtekintése után jutottam el Bejrútba. Bár két évvel voltunk a súlyos károkat okozó 2006-os izraeli támadások után, egy nagyon békés, rendezett várost fedezhetettem fel kedves emberekkel. Az épületeken itt-ott még látható volt a lövések nyoma, és gyakran sétáltunk el felfegyverzett katonák mellet, de egy percig sem jutott eszembe, hogy félnem kellene.

A szép emlékek ellenére Bejrút nem az a város, ahova többször visszatér egy ember. Rómába, Párizsba többször is vissza kell menni, de annyi gyönyörű, felfedezésre váró hely van még a világon, hogy Bejrútról sosem gondoltam, hogy visszatérek még. Az augusztus elejei történések csak megerősítenek ebben a gondolatomban.

2020 augusztus 4-én este, helyi idő szerint 18:08-kor egy extrém erős robbanás történt Libanon fővárosában, Bejrútban. A bejrúti kikötőben történt robbanás hatására – melyet heves tűz előzött meg – legalább 157 ember meghalt, 80 eltűnt, és 5000 ember megsebesült.[3][4][5] Marwan Abboud, Bejrút kormányzója szerint mintegy 300 000 ember otthonát semmisítette meg a robbanássorozat. A libanoni kormány kéthetes szükségállapotot hirdetett, Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították. olvasható a Wikipédiában.

Bejrút látnivalói

Bejrút a Libanoni Köztársaság fővárosa és egyben legnagyobb városa. Jelentős gazdasági és közlekedési csomópont, saját földközi-tengeri kikötője és nemzetközi repülőtere van.

A libanoni-izraeli határtól északra, a Földközi-tenger partján, egy kisebb félszigeten fekszik. A tengerpartja változatos, homokos partok és meredek sziklák váltakozva követik egymást.

A város sokszínűségének oka a viharos történelmében keresendő. Kánaániták és föníciaiak uralták, majd a görögök és a rómaiak hódították meg. A Szentföld felszabadításáért harcoló keresztesek is elhaladtak itt. 1500 körül pedig az arabok másodszorra is hatalmuk alá kerítették. Később a város oszmán uralom alatt állt, egészen az 1920-as évekig, amikor is francia mandátum nem lett.

Libanon függetlenné válása után Bejrút is rohamos fejlődésnek indult. Az 1970-es években egyenesen „Kelet Párizsának” nevezték.

A város épületei gyönyörűek, a világ legjobb szállodaláncai képviseltetik magukat a belvárosban.

Rengeteg történelmi látnivalót találunk a városban, a 2 és fél kilométer hosszú Bejrút-örökség ösvényen végigsétálva láthatunk bizánci mozaikokat, római fürdőket, arab mecseteket, ősi földalatti utcákat, katedrálisokat.

Bejrút legnépszerűbb látnivalói:

  • Nemzeti Múzeum (National Museum of Beirut)
Bejrút látnivalói - Nemzeti Múzeum
Bejrút látnivalói - Nemzeti Múzeum
  • Zaitunay öböl (Zaitunay Bay) : üzleti negyed a kikötőnél éttermekkel, szórakozási lehetőségekkel
  • Tengerparti sétány (Corniche)
  • Ásvány múzeum (Mim Museum – Mineral Museum)
  • Mohammad Al-Amin mecset (Mohammad Al-Amin Mosque)
  • Szent György Ortodox katedrális (Greek Orthodox Cathedral of Saint George)
  • Abraham zsinagóga(Synagogue Maghen Abraham)
  • Galambsziklák (Pigeon Rocks in Raouche) – a sziklákat a Földközi-tenger hullámainak eróziója folyamatosan alakítja. Az erős hullámzás miatt megközelítésük nehézkes, de a merészebb úszók előszeretettel vetik magukat a mélybe a szikláktról.
  • Bazár (Beirut Souks)

A város felfedezésére ideális a 2,5 kilométer hosszú Bejrút-örökség ösvény. A gyalogos séta minden nevezetességet érint: bizánci mozaikok, római fürdők, arab mecsetek, ősi földalatti utcák, katedrálisok és oszmán kori romok felfedezésére ad módot.

A Bejrúti Nemzeti Múzeum hatalmas és értékes, főleg őkori régészeti gyűjteményét nem szabad kihagyni. Gyűjteménye több mint 100 ezer tárgyat tartalmaz, köztük régiségeket, középkori leleteket.

A tipikus libanoni ételek mellett igazán széles az ételválaszték, sok nemzet konyháját kipróbálhatjuk a városban.

Itt is, mint a legtöbb nagyvárosban, rengeteg üzlet található a legnagyobb világmrkák termékeivel, jó áron szerezhetjük be a ruhákat, táskákat, cipőket és persze a szebbél szebb ékszereket.

Érdemes kipróbálni a helyi kávézókat, finom feketét főznek mindenhol.

Talán kevesen tudják, hogy ez a világ egyik legrégebbi bortermő vidéke. Érdemes egy helyi pincészetet felkeresni, vagy borkóstolón részt venni.

Csak remélni tudom, hogy város nevezetességei épségben maradtak vagy legalább is helyrehozhatók és hamarosan újra megtelik élettel a libanoni főváros.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük