Bejrút, a libanoni főváros látnivalói

Bejrút, a libanoni főváros 2020. augusztus elején egy szomorú esemény kapcsán került a média középpontjába. A hírek nem szólnak arról, hogy Bejrút látnivalói is kárt szenvedtek volna, de mivel a fél város romokban hever, gondolom ezek sem úszták meg. A nehéz helyzetbe került ország és fővárosa egy darabig biztos nem lesz a turisták célpontja.

Bejrút látnivalói

Kár lenne tagadni, hogy engem is a megrázott a katasztrófa híre. Ahogy mindig minden hasonló megrendít. De azért ha olyan helyen történik ilyesmi a világban, ahol egykor én is róttam az utcákat, az még jobban szíven üt. Valószínű, hogy ez a bejegyzés is jó ideig várt volna még a sorára, ha nem történik ez a szerencsétlenség.

2008 őszén egy szíriai-libanoni körutazás során, Baalbek romjainak és a Csontváryt is megihlető libanoni cédrusoknak a megtekintése után jutottam el Bejrútba. Bár két évvel voltunk a súlyos károkat okozó 2006-os izraeli támadások után, egy nagyon békés, rendezett várost fedezhetettem fel kedves emberekkel. Az épületeken itt-ott még látható volt a lövések nyoma, és gyakran sétáltunk el felfegyverzett katonák mellet, de egy percig sem jutott eszembe, hogy félnem kellene.

A szép emlékek ellenére Bejrút nem az a város, ahova többször visszatér egy ember. Rómába, Párizsba többször is vissza kell menni, de annyi gyönyörű, felfedezésre váró hely van még a világon, hogy Bejrútról sosem gondoltam, hogy visszatérek még. Az augusztus elejei történések csak megerősítenek ebben a gondolatomban.

2020 augusztus 4-én este, helyi idő szerint 18:08-kor egy extrém erős robbanás történt Libanon fővárosában, Bejrútban. A bejrúti kikötőben történt robbanás hatására – melyet heves tűz előzött meg – legalább 157 ember meghalt, 80 eltűnt, és 5000 ember megsebesült.[3][4][5] Marwan Abboud, Bejrút kormányzója szerint mintegy 300 000 ember otthonát semmisítette meg a robbanássorozat. A libanoni kormány kéthetes szükségállapotot hirdetett, Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították. olvasható a Wikipédiában.

Bejrút látnivalói

Bejrút a Libanoni Köztársaság fővárosa és egyben legnagyobb városa. Jelentős gazdasági és közlekedési csomópont, saját földközi-tengeri kikötője és nemzetközi repülőtere van.

A libanoni-izraeli határtól északra, a Földközi-tenger partján, egy kisebb félszigeten fekszik. A tengerpartja változatos, homokos partok és meredek sziklák váltakozva követik egymást.

A város sokszínűségének oka a viharos történelmében keresendő. Kánaániták és föníciaiak uralták, majd a görögök és a rómaiak hódították meg. A Szentföld felszabadításáért harcoló keresztesek is elhaladtak itt. 1500 körül pedig az arabok másodszorra is hatalmuk alá kerítették. Később a város oszmán uralom alatt állt, egészen az 1920-as évekig, amikor is francia mandátum nem lett.

Libanon függetlenné válása után Bejrút is rohamos fejlődésnek indult. Az 1970-es években egyenesen „Kelet Párizsának” nevezték.

Bejrút legnépszerűbb látnivalói:

  • Nemzeti Múzeum (National Museum of Beirut)
Bejrút látnivalói - Nemzeti Múzeum
Bejrút látnivalói - Nemzeti Múzeum
  • Zaitunay öböl (Zaitunay Bay) : üzleti negyed a kikötőnél éttermekkel, szórakozási lehetőségekkel
  • Tengerparti sétány (Corniche)
  • Ásvány múzeum (Mim Museum – Mineral Museum)
  • Mohammad Al-Amin mecset (Mohammad Al-Amin Mosque)
  • Szent György Ortodox katedrális (Greek Orthodox Cathedral of Saint George)
  • Abraham zsinagóga(Synagogue Maghen Abraham)
  • Galambsziklák (Pigeon Rocks in Raouche)
  • Bazár (Beirut Souks)

A város felfedezésére ideális a 2,5 kilométer hosszú Bejrút-örökség ösvény. A gyalogos séta minden nevezetességet érint: bizánci mozaikok, római fürdők, arab mecsetek, ősi földalatti utcák, katedrálisok és oszmán kori romok felfedezésére ad módot.

A Nemzeti Múzeum hatalmas és értékes, főleg őkori régészeti gyűjteményét nem szabad kihagyni.

Csak remélni tudom, hogy város nevezetességei épségben maradtak vagy legalább is helyrehozhatók és hamarosan újra megtelik élettel a libanoni főváros.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük