Beijing Capital Nemzetközi repülőtér Pekingben

A pekingi Beijing Capital Nemzetközi repülőtér Kína vezető, a világ 2. legnagyobb forgalmú repülőtere. Már nem sokáig. Amikor a napokban hallottam, hogy szeptemberben egy még ennél is nagyobb reptér nyílik Pekingben, elővettem a 2008-as fotóimat és elkezdtem nosztalgiázni. S ha már elővettem, gondoltam megosztom veletek is.

Beijing Capital Nemzetközi repülőtér

Beijing Capital Nemzetközi repülőtér

2008-ban az olimpia idején jártam Pekingben. A hatalmas világeseményre természetesen jól felkészültek a kínaiak. Nem csak a reptér bővítése történt meg, de meg is szépült az épület és környezete. Természetesen szinte mindenhol ott volt az olimpiai embléma vagy épp egy köszöntő.

Pekingi olimpia

Beijing Capital Nemzetközi repülőtér

Peking centrumától 32 km-re észak-keletre fekszik az 1958-ban megnyílt repülőtér. Az Air China légitársaság fő bázisa, ami közel 150 célállomásra szállít innen, de a Hainan és a China Southern Airlines is hatalmas forgalmat bonyolít le.

Az 2008-as olimpiára építették meg a B terminált, ami akkor a világon a második legnagyobb reptér volt a dubaji után, és egyben a világ hatodik legnagyobb alapterületű épülete. Ekkor építették meg a harmadik kifutópályát.

5 föld feletti és 2 föld alatti szintje van. A háromszög alakú tetőablakok az igényelt természetes fény mennyisége szerint állíthatóak.

Az egész reptéren sok a növényzet, bár nem mind élő. A T3E váróban azonban a Nyári Palota birodalmi kertjének stílusában épített belső kert segít az ellazulásban. Sajnos időhiány miatt ez utóbbit nem láttam, pedig kíváncsi lettem volna rá.

Beijing Capital Nemzetközi repülőtér

Beijing Capital Nemzetközi repülőtér

A terminálok között shuttle busz közlekedik 10 percenként, éjszaka 30 percenként. A pekingi metró Airport Express vonala 28 km-en át fut T3, majd T2 érintésével a városba. A városi busz mindhárom terminált érinti és el lehet vele jutni közvetlenül a fő vonatállomásokra is.

A beszállókapuk száma 150, összesen 85 millió utas kiszolgálására tervezték, de napjainkban évi 100 milliós forgalmat bonyolít. Ez közel 600.000 le és felszállást jelent. Ezért is vált szükségessé egy új repülőtér építése. Az 5 évig tartó építés befejezésével 2019 szeptemberében nyílik meg a Daxing Nemzetközi Repülőtér.

Kínai látnivalók

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük