Bauhaus építészet Tel-Avivban, a Fehér városban

Tel-Avivot, a volt izraeli fővárost nem véletlenül nevezik fehér városnak. Az 1909-ben alapított tengerparti város 4000 épületét Bauhaus stílusban emelték. Az építkezésnél alkalmazkodtak a közel-keleti klímához, ezért kisebb ablakfelületek, számos erkély és fehér festés jellemzi az Izraelben emelt Bauhaus épületeket. A tel-avivi Bauhaus építészet 2003-ban az UNESCO világörökségek listájára is felkerült Tel-Aviv, a Fehér város és a modern építészet elnevezéssel.

Bauhaus építészet Tel-Avivban

Bauhaus építészet Tel-Avivban

Tel-Avivot 1909-ben alapították, s metropolisszá fejlődött a brit fennhatóság alatti Palesztínában.

A „kertvárosnak” tervezett Fehér várost az 1930-as évek elejétől kezdve az 1950-es évekig építették Patrick Geddes városterve alapján, mely a modernzmus organikus tervezési elveit követte. Az épületeket Európában képzett, s onnan emigrált építészek munkái.

Épületei a Bauhaus, La Corbusier és Eric Mendelsohn hatásának nyomait viselik a helyi viszonyokra alkalmazva. Az európai épületek hatalmas üvegfelületeit például viszonylag kicsi, csíkszerű ablaknyílások helyettesítik, melyek praktikusabbak a forró éghajlaton.

A Bauhaus stílust a németországi Weimarban alapította Walter Gropius 1919-ben. A 20. század első felének legjelentősebb művészeti irányzata. Hamar népszerű lett szerte Európában, Budapesten is sok Baushaus épületet találunk.

A falakat acélváz köré emelték, ezzel olcsóbb lakásokat lehetett építeni a kispénzűeknek, kevesebb földterület felhasználásával.

Bauhaus építészet Tel-Avivban is igen hamar megjelent, ami az új építészeti stílus megjelenéséig elég eklektikus képet mutatott. Egyes források szerint a város 4.000 épületét emelték Bauhaus stílusban.Máshol csak 1.500 Bauhaus ihletésű épületről lehet beszélni, de ezutóbbival is egyedülálló a világon. Sehol máshol nincs ennyi Bauhaus építmény egy településen.

Bauhaus építészet Tel-Avivban

A Bauhaus épületek többségét a Rothschild sugárúton és az észak felé vezető utak mentén találjuk. A Bauhaus központban 2 órás vezetett sétákra is befizethetünk.

Az épületek egy részét szépen felújították, de főleg a városközponttól távolabb nagyon sok romos épületet találunk.

Bauhaus Tel-Avivban

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük