Batu barlangok (Batu Caves) Malajziában

Malajzia fővárosa, Kuala Lumpur közelében találhatók a Batu barlangok, melynek egyike egy hatalmas hindu templomot rejt. A 60 méter magasan lévő szentélyhez 272 lépcsőn lehet feljutni. 

Batu barlangok (Batu Caves)

Most megint egy olyan csodálatos helyről írok, ahova még a digitális képek előtti időkben volt szerencsém eljutni. Az utazásban igen nagy szerepet játszott a szerencse. A testvérem nyert egy utazást a Sydney olimpiára 2000-ben, ahova én is elkísértem. Budapestről Kuala-Lumpurig repültünk, majd onnan tovább Sydney-be. Hatalmas élmény volt Ausztrália és az olimpia is. Úgy gondoltuk, ha ilyen messzire elutaztunk, akkor egy-két állomást be kell még iktatni. Így egy hét alatt beutaztuk Új-Zéland északi és déli szigetét, majd visszafelé jövet 2 napot töltöttünk Malajziában is.

A két nap csupán arra volt elég, hogy megismerkedjünk a fővárossal, Kuala Lumpurral és környezetével. Megnéztük többek közt a híres Petronas ikertornyokat, egy tradicionális maláj házban megismerkedhettünk a helyiek szokásaival, életvitelével és megnéztük a Batu barlangokat.

Batu barlangok (Batu Caves)

Egy mészkő hegyben található barlangok belsejében (3 hosszabb és több rövidebb) alakították ki az egyik legismertebb hindu szentélyt. A Temuan törzs tagjai régóta menedékként használták a hatalmas barlangot. Ismertségre akkor tett szert, amikor 1800-as évek végén William Hornaday amerikai természettudós bejárta a vidéket és tudósított a barlangok meglétéről.

Batu barlangok (Batu Caves)

A szent helynek számító barlangtemplomhoz 272 lépcsőn át lehet feljutni, de itt még nem ér véget a megpróbáltatások sora, a barlang belsejében újabb lépcsőket találunk.

Egy egyszerű hétköznapi napon is sok hindu zarándokol el ide, a január, februárban rendezett Thaipusam fesztivál idején 800 000 – 1,5 millió hívő érkezik, hogy vezekeljen. Kuala Lumpur központjából indulva gyalog teszik meg a 15 km-es utat. Közben számos rituáléval, köztük saját magukon ejtett sebekkel bizonyítják hitük erejét. Ilyenkor szinte moccanni sem lehet az emberáradattól.

Batu Caves

A barlangok fontos búvóhelyei az állatoknak is. A szemfülesek számos különleges pókot és denevért is lencsevégre kaphatnak. A kíváncsiskodó és rendkívül erőszakos makákó majmok pedig már a lépcsőkön üdvözlik a látogatókat. Érdemes a táskánkat jól bezárni és élelmiszert nem tartani a kezünkben, mert a makákók azonnal lecsapnak rá. Emlékeim szerint még a gibraltári majmoknál is rámenősebbek voltak, pedig azok sem piskóták.

A Batu barlangokhoz 20-30 perces vonatúton lehet eljutni a fővárosból. A belépés ingyenes.

A lépcsősor előtt ajándék- és frissítő árusokat is találunk. Életemben itt ittam először kókuszvizet, ami isteni volt. Az éretlen, zöld, 5-7 hónapos kókuszdiókban található lé természetes cukrot, sókat és vitaminokat tartalmaz. Finom íze mellett különösen alkalmas az izzadás során elvesztett sók és nyomelemek pótlására, és fogyasztása azonnal energiát ad szervezetünknek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük