Batu barlangok (Batu Caves) Malajziában

Malajzia fővárosa, Kuala Lumpur közelében találhatók a Batu barlangok, melynek egyike egy hatalmas hindu templomot rejt. A 60 méter magasan lévő szentélyhez 272 lépcsőn lehet feljutni. 

Batu barlangok (Batu Caves)

Most megint egy olyan csodálatos helyről írok, ahova még a digitális képek előtti időkben volt szerencsém eljutni. Az utazásban igen nagy szerepet játszott a szerencse. A testvérem nyert egy utazást a Sydney olimpiára 2000-ben, ahova én is elkísértem. Budapestről Kuala-Lumpurig repültünk, majd onnan tovább Sydney-be. Hatalmas élmény volt Ausztrália és az olimpia is. Úgy gondoltuk, ha ilyen messzire elutaztunk, akkor egy-két állomást be kell még iktatni. Így egy hét alatt beutaztuk Új-Zéland északi és déli szigetét, majd visszafelé jövet 2 napot töltöttünk Malajziában is.

A két nap csupán arra volt elég, hogy megismerkedjünk a fővárossal, Kuala Lumpurral és környezetével. Megnéztük többek közt a híres Petronas ikertornyokat, egy tradicionális maláj házban megismerkedhettünk a helyiek szokásaival, életvitelével és megnéztük a Batu barlangokat.

Batu barlangok (Batu Caves)

Egy mészkő hegyben található barlangok belsejében (3 hosszabb és több rövidebb) alakították ki az egyik legismertebb hindu szentélyt. A Temuan törzs tagjai régóta menedékként használták a hatalmas barlangot. Ismertségre akkor tett szert, amikor 1800-as évek végén William Hornaday amerikai természettudós bejárta a vidéket és tudósított a barlangok meglétéről.

Batu barlangok (Batu Caves)

A szent helynek számító barlangtemplomhoz 272 lépcsőn át lehet feljutni, de itt még nem ér véget a megpróbáltatások sora, a barlang belsejében újabb lépcsőket találunk.

Egy egyszerű hétköznapi napon is sok hindu zarándokol el ide, a január, februárban rendezett Thaipusam fesztivál idején 800 000 – 1,5 millió hívő érkezik, hogy vezekeljen. Kuala Lumpur központjából indulva gyalog teszik meg a 15 km-es utat. Közben számos rituáléval, köztük saját magukon ejtett sebekkel bizonyítják hitük erejét. Ilyenkor szinte moccanni sem lehet az emberáradattól.

Batu Caves

A barlangok fontos búvóhelyei az állatoknak is. A szemfülesek számos különleges pókot és denevért is lencsevégre kaphatnak. A kíváncsiskodó és rendkívül erőszakos makákó majmok pedig már a lépcsőkön üdvözlik a látogatókat. Érdemes a táskánkat jól bezárni és élelmiszert nem tartani a kezünkben, mert a makákók azonnal lecsapnak rá. Emlékeim szerint még a gibraltári majmoknál is rámenősebbek voltak, pedig azok sem piskóták.

A Batu barlangokhoz 20-30 perces vonatúton lehet eljutni a fővárosból. A belépés ingyenes.

A lépcsősor előtt ajándék- és frissítő árusokat is találunk. Életemben itt ittam először kókuszvizet, ami isteni volt. Az éretlen, zöld, 5-7 hónapos kókuszdiókban található lé természetes cukrot, sókat és vitaminokat tartalmaz. Finom íze mellett különösen alkalmas az izzadás során elvesztett sók és nyomelemek pótlására, és fogyasztása azonnal energiát ad szervezetünknek.

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 5
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük