Batalha kolostor és a lenyűgöző befejezetlen kápolna

Portugália egyik legszebb kolostora a Lisszabontól északra található Batalha kolostor. Az egyedülálló portugál gótika gyöngyszeme a portugáloknak a kasztíliaiak felett aratott győzelmének állít méltó emléket. A díszes Manuel-stílusú sírkápolnák ugyan befejezetlenek maradtak, és a mauzóleum alakjai így a kupola helyett a magas mennyboltra tekintenek, de így is megdöbbentő hatást váltanak ki a látogatókban. 1983 óta az UNESCO világörökség része.

Batalha kolostor

Nagyon szégyellem, de az idei utazásaimról szinte alig írtam és akkor a több éves lemaradásaimról még nem is beszéltem. Nem csoda, ha gyakran elcsábulok és az egyszerűbb módot választom a blogolásra, egyszerűen csak megosztom az olvasok beszámolóit. A portugál város, Batalha kolostora pár éve engem is lenyűgözött és régóta készülök írni róla. De a lustaság és Arnoffer Klára ismét győzedelmeskedett….

Batalha kolostor rövid története

Ha kiejtik azt a szót, hogy Batalha . ami azt jelenti: csata- Portugália történelmének sorsdöntő pillanata jut minden portugál eszébe. Egy az örök riválissal, Spanyolországgal folytatott, kilátástalannak látszó örökösödési háborúban, 1385-ben I. János király megfogadta, hogy dominikánis kolostort emel Szűz Mária tiszteletére, ha az Aljubarotta melletti csatamezőn megsegíti őt a jelentős fölényben támadó ellenféllel szemben.

Batalha kolostor

Az 1385. augusztus 14-én, Mária mennybemenetelének napján vívott csata portugál győzelemmel zárult.

Az építészek hamarosan el is készítették a csodálatos épület tervét, hogy az egész világot mindörökre emlékeztesse a spanyolok felett aratott győzelemre.

Három évvel a király fogadalma után kezdődött meg az építkezés. A Santa Maria de Vitória, a „győzelmi kolostor” (Batalha) azonban a 16. század közepéig folyamatosan építési terület maradt. Pénzhiány, pestis és háborúk késleltették az építkezést.

Az alakító király 1433-as haláláig elkészült a gótikus kolostoregyüttes legnagyobb része – a templom, a királyi kerengő, a káptalanterem, valamint az I. János befejezett és befejezetlen királyi sírkápolnái. 1434-ben befejezték a királyi sírkápolnát az alapítók kettős szarkofágjával.

A 15. század elején készült el a kápolna záróköve és a második kerengő stílusát követő, figurális alakokkal gazdagon díszített nyugati homlokzat.

Batalha kolostor

A század végén II. János király gyorsan megfeledkezett dédapja fogadalmáról, mivel sokkal inkább foglalkoztatták az Indiába, az afrikai aranyért és a fekete rabszolgákért indított tengeri utak. Csak utódja, I. Emánuel vetette bele ismét az építési munkákba.

Részletesen kidolgozott hajózási és tengeri szimbólumokkal dokumentálta a királyról elnevezett új stílus, hogy Portugália milyen kiemelkedő szerepet vállalt az évszázad során a világ felefedezéséből. I.Emáuel a királyi kerengővel és a „Befejezetlen kápolnákkal” lélegzetelállító emléket alkotott önmaga és a tengerész nemzet számára.

Batalha kolostor

III. János kezdetben folytatta az apja által megkezdett munkát, de aztán a munkálatok végleg elakadtak.

1921-ben a káptalanteremben elhelyezték az ismeretlen katona síremlékét.

1983-ban az UNESCO világörökségi területté nyilvánította az egykori független Portugália szimbólumát, amely több portgál király pl. I János, V. Alfonz és II. János nyughelye.

Batalha kolostor látnivalói

Batalha (a szó „csatát” jelent) városában található a világörökség részét képező Győzelmes Szűz Mária kolostora és temploma. Az épületegyüttes a mánuel stílus egyik legjelentősebb alkotása. Az impozáns épület I. János király fogadalmi temploma, aki megígérte, hogy ha sikerül legyőznie a kasztíliai seregeket hálája jeléül hatalmas kolostort emeltet és azt Szűz Mária kegyeibe ajánlja.

Batalha kolostor

Az építkezés 1388-ban kezdődött. 1416-ra készült el a templom, 1434-ben az alapító kápolna a káptalani terem és a sekrestye. I. János halálát követően egy nyolcszögletű panteon építésébe kezdtek ezt azonban a mai napig sem fejezték be. Ez a nevezetes Befejezetlen kápolna.

Batalha kolostor

A gyönyörű székesegyház méretei, a vízköpőkkel ékesített támpillérek, és a dísz tornyocskák látványa egyszerre lenyűgöző és tiszteletet parancsoló. Egészen egyedülálló a nyolcszögletű sírkápolna. Itt nyugszik I. János király a feleségével Lancaster Philippával, és itt van eltemetve hat fiúk közül négy, köztük Tengerész Henrik is.

Nekem szó szerint elakadt a szavam amikor először megpillantottam.” – mutatta be a kolostort Klára.

Batalha kolostor

Nagyon köszönöm Klárinak a csodálatos beszámolót!

További olvasnivalók Portugáliáról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük