Batalha kolostor és a lenyűgöző befejezetlen kápolna

Lusta és kényelmes vagyok. Nem vagyok rá büszke, de ez van. Vagy utazok, vagy blogot írok. A kettő együtt valahogy nekem nem megy. Talán, ha több időm lenne… Szerencsére az olvasók rendszeresen elkényeztetnek és képes beszámolóikkal elröpítenek a számomra is kedves vagy épp ismeretlen tájakra. Most épp Portugália egyik legszebb kolostorába szólt a meghívás. Persze, hogy nem hagytam ki a Batalha kolostor bemutatását. 

Batalha kolostor

Batalha kolostor

Nagyon szégyellem, de az idei utazásaimról szinte alig írtam és akkor a több éves lemaradásaimról még nem is beszéltem. Nem csoda, ha gyakran elcsábulok és az egyszerűbb módot választom a blogolásra, egyszerűen csak megosztom az olvasok beszámolóit. A portugál város, Batalha kolostora pár éve engem is lenyűgözött és régóta készülök írni róla. De a lustaság és Arnoffer Klára ismét győzedelmeskedett….

Batalha (a szó „csatát” jelent) városában található a világörökség részét képező Győzelmes Szűz Mária kolostora és temploma. Az épületegyüttes a mánuel stílus egyik legjelentősebb alkotása. Az impozáns épület I. János király fogadalmi temploma, aki megígérte, hogy ha sikerül legyőznie a kasztíliai seregeket hálája jeléül hatalmas kolostort emeltet és azt Szűz Mária kegyeibe ajánlja.

Az építkezés 1388-ban kezdődött. 1416-ra készült el a templom, 1434-ben az alapító kápolna a káptalani terem és a sekrestye. I. János halálát követően egy nyolcszögletű panteon építésébe kezdtek ezt azonban a mai napig sem fejezték be. Ez a nevezetes Befejezetlen kápolna.

A gyönyörű székesegyház méretei, a vízköpőkkel ékesített támpillérek, és a dísz tornyocskák látványa egyszerre lenyűgöző és tiszteletet parancsoló. Egészen egyedülálló a nyolcszögletű sírkápolna. Itt nyugszik I. János király a feleségével Lancaster Philippával, és itt van eltemetve hat fiúk közül négy, köztük Tengerész Henrik is.

Nekem szó szerint elakadt a szavam amikor először megpillantottam.”

Batalha kolostor

Batalha kolostor

Batalha kolostor

Batalha kolostor

Batalha kolostor

Batalha kolostor

Nagyon köszönöm Klárinak a csodálatos beszámolót!

További olvasnivalók Potugáliából

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük