Bánki-tó, a palóc Balaton

Nógrád megye gyönyörű tengerszeme, a Bánki-tó méltán kapta a palóc Balaton nevet. A festői természeti környezetben fekvő tiszta vízű tó nyaranta a strandolni vágyók és horgászok kedvelt célpontja. Télen a befagyott vize korcsolyázáshoz kiválóan alkalmas. Legszebb talán még is tavasszal, amikor az éledező természetben gyönyörködhetünk.

Bánki-tó

Bánk község

Nógrád megye délnyugati részén található Bánk községnek a Cserhát dombjai szolgáltatják a szép hátteret. A török időkben elpusztult faluba szlovákokat telepítettek be, utódaik a mai napig őrzik hagyományaikat.

Bánk legfőbb látnivalója egyértelműen a közel hét és fél hektáros vízfelületű Bánki-tó. Emellett a szlovákoknak köszönhető evangélikus temploma és a Szlovák tájház érdemel említést.

Az evangélikus templom 1783-ban épült. Vélhetően egy református templom állt itt, ami a török hódoltság alatt a településsel együtt elpusztult.

Bánki-tó

A tóra vonatkozó legkorábbi írásos feljegyzés 1820-ból származik. Fenékforrások táplálják, felesleges vize egy zsilipen keresztül a medre mellett elvezetett Bánki-patakba folyik. A patak vize a Lókos-patakba és ezen keresztül az Ipolyba jut el.

A Bánki-tó az 1970-es években vált kedvelt turistacélponttá. Az 1990-es évek elejére teljesen lepusztult, a vize fürdésre alkalmatlanná vált. 2001-ben az önkormányzat rendbe hozatta a partot és a tó medrét is kitisztíttatta. Azóta ismét igen kedvelt a fürdőzni vágyók és a horgászok körében.

A közel hét és fél hektáros tó vízében a talaj homokos, a parton pedig füves és homokos. A víz hőmérséklete nyáron a Balatonéhoz hasonló. A strand főidényben a nappali órákban fizetős, este és főidényen kívül szabadon látogatható. Öltözők és öltözőszekrények is rendelkezésünkre állnak.

Fürödni csak a kijelölt 90 méteres partszakaszon szabad. A meder gyorsan mélyül, átlagos mélysége 4 méter, de néhol a 6-7 méteres mélységet is eléri.

A tavat egy sétaút veszi körül, amelyen körbejárhatjuk a néhol erdővel szegélyezett vízpartot. De van itt játszótér, kalandpark, tenisz, tollaslabda- és kosárlabdapálya, valamint óriás sakk is. Lehetősé van csónakbérlésre és vízibicikli kölcsönzésre is.

Egy szálloda, egy kemping és számos panzió és magánszállás is kínál szálláshelyeket. A strandos lángosról, jégkrémről, kávéról és sörről sem kell lemondani, a büfében ez is kapható.

Nyaranta 4 napos Bánkitó fesztivált rendeznek, ami 2020-ban a COVID19 világjárvány miatt elmarad. A vízi színpadon rendszeresen tartanak koncerteket, színielőadásokat, nyári hétvégeken szabadtéri mozivetítéseket.

Megközelítése: Bánk Vácról autóval a 2-es úton át 30 perc alatt közelíthető meg, Budapestről az M2-es, majd a 2-es úton haladva mindez 1 óra 10 perc.

Nagyon köszönjük a fotókat Benedek Mariannak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük