Bali, az Istenek szigete Indonéziában

Bali szigete alig nagyobb mint egy közepes méretű magyar megye, mégis – Jáva és Borneó mellett – a leghíresebb sziget az Indonéz-szigetvilágban. Bár ahhoz, hogy eljussunk az ázsiai szigetre alaposan ki kell nyitni a pénztárcánkat, de az ottani árak olcsónak mondhatók. A fehér homokos strandok mellett hindu templomok, látványos rizsteraszok, vulkanikus hegyek, vízesések, buja dzsungelek és a mindig mosolygós helyiek gondoskodik arról, hogy feledhetetlen kulturális, gasztronómia és akár spirituális élményekkel gazdagodjanak a szigetre látogatók. Ha oly szerencsések vagyunk, hogy eljutunk az indonéz szigetre, a strandolás mellett hagyjunk időt egy kis kirándulásra is, mert Bali látnivalói is jó pár kellemes órát ígérnek.

Bali, az Istenek szigete Indonéziában

Bali, az Istenek szigete

Bali szigetet Indonéziában találjuk, a Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja. Indonézia 33 tartományának egyike, a tartományi főváros, Denpasar. A sziget 4,2 millió lakójának 93%-a hindu, itt él Indonézia hindu kisebbségének a többsége, a balinézek. Kelet–nyugati irányban a sziget kiterjedése 153 km, észak-déli irányban 80 kilométer, területe 5633 km².

Bali, az Istenek szigete Indonéziában

A sziget középső és keleti részét hegyek alkotják, ennek legkeletibb részén van az ország legmagasabb pontja, a 3142 méteres Gunung Agung. A Gunung Agung máig aktív vulkán, legutóbb 217-ben tört ki több mint 50 év szunnyadás után. A hegyen található a Besakih anyatemplom. A sziget másik aktív vultánja, a Gunung Batur csak 1717 méter magas.

Trópusi éghajlatának köszönhetően buja természet veszi körbe. Csodálatos látványt mutatnak a hindu építmények, a vulkanikus hegyek, dzsungelek, rizsföldek, tengerpartok és persze a frangipáni virágoskertek.

Bali prangipáni

A szigetet korallzátonyok övezik. A déli részen levő strandok homokja általában fehér, míg a többi területen fekete homokkal tallkozunk. 

Idegenforgalmának köszönhetően Bali ma Indonézia egyik legfejlettebb tartománya, évente több mint 1 millió turista látogatja a szigetet. A legtöbb ember még mindig a mezőgazdaságban és ezen belül a rizstermesztésben dolgozik. A lakosság egy része halászattal foglalkozik.

A sziget híres továbbá a művészeiről, akik batikot, ruhákat, fa-, és kőfaragásokat és ezüstékszereket készítenek.

Az 1990-es években még a mezőgazdaság volt a fő húzóágazat, mára már azonban az idegenforgalom vált a meghatározóvá, és ennek eredményeképpen Bali ma Indonézia egyik legfejlettebb tartománya. Az idegenforgalom döntően a sziget déli részére összpontosul.

A sziget lakói többségükben buddhisták.

Bali látnivalói, nevezetességei

Balira kb. 15 órás repülés után juthatunk el. Itt azonnal megtapasztaljuk az egész szigetet elárasztó virág- és füstölő illatot. A természet közelségét a szállásokon is megtapasztaljuk, többségüket buja természet veszi körül.

Bali fővárosa és egyben a legnagyobb városa Denpasar. A legfontosabb városok közé tartozik a sziget északi kikötője, a gyarmati idők volt fővárosa Singaraja

A fővárostól északra található Ubud múzeumaival, műtárgypiacával és galériáival a sziget kulturális központja.

Az idegenforgalom döntően a sziget déli részére összpontosul, ahol fehér homokos strandokat találunk. A fő idegenforgalmi központok: Kuta, Sanur, Jimbaran, Seminyak és Nusa Dua. 

Balin ismeretlen a szervezett tömegközlekedés, egész napos túrára viszont a magyar árak töredékéért bérelhetünk magánautót sofőrrel. Ők pontosan tudják, milyen sorrendben érdemes megnézni a nevezetességeket, és olyan érdekes helyekre is eljuthatunk,amelyek az útikönyvekben nem szerepelnek.

Főbb látnivalók Bali szigetén

 • Ubud Királyi Palota, 
 • Besakih anyatemplom, a Gunung Agung-on,
 • Gedong Arca Purbakala régészeti múzeum,
 • Goa Gajah barlangtemplom,
 • Rizsteraszok – Bali kulturtáj néven 2012 óta UNESCO világörökség
 • Klungkung királyi palotakert,
 • Madárpark és Hullőpark Kuta városától 40 percre,
 • Penglipuran ősi falu,
 • Pura Taman Ayun templom – a Bali kulturtáj részeként az UNESCO világörökség,
 • Pakerisan-völgy – a Bali kulturtáj részeként UNESCO világörökség,
 • Tanah Lot sziklatemplom – a helyiek legszentebb temploma

Az esős évszakot elkerülendő érdemes március és november között utazni.

Érdekességek Bali szigetéről

A kopi luwak, azaz a cibetmacska ürülékéből kinyert szemekből készült kávé igazi luxus,avilágon a legdrágább fekete, ezt Balin termelik.

A Balin termő banán sokkal kisebb, zöldebb,és egészen más az íze,mint amit a hazai boltok polcain találunk.

Európához képest szerényen élnek az emberek, de mégis boldogok.

Az éttermekben a rákból készült fogások a legolcsóbbak, ezután jön a csirke, és a legdrágábbak a disznóból készült ételek.

Igazi helyi csemege a kígyógyümölcs, azaz a snake-fruit, ami kígyóbőrhöz hasonló héjáról kapta a nevét.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük