Balatongyörök, a többször díjazott falu látnivalói

Balatongyörök az egyik legszebb panorámájú balatoni település. A domboldalra épült faluból páratlan kilátás nyílik a Keszthelyi-öbölre és az öböl túloldalán fekvő tanúhegyekre. Az Európafalu Prix d’Honeur tiszteletdíjjal és Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében Arany minősítéssel díjazott település ősszel is méltán népszerű célpont. Nézzük, melyek Balatongyörök látnivalói!

Balatongyörök látnivaló

Balatongyörök 

Balatongyörök a Balaton északi részén, Keszthelytől csupán 10, Hévíztől 15 km-re található. A mai Szépkilátó környékén a római korból származó fürdő maradványai bukkantak. A kora középkorban először a római romokra építkeztek, majd a település központja nyugatra tolódott. Első írásos említése 1121-ből származik. Nevét valószínűleg Szigliget urának, II. Atyusz bánnak Gyürk nevű fiáról kapta.

1732-ben a birtokot Festetics Kristóf kapta meg. II. Festetics Tasziló herceg skót származású felesége, Lady Mary Hamilton 1910-ben platánsort ültetett a községben. Gróf Festetics Sándor 1931-ben építtetett nyaralókastélyt magának.

A két világháború között hajóállomás, strand és önálló plébánia épült. Ekkor épült ki a villasor, illetve a Belügyminisztérium üdülője is.

1990-ben a település megkapta az Európafalu Prix d’Honeur tiszteletdíját.

Balatongyörök

2015-ben pedig az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe) a legmagasabb, ARANY minősítéssel jutalmazták. A szép és tiszta környezet mellett a település lakóinak összefogását, a településért való tenni akarását is értékelték.

Balatongyörök látnivalói

A klasszicista stílusú római katolikus templom 1831–1833 között épült. Az előtte álló kőkeresztet 1848-ban állították.

Balatongyörök


A Szépkilátó a község keleti szélén áll csodálatos kilátást biztosítva a Szigligeti-öbölre. Az aljában található Római-forrást 1940-es évek tárták fel, egykor a római fürdőt látta el vízzel.

Balatongyörök  Szépkilátó


Balatongyörök szőlőhegyén, a Becehegyen régi présházak sora látható.

 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Balatongyörök és Balatonederics között több rövidebb és hosszabb körútból álló, 8,5 km hosszú, 38 állomásból álló tanösvényt hozott létre. A tanösvény a környékség ismert látogatóhelyeiről: Afrika múzeum, Szépkilátó, Balatonederics, Balatongyörök-Bélap-völgy közelíthető meg. Az ösvény gyermekekkel is kifejezetten ajánlott, az ismertetőtáblák a magyar mellett angolul is tájékoztatnak.

Az egykori Festetics-kastély évek óta üresen áll. Gróf Festetics Sándor katona, hadügyminiszter és diplomata építette nyaralókastélyként. Az 1931-ben eklektikus-neobarokk stílusban épült kastély a rendszerváltás után kastélyszállóként üzemelt. Az emeletes, díszes kovácsoltvas erkélyekkel és zöld spalettákkal díszített kastély udvarán rózsakert és medence ékeskedett. Évek óta zárva van és várja a jobb időket.

Simándy József Kossuth-díjas operaénekes Abaújkér után Balatongyörököt második otthonának tekintette. A Petőfi utcában házat, Becehegyen szőlőbirtokot vásárolt magának. A halálának első évfordulóján, 1997-ben Baráti Társaság alakult, hogy ápolják a felejthetetlen művész emlékét. Azóta minden év augusztusában Simándy József-emlékestet rendeznek.

A képek az Entente Florale Europe Facebook oldalról származnak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük