Balaton-felvidék és csodálatos tanúhegyei

Balaton-felvidék bájos tanúhegyeivel, varázslatos túrautvonalaival és rejtett kincseivel Magyarország egyik legszebb és legnépszerűbb vidéke. Balaton északi partja a szőlőkkel, a medencékkel, a több millió év történetét elmesélő tanúhegyekkel minden évszakban kellemes kikapcsolódást ígér.

Balaton-felvidék tanúhegyei

Balaton-felvidék tanúhegyei

A Balaton-felvidék hazánk egyik tájegysége a Balaton északi partján. A nyugati-keleti irányban a Bakony és a Keszthelyi-fennsík között húzódó kiemelkedés egy fennsík, amely 150–200 méterrel magasodik a Balaton fölé és innen tovább ágaskodó tanúhegyek tesznek változatossá.  

A terület a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A park a Balaton-felvidéken túl a Dél-Bakonyt, a Tapolcai-medencét, a Keszthelyi-hegységet a Kis-Balaton medencéjét is magában foglalja.

8 millió évvel ezelőtt itt még a Pannon-tenger hullámzott. A porózus mészkő kőzeten számos felszíni karsztforma jött létre, továbbá barlangjáratok oldódtak ki. Az erózió eredményeképpen sajátos alakú tanúhegyek jöttek létre.

Hegyestű, Monoszló

Mik azok a tanúhegyek?

A tanúhegyek olyan elkülönült kiemelkedések, amelyek az egykori felszín eredeti magasságát mutatják. Míg a terület többi részek elvesztették magasságúkat, a tanúhegyek ellenállóbbak voltak az időjárás viszontagságaival szemben, így megőrizték magasságúkat és formájukat. A Tapolcai-medence tanúhegyei még működő vulkán korukban kialakult bazaltsapkájuknak köszönhetik a természetes védelmet.

Balaton-felvidék

A Balaton-felvidék tanúhegyei:

Bár jóval északabbra, a Kisalföld szélén fekszik, de érdemes megemlíteni az ország legkisebb történelmi borvidékének hegyét, a Somlót. A síkságból kiemelkedő, koporsóalakú vulkanikus tanúhegy leghíresebb bora a somlói juhfark, amit a nászéjszakák borának is hívnak. Nem mellesleg pedig a tetején áll meredezik a Somlói vár romja.

Somlói vár

Balaton-felvidék látnivalói

Az északi part legelegánsabb nyaralóhelye Balatonfüred. A természeti és történelmi látnivalókban bővelkedő hangulatos Tihany minden évszakban igen népszerű. A legszebb, legegységesebb falunak Salföldöt tartják, ahol a major gyerekekkel is szuper program lehet.

 

A kilátók közül az almádi, alsóörsi, csopaki, füredi vagy a révfülöpi is megér egy kirándulást. A Hegyestű bazaltoszlopai épp oly elbűvölőek, mint a kőtengerek. A zalahalápi Ébredő Vulkán szoborpark alkotásai lenyűgöző hatással és természetességgel simulnak bele a tájba. A természeti szépségeknél maradva a fantasztikus fekvésű Folly Arborétum várja a növényimádókat.

Több várat is találunk, pl. a Szigligeti vár, nagyvázsonyi Kinizsi-vár. Középkori templomok és templomromok közül a Felsőörsi templom, a Nagykeszi, a taliándörögdi Szent András-templomrom, és a szentantalfai Szent Balázs-emplomrom a legkedveltebbek.

A festői Káli-medence takaros falvaival, nádfedeles házikóival, szőlőivel különösen a Művészetek Völgye Fesztivál alatt népszerű.

A Tapolcai-medence központjában, Tapolcán a tavasbarlang és a Malom-tó vonzza a legtöbb turistát.

A sok látnivaló mellett jobbnál-jobb piacok, borok, minőségi éttermek és panziók várják a látogatókat.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Benedek Mariannának és Kozma Andreának!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 243
  • 3
  •  
  •  
  • 243
  •  
  • 3
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük