Bahai kertek: a béke és harmónia oázisa Haifában

Haifa városa nemcsak Izrael egyik legélénkebb és sokszínűbb városa, hanem otthont ad az egyik legkülönlegesebb kulturális és vallási látványosságnak is: itt találhatók a Bahai kertek. A lenyűgöző park nemcsak a bahai vallás szent helye, hanem a béke és harmónia oázisa is a sziklás partok között, amely minden látogatót elvarázsol.

Bahai kertek Hifába

Bahai kertek történelme és jelentősége

Haifa (héberül: חיפה Heifá arabul: حَيْفَا Hallgat Hajfá) Észak-Izrael legnagyobb és egyben az ország harmadik legnagyobb városa Tel-Aviv és Jeruzsálem után. A Földközi-tenger partján, a Haifai-öbölben, a Kármel-hegyen elterülő város kitűnő fekvésének köszönhetően igen népszerű a turisták körében és emellett fontos kikötő és ipari központ is. Fekvése miatt gyakran hasonlítják San Franciscohoz.

Haifa egyik nevezetessége a Kármel-hegy, amelynek nevét ma is őrzik a Kármeliták. A hegyen található a Kármelita Kolostor, Illés barlangja és a Bahai kertek. Ezutóbbi az 1844-ben alapított bahái vallás központja.

A bahai vallás az iszlám síita ágából nőtt ki Iránban. Az egyetemes testvériséget és társadalmi egyenlőséget hirdető vallásnak kb. 6 millió követője van, a hívők többsége Indiában él. A bahai kertben található a később kivégzett vallásalapító Ali Muhammad, Mirza, becenevén Báb sírszentélye.

Az 1953-ben befejezett szentélyt és az azt övező csodálatos kertet 2008-ban az UNESCO Világörökség részévé választották. Izrael azóta megszűntette UNESCO világörökségi tagságát, de ez semmit nem von le a kertek szépségéből és értékéből.

A Bahai kertek több, mint puszta kert:

  • Szimbolikus jelentőség: A kertek a Bahá’í hit alapelveit tükrözik: egység, egyenlőség és igazságosság. A teraszok emelkedése a hegyoldalon a lelki felemelkedést jelképezi, a virágok és növények pedig a szépséget és a harmóniát.
  • Békés menedék: A Bahai kertek a nyugalom és a béke oázisai a nyüzsgő város közepén. A látogatók itt kiszabadulhatnak a mindennapi stressztől, és kapcsolatba léphetnek a természettel és a saját belső békéjükkel.
  • Kulturális látnivaló: A Bahai kertek építészeti remekművek, amelyek lenyűgözik a világ minden tájáról érkező látogatókat. A kertekben található pavilonok és épületek a Bahá’í hit történetét és tanításait mutatják be, és betekintést engednek egy egyedülálló vallásba és kultúrába.

A szimmetrikus elrendezésű kertet 19 szökőkút díszít, mert a bahái vallás szerint a 19 szent szám. A kertet 70 hivatalos kertész és 30 önkéntes gondozza. Az élősködők elleni természetes védekezéshez madarakat, sünöket, teknősöket és bogarakat telepítettek a kertbe.

A kertben található egy a bahái szent iratokat tartalmazó levéltár, valamint itt van az Igazság háza, ahol törvényeket hoznak és bíráskodnak. Az Izraelben élő kb. 800 bahái hívó jó része itt dolgozik vagy önkénteskedik.

Látogatási információk

A Bahai kertekben tett séta egy felemelő élmény. A látogatók a teraszok között sétálhatnak, érintve a tizenegy helyen elszórtan álló összesen huszonhat épületet vagy emlékművet. Megcsodálhatják a virágágyásokat, szökőkutakat és vízeséseket, és megpihenhetnek a hűs árnyékban. A kertekben számos pavilon és épület is található, amelyek a Bahá’í hit történetét és tanításait mutatják be.

Bahai kertek Izraelben

Báb (Szejed Ali Mohamed) kupolás mauzóleumához egy hosszú, 19 teraszon végighúzódó lépcsőn lehet feljutni.

A Bahai kertek naponta 8:00 és 17:00 óra között ingyenesen nyitva állnak a nagyközönség számára. A látogatóktól konzervatív öltözködést várnak el, és tilos a dohányzás és az alkoholfogyasztás a kertek területén.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Zoltai Évának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük