Baalbek rejtélyes templomai Libanonban

„Baalbek hatalmas építményeivel a hanyatló Római birodalom építészetének legszebb példáinak egyike”, jelentette ki az UNESCO, amikor 1984-ben felvette Baalbeket a világörökségi listára. A libanoni templomok építése körül máig sok a rejtély.

Baalbek

Baalbek templomai Libanonban

Baalbek (arabul: بعلبك) a libanoni Bekaa-völgyben, 1170 m tengerszint feletti magasságban fekszik. A római korszakról ránk maradt monumentális, de ugyanakkor részletgazdag romtemplomok a Római Birodalom egyik legnagyobb szakrális épületcsoportja volt. A Heliopolisz néven ismert római város építményei máig sok fejtörést okoznak a kutatóknak. Rejtély, hogy a hatalmas tömegű oszlopokat hogy tudták megmozgatni.

Baalbek

Baalbek története 5000 évre nyúlik vissza. Az első települések nyomai a korai bronzkorból (i. e. 2900-2300) származnak. A föniciaiak i. e. 2000 körül telepedtek le Baalbekben és első templomukat Baálnak, a Napistennek szentelték, róla kapta a város is a nevét. Fontos jóshely lehetett már a legkorábbi időkben is és ezt a szerepet a rómaiak alatt is megtartotta.

Baalbek

Az 1. században még Heliopolisz néven ismerték, a szakrális központot közel kétszáz éven keresztül építették, de soha nem fejezték be. Jupiter, Bacchus és Venus templomából állt. Egy közeli dombon egy negyedik templom is épült Merkúrnak szentelve. Itt találhatók a világ legnagyobb kifaragott monolitjai, amiket ember valaha készített. A hatalmas tömbök szállítási módja mindmáig ismeretlen.

A római épületeket korábbi romokra építették. A lejtős terep miatt hatalmas támfalakat építettek. A nagy kőtömbök tömege körülbelül 400 tonna.

Augustus császár idején kezdődött meg az építkezés. Az első templomot Jupiter-Baál-nak szentelték, ez volt a római birodalom legnagyobb temploma. Az egykori oszlopcsarnokból ma mindössze hat oszlop áll. A többit földrengések pusztították le vagy más helyszínekre szállították el. Nyolc oszlopot Justinianus parancsára szétbontottak, és hajón a Hagia Szophia templomba szállítottak.

baalbek Jupiter templom

A Bacchusnak szentelt kisebb templomot, amelyet „Naptemplomként” emlegettek, huszonkét, közel 20 m magas oszlop veszi körül. Antonius Pius építtette, és gazdag faragványokkal díszíttette. Falai majdnem épségben állnak, csak a teteje omlott be. A templom belsejében gyakorta hangversenyeket rendeznek.

Baalbek Bacchus templom

A Venus templom kissé távolabb áll, kis köralaprajzú templom, melyet Septimus Severus parancsára építettek.

Baalbek
Baalbek

Baalbek neve Csontváry Kosztka Tivadarnak köszönhetően is ismerős lehet. Libanonban, a cédrusok földjén járva nemcsak a természet szépségeit örökítette meg, Baalbek római romjait is megfestette.

Baalbekben az ókori romok mellett a Síita mecset érdemel említést.

Baalbek

Ahogy Csontváry látta:

Csontváry Kosztka Tivadar: Baalbek

Ne hagyd ki a Csontváryról és a libanoni cédrusokról írt bejegyzésem se.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük