Ázsiai úszófalvak és úszópiacok

Ázsia különleges látványosságai, az úszófalvak és úszópiacok évtizedekkel ezelőtt még komoly funkciót töltöttek be az ottlakók életében. Az úszófavak máig sok ember otthonai, az úszópiacok azonban elsősorban turista látványosságok és bevétel szerzési lehetőségek. De még is mitől különlegesek az ázsiai úszófalvak és úszópiacok?

Ázsiai úszó piacok

Ázsiai úszópiacok

Napjainkban a legtöbb úszópiac már csak turisztikai látványosság, de a 19. században ezeknek nagy jelentőségük volt az ázsiai emberek életében. A termékeny földek köré épített csatornák az öntözésen túl a szállítási gondokat is megoldották.

Ázsiai úszó piacok

A csatornákon való gyors közlekedésnek köszönhetően a frissen szedett, zamatos zöldségek és gyümölcsök már útközben gazdára találtak. Az úszópiacok az árucserék helyszínei voltak, a megélhetést szolgálták.

Napjainkra az úszópiacok kicsit átalakultak, elvesztették eredeti funciójukat és elsősorban turistacsalogató érdekességekké váltak. Az áruválasztékot is a turisták igényei határozzák meg.

Ázsiai úszó piacok

A kókuszdiók, guavák, pamelok, mangók, papayák mellett ajándéktárgyakat, szalmakalapokat, készételeket és frissen sütött helyi különlegességeket is kínálnak a szintén csónakkal közlekedő vásárlóknak. A legszebb úszópiacokat Thaiföldön, Indiában és Vietnámban találjuk, az itt készített fotókból válogattam.

Bangkok is híres volt az úszópiacairól, amiből mára már csak néhány maradt fel. Napjaink legnagyobb és leglátványosabb úszó piaca, a Damnoen Saduak Bangkoktól kb. 100 kilométerre, dél-nyugatra található. Feledhetetlen élmény ilyen módon is betekinteni az itt élők mindennapjaiba.

Ázsiai úszó piacok

Úszófalvak Ázsiában

Napjainkban sem ritkaság, hogy az alacsony jövedelmű lakosság vízen úszó építményekben, úszófalvakban él Indonézia, Kambodzsa, Vietnám és Thaiföld egyes területein.

Elsősorban a halászattal foglalkozó népeknél jellemző a vízre építkezés, de olyan települések is léteznek, ahol a lakók azért kezdték a házaikat a vízre eszkábálni, mert nem jutottak szárazföldhöz.

Az úszó falvakat leginkább egy hajótúrával lehet felfedezni. Ahogy siklik a hajó, bepillantást nyerhetünk a helyiek vízre épített otthonaiba. A turisták által látogatott úszófalvakban az asszonyok az úszópiacokhoz hasonlóan csónakokból kínálják portékáikat. Van itt minden, amit csak egy turista megkívánhat: meglékelt kókuszdió, a tenger gyümölcsei, hal, rák, kagyló, amit kérésre meg is sütnek a csónakban felállított, fatüzelésű tűzhelyen.

A turisták körében igen népszerű például a vietnami Ha Long-öböl négy úszófaluja.

Úszófalu a Ha Long-öbölben

Kambodzsa különleges látnivalói a Szap-tó (Tonle Sap) úszófalvai vagy más néven lebegő falvai. A 6-8 méteres cölöpökre épült házakban a khmer nép leszármazottai élnek. Esős időszakban a cölöpök víz alá kerülnek, a házak szinte úsznak a vizen. A Szap-tó úszófalvainak különleges, UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánított világát csodálatos fotókon keresztül mutatja be olvasónk.

Ázsiai úszópiacok – videó

Kattints és nézd meg videón is Ázsia látványosságát!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük