Bodrogkeresztúr látnivalói és az ország legalacsonyabb kilátója

Kis ország, kis kilátó. Biztos vagyok benne, hogy Bodrogkeresztúron élők többsége nem épp a kilátójukkal akart volna kitörni, nem épp ettől várták volna a település népszerűségét és turizmus fellendülését. Az ország legalacsonyabb kilátója azonban meghozta számukra az ismertséget. Nézzük, milyen az a híres kilátó és melyek Bodrogkeresztúr látnivalói.

Bodrogkeresztúr

Kiss P Dóra a fotó mellé egy kis ismertetőt is küldött.

„Az ország legalacsonyabb kilátója Bodrogkeresztúron található. A kilátó egy Bodrogkeresztúr felett elterülő hegyen áll. Vagy inkább fekszik, a maga 40 centiméteres, kőből készült korong mivoltában, egy fém iránytűvel a közepén. A bruttó 39 millió forintos beruházás részeként megépült alkotásra a támogatást biztosító Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elmondása szerint azért volt szükség, mert korábban a szomszédos vízmű dombjára másztak fel a panorámák szerelmesei – ami tilos.”

ország legalacsonyabb kilátója Bodrogkeresztúron

ország legalacsonyabb kilátója Bodrogkeresztúron

ország legalacsonyabb kilátója Bodrogkeresztúron

Bodrogkeresztúr látnivalói

Ha már arra vitt a jó sorsunk és megállapítottuk, hogy a kilátóról nem látunk túl messzi, ne adjuk fel a reményt. Nézzünk szét a faluban és a környéken!

A zempléni falu természetes határa, a Bodrog a Tokaji-hegy alatt kanyarog, s alig 3 km-re, Tokajnál találkozik a Tiszával. A két folyó közén lévő árterület a Bodrogzug tájvédelmi körzet. Gazdag a madár- és növényvilága, tavasszal a folyót és a tavak felszínét fehér tündérrózsák borítják. Tokaj és Sárospatak között hajózva is gyönyörködhetünk a Bodrog-parti tájban.

Dombtetőn áll az 1762-ben épült késő barokk görög katolikus templom. A 15.-16. században emelt római katolikus templomon a késő gótika jegyeit fedezhetjük fel.

Bodrogkeresztúr és Tokaj között perlit feltárást végeztek. A csaknem függőleges, szürkés színű fal oldalából, aljáról csillogó fekete obszidiánt (vulkanikus eredetű ásvány) lehet gyűjteni. Általában kisebb szemcsék vannak, de a szerencsésebbek akár 2-3 cm átmérőjű darabokat is találhatnak.

Nagyon köszönjük a fotókat és a bemutatást Kiss P Dórának!

Látnivalók Bodrogkeresztúr közelében

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük