Az izlandi Kék Lagúna, a türkizkék gyógyerejű fürdő

Izland délnyugati csücskében, egy mohával fedett lávamező közepén fekszik a szigetország legismertebb szabadtéri fürdője, a Kék Lagúna (Blue Lagoon). A furcsa véletlen során kialakult, kékes-tejfehér színű vízű természetes fürdő hőmérséklete egész évben 37-39 fokos. A sós, ásványi anyagokban gazdag gyógyerejű víz javítja a bőr tónusát és számos bőrbetegség gyógyítására is hatásos.

Izlandi Kék Lagúna előtérben virággal

Izlandi Kék Lagúna gyógyhatásai

Az Európához tartozó Izland természeti szépségei között az egyik legismertebb a gyógyítóerejű Kék Lagúna. A Reykjanes-félszigeten található, mintegy 40 perces autóútra a fővárostól, Reykjavíktól.

A lagúna gyakran tűrkízkéknek hívott, kékes-tejfehér színét a benne található nagy mennyiségű szilicium-dioxid adja, mely egyfajta fehér iszap, így a körülötte elterülő fekete lávamezőtől markánsan elkülönül.

A 8,7 km2 területű Kék Lagúna körülbelül 9 millió liter geotermikus tengervizet tartalmaz, és 2000 méteres felszín alatti mélységből származik. Legnagyobb mélysége 1,6 m. A víz sós, különleges algákban és ásványi anyagokban gazdag, hőmérséklete pedig egész évben 37–39 °C körüli.

A víz a talaj különböző rétegein áthaladva sokféle bioaktív elemmel találkozik, ennek köszönhetően gyógyító és bőrtápláló tulajdonságokkal rendelkezik. A lagúna víze lassan a lávaföld mélyébe szivárog, helyébe újabb víz érkezik, így kétnaponta teljesen kicserélődik, ezért nincs szükség külön tisztításra, fertőtlenítésre.

Nyáron az algák elszaporodása miatt a víz színe zöldessé válik. A magas szilikát- és ásványianyag-tartalom miatt semmilyen más élő szervezet nem tud megélni a vízben.

Izlandi Kék Lagúnában fürdőző emberek

A fürdőzésnek külön rituáléja van az izlandiak körében. Alaposan lezuhanyoznak, majd bőrradírozást végeznek a lagúna vizéből kivont szilicíum-dioxidből, ásványi anyagokból, algákból és desztilált só keverékéből álló masszát használnak. Ezzel tisztítják és táplálják a bőrt.

Ezt követi a fehér iszappakolás, amely elősegíti számos bőrbetegség gyógyulását. Eredményesen alkalmazzák pikkelysömör, ekcéma esetén, de természetes módon javítja a bőr tónusát is. A pakolás után már csak a jól megérdemelt áztatás következik.

Izlandi Kék Lagúna kialakulása

Az izlandi Kék Lagúna egy furcsa véletlen során alakult ki. A környéken geotermikus erőművet építettek, hogy a vulkáni hőből származó megújuló energiát felhasználják. A túlhevült vízzel hajtott turbinák segítségével állítottak elő villamos energiát, ez az erőmű a maga nemében első volt a világon.

A fúrűsi munkálatok során furcsa színű víz tört a felszínre.Az ebből kicsapódó ásványi anyagok bevonták a fúrógépeket, ezzel ellehetetlenítve működésüket. Végül szívattyúzással szabadultam meg a víztől, amit a lávaföldekre engedtek.

Az iszapos víz hamarosan bevonta sziklákat vastag, fehér üledékkel, eltömítette a medence réseit, és így kialakult a lagúna, amiről a jellegzetes színe miatt évekig azt hitték, hogy mérgező. Egy munkás azonban megmártózott benne, és mivel nem nem találta az egészségre károsnak, rendszeresen fürdött a medencében. A makacs pikkelysömörben szenvedő munkásnak egy idő után feltűnt, hogy a rendszeres fürdőzés hatásáar betegsége tünetei csökkentek.

Futótűzként terjedt a helyiek körében a gyógyhatású víz híre. Az 1980-as években kutatni kezdték a lagúna vizét, majd 1992-ben megalakult a Blue Lagúna cég, lehetővé téve a lakosság számára a biztonságos fürdőzést. 1995-ben a kutató-fejlesztő központot hoztak létre a krónikus bőrbetegségek kezelésére.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük