Az árvíznek köszönhetően épült a Sóhajok hídja Szegeden

Tudtad, hogy van egy Sóhajok hídja Szegeden is? A híres velencei híd mintájára épült a várost megsemmisítő 1879-es árvíz után. A nagy elődre azonban csak a nevében hasonlít, nem elítéltek, hanem az újjáépített város megtekintésére és színház megnyitására érkezett Ferenc József király sétált át rajta.

Sóhajok hídja Szegeden

Sóhajok hídja Szegeden

Sóhajok hídjának azokat az építményeket nevezzük, amelyek többnyire patak vagy folyó felett átívelve két épületet kötnek össze. Az eredeti és a mai napig a leghíresebb a Velencében található Sóhajok hídja.

Hazánkban is több ilyen építményt találunk, mindközül a legismertebb a szegedi Városházát a Bérpalotával összekötő, mára műemléki védettséget élvező gyaloghíd.

Az 1879-es nagy árvíz gyakorlatilag elmosta egész Szegedet, 5458 ház összeomlott, csupán 265 maradt állva. Utána gőzerővel indult meg Szeged újjáépítése.

A hidat Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, a megrendelői igényeket követve nem szecessziós, hanem neobarokk stílusban épült 1883-ban.

Ferenc József személyesen akarta megnézni, hogy milyen lett a város a hatalmas építkezések nyomán. A Szegedi Nemzeti Színház megnyitása előtt a királyt a Városháza melletti Bérpalotában szállásolták el, majd a Városháza épületében fogadták. Az ő biztonságos és kényelmes közlekedése érdekében készült el a zárt híd.

Sóhajok hídja Szegeden a Bérpalota és a Városháza között

A legenda szerint éppen a hídon átsétálva mondta Ferenc József a híres mondását: „Szeged szebb lesz, mint volt!”. Ezt a mondatot a városháza lépcsőházának egyik – Kratzmann Ede által készített – ablakán is olvashatjuk.

1883. október 14-én maga Ferenc József nyitotta meg a Szegedi Nemzeti Színházat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük