Andorra la Vella, Andorra fővárosának látnivalói

Andorra la Vella, Európa legnagyobb törpeállamának, Andorrának a fővárosa igen elbűvölő. A két hegyvonulat találkozásánál fekvő város az Andorrai Hercegségnek, Európa egyik adóparadicsomának gazdagási központja. Az 1023 m tengerszint feletti magasságban fekvő város Európa legmagasabban fekvő fővárosa. Nyáron a nyugodt környezetre vágyók, míg télen a síelők kedvelt célpontja. Vámmentes üzletei egész évben vonzzák a turistákat és a szomszédos Spanyolország és Franciaország lakóit. A bájos főtéren Salvador Dali szobra fogad. 

Andorra la Vella rövid történelme

1992 után idén ismét volt szerencsém eljutni Európa legnagyobb törpeállamába és annak fővárosába. Ahogy eddig mindig, most is teljesen elbűvölt a tiszta, csendes és folyamatosan fejlődő Andorra la Vella. Most már digitális fényképező géppel felszerelkezve indultam, így fotókat is tudok mutatni.

Andorra la Vella helyén már a keresztény korszak előtt laktak, a késő neolitikumból származó andosin törzs élt itt. Az állam az egyik Marca Hispanica, amelyet a nyolcadik században Nagy Károly hozott létre és védett az Ibériai-félszigeten a mór telepesekkel szemben.

Andorra la Vella – lefordítva „Andorra, a Város”, az Andorrai Hercegség fővárosa, 1278 óta az ország legfontosabb városa, amikor a francia és a püspöki társhercegek megállapodtak a közös felsőbbrendűségről.

Andorra országleírás – hasznos tanácsok utazóknak

A 16. század elején épült Casa de la Vall 1702 óta az állam parlamenti háza. Andorra la Vella ebben az időszakban egy nagyrészt elszigetelt és feudális állam fővárosa volt, amely megőrizte saját hatalmát. függetlenség a társszuverenitás elvének köszönhetően.

A huszadik században Andorra la Vella környéke nagyrészt feledésbe merült. Az 1930-as évek politikai zűrzavara és Boris Skossyreff puccskísérlete után informális demokrácia alakult ki.

1993-ban az ország első alkotmánya hivatalossá tette a parlamentáris demokráciát Andorra la Vellában található végrehajtó, törvényhozó és igazságszolgáltatási szervekkel.

Ekkor kezdődött meg Andorra adóparadicsommá válása, aminek eredményeként modern banki irodák épültek Andorra La Vellában.

Andorra állam látnivalóinak zöme is itt, a fővárosban található.

Andorra látnivalói: Európa legnagyobb törpeállama

A törpe állam fővárosa egyben Andorra gazdasági központja is. Vámmentessége miatt nagyon sok bankot és üzletet találunk. A divatcikkek mellett különösen kelendő árucikk a parfüm, az alkohol és a dohányáru. A főutcán egymást érik az üzletek, amleyek közé néha gyorséttermi láncok is beékelődnek.

Az óváros középkori hangulatú kőházak közt telente zenei fesztivált tartanak.

Andorra la Vella látnivalói

A város óvárosát (Barri Antic) régi kőutcák és házak jellemzik. A központi része a román stílusban, a 11. században épült Església de Sant Esteve (Szent István) templom és itt található az ország történelmi parlamentjének épülete is. A város legrégebbi épülete valószínűsíthetően a 9. századból származó Santa Coloma d’Andorra templom.

Salvador Dali La Noblesse du Temps (Az idő nemessége) szobra

Az 5 méter magas, szürrealisztikus olvadó órát Andorra la Vella főterén, a Piazza Rotondán találjuk a Paris-híd előtt. A bronz remekművet Enric Sabater adományozta az andoriai kormánynak, aki 1968 és 1982 között Dali ügynöke volt. Az olvadó órát (elmúló időt) egy fatörzs veszi körül, az óra tetején egy korona van, amely az idő mesterét szimbolizálja az emberiség felett.

Andorra la Vella látnivalói - La Noblesse du Temps (Az idő nemessége) szobor

La Casa de la Vall, Andorra parlamentje

A La Casa de la Vall, magyarul A völgy háza az andorrai parlament régi épülete. Az 1580-ban emelt épületbe 1702-ben költözött be a parlament. Falain gótikus freskók ábrázolják Krisztus szenvedéseit. A parlamenti ülések idején a képviselők napokig itt éltek 4 ágyas szobákban. Komoly összetartó ereje is volt annak, hogy a különböző nézetű képviselők éjjel-nappal össze voltak zárva.

A régi ház mellett felhúztak modern épületet is, így most már itt munkálkodik a 28 tagú parlament.

Városháza

Carrer Prada Casdet téren áll főváros egyik legfontosabb közintézménye, a városháza.

Templomok Andorra la Vellaban

Sant Esteve Plaça Príncep Benlloch – Szent István templom

A Carrer Prada Casdet tér közelében álló templom egy része már a római korban is templom volt. 1940-ben Josep Puig i Cadafalch modernista építész felújította a harangtornyot és a jelenlegi oldalbejáratot. A függőmennyezet egy 12. századból származik. A 17. századból származó oltár Saint Lucy-nak van szentelve, a másik, a 18. századból való pedig Keresztelő Szent Jánosnak.

Andorra la Vella látnivalói: Szent István templom

A templom előtt áll Benlloch püspök szobra, aki 1913-ban utat építtetett Spanyolország felé.

Sant Martí de la Cortinada

A 12. századi román kori templomot a 17. és 18. században bővítették. A falakat Cortinada festőművész falfreskói díszítik a 12. század végéről. A fából készült, faragott bútorzat a 17. századból maradt ránk.

Santa Coloma

Román kor előtti templom a 9. század és 10. században épülhetett. A 12. században falfestményekkel díszítették, melyeket Santa Coloma festőművész készített.

Andorra la Vella múzeumai

A szabadtéri Geológiai múzeumban kőkertet, geológiai ismertetőt és gránittal való épíítkezést bemutató tárlatot találunk.

Vízmúzeum stílusosan a folyó felett átívelő épületben kapott helyet, itt mindent megtudhatunk a víz fióontosságáról, jelentősségéről.

La Margineda híd

Román kori híd, a legnagyobb és legkarcsúbb középkori híd Andorrában. 33 méter hosszú és 9,2 méter magas.

Turistainformációs iroda

A turista információ lapos épületét a főváros központjában, a Dali szobor közelében találjuk.

Néhény érdekesség Andorra la Velláról

Andorrának nincs saját postaszolgálata. A spanyol és francia postán keresztül tudunk küldeményeket küldeni. Mindkettőnek van posta épülete 2-300 méterre egymástól. Az ajándéküzletek csak képeslapot árulnak, bélyeget nem. A turista információban nekem azt mondták, ha andorrai bélyeget szeretnék, akkor a spanyol postára menjek. Itt valóban tudtak adni andorrai felségjelű bélyeget, de érdekes módon ezen a bélyegen nincs feltüntetve az ára, olyan, mintha egy játékbélyeg lenne.

A fővárosnak és az egész országnak nincs repülőtére, sőt a legközelebbi is 300 km-re, Franciaországban található. A terk viszonyok miatt a vasúti közlekedés sem jellemző az országra, így nincs vasútállomása sem.

Igazán szokatlan látvány a magas oszlopok tetetjén ücsörgő ember alakok. Az éjszaka lenyűgözőm, sok színben világító 7 ember szobor Andorra 7 plébániáját képviseli.

A város ugyan egy völgyben helyezkedik el, de így is meg kell küzdeni a szintkülönbségekkel. Ezt megkönnyítendő, Luxembourghoz hasonlóan itt is több liftet is találunk a városban, amivel pillanatok alatt nagy magassági szintet győzhetünk le.

A Kormányzati Kiállítóterem fő színházként és múzeumként működik. A parlament épülete előtti tér is számos rendezvény helyszíne.

Andorra la Vella hivatos oldalán aktuális információkat találsz.

Andorra la Vella nevezetességei videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Szigetváriné szerint:

    Őszinte tisztelettel közlöm az irása megnyugtató, barátságos öröm volt olvasni. Szigetváriné

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük