Az andorrai főváros, Andorra la Vella látnivalói

Andorra la Vella, Európa legnagyobb törpeállamának fővárosa igen elbűvölő. A két hegyvonulat találkozásánál fekvő város az adóparadicsom gazdagási központja. Nyáron a nyugodt környezetre vágyók, míg télen a síelők kedvelt célpontja. Ismerd meg a várost, ahol a főtéren Salvador Dali szobra fogad. Itt vannak Andorra la Vella látnivalói.

1992 után idén ismét volt szerencsém eljutni Európa legnagyobb törpeállamába és annak fővárosába. Ahogy eddig mindig, most is teljesen elbűvölt a tiszta, csendes és folyamatosan fejlődő Andorra la Vella. Most már digitális fényképező géppel felszerelkezve indultam, így fotókat is tudok mutatni.

Andorra la Vella – lefordítva “Andorra, a Város”, az Andorrai Hercegség fővárosa, 1278 óta az ország legfontosabb városa. Az óváros (Barri Antic) ebből az időből származó épületeket is rejt.

A törpe állam fővárosa egyben a gazdasági központja is. Vámmentessége miatt nagyon sok bankot és üzletet találunk. A divatcikkek mellett különösen kelendő árucikk a parfüm, az alkohol és a dohányáru. A főutcán egymást érik az üzletek, amleyek közé néha gyorséttermi láncok is beékelődnek.

Az óváros középkori hangulatú kőházak közt telente zenei fesztivált tartanak.

Andorra la Vella látnivalói

Salvador Dali La Noblesse du Temps (Az idő nemessége) szobra

Az 5 méter magas, szürrealisztikus olvadó órát Andorra la Vella főterén, a Piazza Rotondán találjuk a Paris-híd előtt. A bronz remekművet Enric Sabater adományozta az andoriai kormánynak, aki 1968 és 1982 között Dali ügynöke volt. Az olvadó órát (elmúló időt) egy fatörzs veszi körül, az óra tetején egy korona van, amely az idő mesterét szimbolizálja az emberiség felett.

Andorra la Vella látnivalói - La Noblesse du Temps (Az idő nemessége) szobor

La Casa de la Vall, Andorra parlamentje

A La Casa de la Vall, magyarul A völgy háza az andorrai parlament régi épülete. Az 1580-ban emelt épületbe 1702-ben költözött be a parlament. Falain gótikus freskók ábrázolják Krisztus szenvedéseit. A parlamenti ülések idején a képviselők napokig itt éltek 4 ágyas szobákban. Komoly összetartó ereje is volt annak, hogy a különböző nézetű képviselők éjjel-nappal össze voltak zárva.

A régi ház mellett felhúztak modern épületet is, így most már itt munkálkodik a 28 tagú parlament.

Városháza

Carrer Prada Casdet téren áll főváros egyik legfontosabb közintézménye, a városháza.

Templomok

Sant Esteve Plaça Príncep Benlloch – Szent István templom

A Carrer Prada Casdet tér közelében álló templom egy része már a római korban is templom volt. 1940-ben Josep Puig i Cadafalch modernista építész felújította a harangtornyot és a jelenlegi oldalbejáratot. A függőmennyezet egy 12. századból származik. A 17. századból származó oltár Saint Lucy-nak van szentelve, a másik, a 18. századból való pedig Keresztelő Szent Jánosnak.

Andorra la Vella látnivalói: Szent István templom

A templom előtt áll Benlloch püspök szobra, aki 1913-ban utat építtetett Spanyolország felé.

Sant Martí de la Cortinada

A 12. századi román kori templomot a 17. és 18. században bővítették. A falakat Cortinada festőművész falfreskói díszítik a 12. század végéről. A fából készült, faragott bútorzat a 17. századból maradt ránk.

Santa Coloma

Román kor előtti templom a 9. század és 10. században épülhetett. A 12. században falfestményekkel díszítették, melyeket Santa Coloma festőművész készített.

Múzeumok

A szabadtéri Geológiai múzeumban kőkertet, geológiai ismertetőt és gránittal való épíítkezést bemutató tárlatot találunk.

Vízmúzeum stílusosan a folyó felett átívelő épületben kapott helyet, itt mindent megtudhatunk a víz fióontosságáról, jelentősségéről.

La Margineda híd

Román kori híd, a legnagyobb és legkarcsúbb középkori híd Andorrában. 33 méter hosszú és 9,2 méter magas.

Turistainformációs iroda

A turista információ lapos épületét a főváros központjában, a Dali szobor közelében találjuk.

Néhény érdekesség Andorra la Velláról

Andorrának nincs saját postaszolgálata. A spanyol és francia postán keresztül tudunk küldeményeket küldeni. Mindkettőnek van posta épülete 2-300 méterre egymástól. Az ajándéküzletek csak képeslapot árulnak, bélyeget nem. A turista információban nekem azt mondták, ha andorrai bélyeget szeretnék, akkor a spanyol postára menjek. Itt valóban tudtak adni andorrai felségjelű bélyeget, de érdekes módon ezen a bélyegen nincs feltüntetve az ára, olyan, mintha egy játékbélyeg lenne.

A fővárosnak és az egész országnak nincs repülőtére, sőt a legközelebbi is 300 km-re, Franciaországban található. A terk viszonyok miatt a vasúti közlekedés sem jellemző az országra, így nincs vasútállomása sem.

Igazán szokatlan látvány a magas oszlopok tetetjén ücsörgő ember alakok. Az éjszaka lenyűgözőm, sok színben világító 7 ember szobor Andorra 7 plébániáját képviseli.

A város ugyan egy völgyben helyezkedik el, de így is meg kell küzdeni a szintkülönbségekkel. Ezt megkönnyítendő, Luxembourghoz hasonlóan itt is több liftet is találunk a városban, amivel pillanatok alatt nagy magassági szintet győzhetünk le.

Andorra la Vella nevezetességei videó

Köszönöm a megosztásokat!
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

2 hozzászólás

 1. Szigetváriné szerint:

  Őszinte tisztelettel közlöm az irása megnyugtató, barátságos öröm volt olvasni. Szigetváriné

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük