Az Amerikai Egyesült Államok tagállamai: érdekességek + kvíz

Az Amerikai Egyesült Államok 50 tagállamból áll, mindegyiknek megvan a maga egyedi történelme, kultúrája és látnivalói. Ebben a blogbejegyzésben bemutatok pár érdekességet néhány tagállamról. Aztán pedig az USA tagállamai kvízzel bizonyíthatod, mennyi ismered az Egyesült államok egyes területeit.

Az Amerikai Egyesült Államok tagállamai

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb és legváltozatosabb országa, amelynek 50 tagállama számos érdekességet és különlegességet rejt. Minden tagállamnak megvan a maga egyedi varázsa, és rengeteg látnivalót kínál a látogatók számára. A következőkben bemutatok néhányat ezek közül, hogy még jobban megismerhessük az USA sokszínűségét.

Északkelet

 • Maine: A homárról és a gyönyörű tengerpartról ismert Maine az Egyesült Államok legkeletibb tagállama. Itt található az Acadia Nemzeti Park, ahol túrázhatunk, kempingezhetünk és kajakozhatunk.
 • Vermont: A „Zöld Hegyek Államának” is nevezett Vermont gyönyörű őszi színeiről és a juharszirupjáról híres. Itt található a Bennington College, az egyik legrégebbi művészeti iskola az Egyesült Államokban.
 • Massachusetts: A történelem szerelmeseinek paradicsoma Massachusetts, ahol a Függetlenségi Nyilatkozatot és az Alkotmányt is aláírták. Itt található a Harvard Egyetem és a Massachusetts Institute of Technology (MIT), a világ két leghíresebb egyeteme.
 • New York: az Atlanti-óceán partján fekszik. Az USA negyedik legnépesebb állama.

2001. szeptember 11-én megváltozott a világ. Ekkor történt az a terrortámadás, ami romba döntötte New York két ikonikus tornyát, a World Trade Centert. Ez volt az a pont, amikor az egész világ szembesült azzal, hogy a terrorizmus senkit és semmit nem kímél. A leomlott ikertornyok helyén most a Világkereskelmi központ, a One World Trade Center és Ground Zero áll, hogy örökké emlékeztesse az embereket a borzalmakra és a közel 3.000 ártatlan áldozatra. 

Délkelet

 • Florida: A „Napfény államában” egész évben meleg az időjárás, és gyönyörű strandok találhatók. Itt található a Walt Disney World Resort és a Miami Beach.
 • Georgia: A „Barack állam” néven is ismert Georgia a baracktermesztéséről és a déli vendégszeretetéről híres. Itt található a Coca-Cola székhelye és a Stone Mountain Park, a világ legnagyobb gránit sziklája.
 • Louisiana: A „Kreol Államban” egyedülálló keveréke az európai, afrikai és amerikai indián kultúráknak. Itt található a New Orleans, a jazz szülőhelye és a Mardi Gras karnevál.

Középnyugat

 • Illinois: A „Préri Államban” található Chicago, az Egyesült Államok harmadik legnagyobb városa. Itt található a Willis Tower, az Egyesült Államok második legmagasabb épülete.
 • Iowa: A „Kukorica Államban” hatalmas mezőgazdasági területek találhatók. Itt található a Des Moines, az USA mezőgazdasági fővárosa.
 • Ohio: Az „Első Államban” található az Egyesült Államok első nemzeti parkja, a Cuyahoga Valley Nemzeti Park. Itt található a Rock and Roll Hírességek Csarnoka is.

Nyugat

 • Kalifornia: A „Nap Állama” a hollywoodi filmiparról, a gyönyörű strandjairól és a változatos tájairól híres. Itt található a Yosemite Nemzeti Park és a Golden Gate híd.
 • Colorado: A „Sziklás-hegység Állama” a hegyekről, a síterepeiről és a gyönyörű tájairól híres. Itt található a Rocky Mountain Nemzeti Park és a Denver, az USA legmagasabban fekvő nagyvárosa.
 • Alaszka: Az „Utolsó Határ” az Egyesült Államok legnagyobb tagállama, és gyönyörű vadonjáról és a sarkvidéki éghajlatáról híres. Itt található a Denali Nemzeti Park, az USA legmagasabb hegyével.

Alaszka területe alapján a legnagyobb, lakosainak száma alapján azonban a harmadik legkisebb állam az Amerikai Egyesült Államokban. Az amerikaiak már 1867-ben megvásárolták az Észak-Amerikai Orosz Területeknek hívott területrészt az Orosz Birodalomtól, de csak 1959. január 3-án vált az unió részévé, annak 49. tagállamaként. Csodálatos természeti látnivalói, varázslatos gleccserei, óriás hegyei és az itt élő legnagyobb grizzly, karibu és Dall-birka populáció okán az UNESCO világörökségi listájára is felkerült.

USA tagállamai kvíz

Teszteld a tudásod az USA tagállamai kvíz segítségével!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük