Augusztus 20-i ünnepi válogatás

Gondoltam egy nagyot és készítettem egy Szent István ünnepi összefoglalót. Az augusztus 20-i ünnepi válogatás nem kimondott programajánló lesz. Szót ejtek a nap jelentőségéről, az augusztus 20-i rendszeres programokról, de azért a kenyeret sem hagyom ki, hamár az új kenyeret is ünnepeljük.

kézműves a Mesterségek Ünnepén

Augusztus 20-i ünnepi válogatás

Kezdjük azzal, hogy mit is ünneplünk augusztus 20-án.

Napjainkban augusztus 20-án elsősorban az államalapításra és az államalapító Szent Istvánra emlékezve ünneplünk. A rendszerváltás előtt inkább Alkotmány ünnepének vagy új kenyér ünnepének hívták. De hogyan és miért is lett az új kenyér ünnepe?

Aztán jöjjön egy kis programajánlós rész.

Augusztus 20-a I. István király szentté avatásának évfordulója, az államalapító Szent István király és az új kenyér köszöntése. Hagyományosan rengeteg rendezvényt tartanak ezen a napon szerte az országban. Legismertebbek ezek közül a Mesterségek Ünnepe és a Magyar ízek utcája. A Mesterségek Ünnepe kézműves kirakodóvásár a Budai Várban rengeteg kisérő programmal, néptánc bemutatókkal és könnyű zenei koncertekkel. A Magyar ízek utcájában az idei búzából sütött kenyereken túl az országtortája is megkóstolható.

Minden évben nagy érdeklődés kiséri az ingyenes reggeli légiparádét, a délutáni Szent Jobb körmenet és az esti tűzijátékot Budapesten.

Géza fejedelem és Sarolt fejedelemasszony fia, a Vajk néven szültetett, majd a keresztségben az István nevet felvett I. István az utolsó magyar fejedelem és az első magyar király. A keresztény magyar állam megteremtőjeként a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakja. A katolikus egyház egyházszervezői tevékenysége miatt szentté avatta és Magyarország fővédőszentje lett. Szent István emlékezetével szerte az országban találkozhatunk, ezekből a helyszínekből válogattam most.

Korhű formában újult meg 2020-ban az impozáns Aranyvonat, az ereklyeszállító kocsi, amely Szent István halálának 900. évfordulójára készült 1938-ban. A Szent Jobbot szállító Aranyvonat elkészülte után három évig járta az országot, azonban a második világháború alatt megsemmisült. Az öt év alatt elkészült kocsi a Szent István Napok alatt a Kossuth téren, utána pedig a Vasúttörténeti Parkban látható.

A Debreceni Virágkarnevál Debrecenben a legnagyobb, egész Magyarországon pedig az egyik legnépszerűbb fesztivál. 1966 óta szinte minden évben megrendezésre kerül az államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepének tiszteletére. A nemzetközi hírű esemény csúcspontja az augusztus 20-i karneváli felvonulás, ahol a látványos virágkompozíciókat magyar és külföldi művészeti együttesek, mazsorett csoportok, zászlóforgatók, fúvószenekarok előadása kíséri. A Debreceni Virágkarnevál története tartogat néhány érdekességet.

A kultúra is egyre drágább. Ingyenes múzeumok, akarom mondani ingyenes múzeumlátogatások igen is léteznek. Egy kis előrelátással sok pénzt spórolhatunk a múzeumi belépődíjakból. A mai múzeumi árak mellett különösen a családoknak érdemes tisztában lenne a kedvezményes és ingyenes múzeumi belépési lehetőségekkel.

Folytassuk Szent István gondolataival!

Szent István intelmei közel ezer év távlatában is értéket közvetítenek és megállják a helyüket.

Fiához, a később szintén szentté avatott Imre herceghez írt intelmei után most a szinté örökérvényű imáját ajánlom figyelmedbe. Szent István király imája több mint ezer év távlatából a ma emberének is elgondolkodtatóan, felvállalhatóan és követendően szól. 

Jöhetnek a Szent Istvánról írt szavak?

Garay János: A szent korona című versét ajánlom figyelmedbe.

1038. augusztus 15-én hunyt el Szent István. I. István az utolsó magyar fejedelem és az első magyar király volt. Géza fejedelem és Sarolt fejedelemasszony Vajk néven született fia, a keresztény magyar állam megteremtőjeként a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakja. A katolikus egyház egyházszervezői tevékenysége miatt szentté avatta és Magyarország fővédőszentje lett. Szent István király imája és az Imre herceghez intézett intelmei után most Sík Sándor: Szent István-himnusz versével tisztelgek államalapító királyunk nagysága előtt.

Foglalkozzunk egy kicsit a kenyérrel!

Idézetek kenyérrel.

A kenyér életünkben betöltött szerepének fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint a rengeteg közmondás, szólás, ami a kenyérrel kapcsolatban született.

A kenyér ősidők óta az ember egyik legfontosabb tápláléka. A szocializmus időszakában nem lehetett Szent Istvánt ünnepelni, ezért egy régi hagyományt elővéve aratást befejező ünnepségeket tartottak ezen a napon. Így lett augusztus 20 az új kenyér ünnepe is. Elhoztam hát a legjobb  kenyér receptek válogatását az olvasóktól.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük