Aszód látnivalói: Ilyen a Galgamente fővárosa a magasból

Radnóti Miklós életében még gépre kellett szállnia annak, aki felülről akarta látni a tájat. Nekünk a modern technika és az internet már az otthonunkba hozza a csodát. Anélkül is szétnézhetünk a világban, hogy kimozdulnánk a meleg szobából. Az Aszód látnivalói a magasból videó úgy mutatja be a várost, ahogy ritkán látható. Repülj velem a Galgamente fővárosába!

Aszód látnivalói

Bevallom őszintén, még sosem jártam a Pest megyei Aszódon és nem is sokat tudtam róla 2016 decemberig. Akkor került igazán a látókörömbe, amikor a régi blogon meghirdetett a legszebb kültéri adventi dekoráció versenyen elindult a közönségszavazás. Már az első percektől látszott, hogy a település lakói nagyon elkötelezettek és lelkesek. Végig vezettek a versenyben és fölényes győzelmet aratva meg is nyerték azt.

A verseny első három helyezett településének felajánlottam, hogy mutassák be lakóhelyüket az olvasóknak. Ehhez kérdéseket is küldtem, de meghagytam a szabad bemutatás lehetőségét is. Az első helyezett Aszód város polgármestere Sztán István ez utóbbi módot választotta, hogy meginvitáljon bennünket a 25 éve városi rangot kapott településre. Fogyadjátok szeretettel szavait!

Aszód város bemutatása

Kik vagyunk?

Budapesttől Keletre, Gödöllő és Hatvan között Aszód a középső Galga-mente legnagyobb települése. Jelenlegi lakosságszáma 6500 fő, s büszkén elmondhatjuk, hogy városunk lakóinak száma az általános népességfogyás ellenére folyamatosan növekszik. Közlekedési, oktatási, üzleti, közigazgatási központ vagyunk, az Aszódi Járás székhely települése. Aszódon két középiskolában több mint 1200 középiskolás várja a reggeli becsengetést. Kiváló közlekedési lehetőségekkel bírunk, hiszen Aszódot szeli ketté a 3-as számú főközlekedési út, valamint városunk keleti határában halad az M3 autópálya.

Honnan jöttünk?

Aszód területe több mint 5000 éve már a kőkorszakban is lakott vidék volt, mely a történelem viharai alatt újra és újra benépesült. Várossá, központi településsé Podmaniczky I. János tette, s a település történte innentől hosszú ideig összeforrt a Podmaniczky családdal. A Podmaniczky család birtokalapító, településfejlesztő, városépítő, idegenekkel, vallásokkal szemben toleráns, befogadó szelleme ma is meghatározza településünk életét. A Podmaniczkyak családi kastélyának városunk főterét ölelő szárnyai jól szimbolizálják városunk nyitottságát, melyet tovább kívánunk őrizni.

Hol tartunk?

Milyen ma Aszódon élni? Röviden: jó. Kicsit bővebben: nagyon jó. A tréfát félretéve olyan kisváros vagyunk, amely még emberléptékű, ahol mindenki ismer mindenkit, ahol még köszönünk is egymásnak!

Számos olyan családias rendezvényünk van, ahová jó eljönni, ahol barátságos, mosolygó emberekkel találkozhatunk. Ilyen a Generációk Napja, az Aszód Fesztivál, az Adventi Vásár, csak hogy néhányat említsünk. Ezek az alkalmak mind-mind erősítik az aszódiak összetartozás tudatát.

S ez hogyan tárgyiasul? 2016-ban két olyan eseményünk is volt, amire nagyon büszkék vagyunk. Városunk főterét úgy újítottuk fel, hogy eddig nem látott lakossági összefogás segítette anyagilag és kétkezi munkával a sikeres megvalósítást. A felújított főtéren felállított adventi koszorúnk pedig elnyerte az ország egyik legszebb adventi koszorúja címet, köszönhetően a közösségi oldalon elindult mozgalomnak és az aszódiak lelkesedésének. A sikeres rendezvények mellett természetesen minden olyan városi és városi színvonalú szolgáltatást megtalálunk, amire egy kisvárosban szükség van.

Hová tartunk?

Nem akarunk versenyezni a két szomszéd „nagy” településsel, Hatvannal vagy Gödöllővel. Szépek, tiszták, élhetőek akarunk maradni. Itt nem lát siető embert a főutcán, itt ismerőse megállítja és megkérdezi, hogy hogy van, mi újság? Itt figyelünk egymásra, és segítünk egymásnak, ha baj van. Városfejlesztési elképzeléseinkkel ezt a közösséget kívánjuk megtartani, és kiszolgálni.

S ha mindezt nem hiszi el, akkor tegyen egy sétát városunkban, üljön le egy percre a megújult főtéren. Merüljön el a karácsonyi díszvilágításban vagy hallgassa a szökőkút csobogását! Jöjjön el hozzánk, és kóstoljon, harapjon bele a friss, aszódi levegőbe!

Tisztelettel várja Önt:

Sztán István polgármester

Aszód látnivalói légi felvételen

Nézd meg az Aszódról készült légifelvételt is:

Az olvasók nevében is nagyon köszönöm a szívélyes invitálást!

Igazán kedvet kaptam hozzá, hogy személyesen is ellátogassak a vendégszerető városba. Ha sor kerül rá, természetesen itt blogon is beszámolok majd róla.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük