Assisi látnivalói – Szent Ferenc bájos városa

Bármennyire is bájos város az olaszországi Assisi, nem lenne olyan kedvelt a turisták körében, ha nem itt születik az állatok, a kereskedők és a természet védőszentje Szent Ferenc, teljes nevén Assisi Szent Ferenc, a ferences rend megalapítója. A középkori hangulatú város szűk utcácskáit róva szinte minden sarkon “Francesco”-hoz kötődő épületekbe, emlékekbe botlunk. 2000-ben a várost, benne a Szent Ferenc-bazilikát és a többi ferences emlékhelyet az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították. Assisi főbb látnivalóit gyűjtöttem egy csokorba, amelyeket videón is bemutatok.

Assisi történelme

Assisi városa Olaszország Umbria tartományában, azon belül pedig Perugia megyében található. A Subasio-hegy lábánál, az Asio dombon fekvő városnak az hozta meg a hírnevet, hogy itt született és munkálkodott Szent Ferenc, a ferences rend alapítója, valamint lelkitársa, Klára, akit később szintén szenté avattak és a klarissza rend alapítója.

Kr. e. 1000 körül építették vándor umbriaiak az első településeket a környék magaslatain. Kr. e. 450 táján ezeket a településeket az etruszkok foglalták el. Mai napig felfedezhetjük az ókori Római Birodalom idején épült építmények emlékeit: városfalak, a fórum, egy színház, egy amfiteátrum és Minerva. Ez utóbbit átépítés után Santa Maria sopra Minerva (=Minerva feletti Szűz Mária) templom néven ismerjük.

Kr. u. 238-ban Assisi Rufinus vértanu püspök térítette keresztény hitre a várost. Maradványai a San Rufino katedrálisban nyugszanak. 545-ben Totila osztrogót király lerombolta a város nagy részét. Ezután a lombardok, majd később a frankok uralma alá került.

A 11. században a város függetlenségi harcot vívott Perugiával. A háborúban Giovanni di Bernardonét, a későbbi Assisi Szent Ferencet foglyul ejtették. Úgy tartják, hogy ez vezetett később a ferences rend megalapításához.

A város a 13. században kezdett az ókori falakon kívülre is terjeszkedni. A Santa Maria degli Angeli bazilikát 1569-ben kezdték építeni. A követő évszázadokban a város szépen fejlődött. Ebből az időszakból származnak a paloták.

1997-ben Assisit két földrengés sújtotta, amelyben több műemlék súlyosan károsodott. A Szent Ferenc-bazilika helyreállítása közel két évig tartott.

2000-ben a várost, benne a Szent Ferenc-bazilikát és a többi ferences emlékhelyet az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították.

Assisi látnivalói, nevezetességei

Assisi Szent Ferenc-bazilika

Az umbriai zarándokhely, Assisi legfőbb nevezetessége az Assisi Szent Ferenc-bazilika és kolostor. Szent Ferenc halála után két évvel, 1228–ban kezdték építeni, 1253-re készült el.

Ferenc a várostól nyugatra fekvő dombot, ami korábban nyilvános kivégzések helye választotta nyughelyének. A különös helyválasztás nem véletlen, állandóan ostorozta magát és önmagát tartotta a legnagyobb bűnösnek.

Halála után szerzeteseknek ajándékozták a dombot és a nyugati lejtőjén elterülő erdőt. 1228. július 16-án IX. Gergely pápa szentté nyilvánította Ferencet, és a következő napon elhelyezte a templom alapkövét. A templom terveit Elia Bombardone testvér, Ferenc első követőinek egyike készítette és ő felügyelte a Szent Ferenc kézjegyének emblémáját, egy Tau-keresztet formázó bazilika építését.

IV. Miklós pápa, (Girolamo Masci) 1288-ban pápai templom rangjára emelte. 1986 októberében és 2002 januárjában (a 2001. szeptember 11-i New-York-i terrortmádás után) II. János Pál pápa Assisiben gyűlt össze a világ vallási vezetőivel, hogy a békéért imádkozzanak.

Altemplom

Az altemplom kereszthajóit Cimabue, Giotto, Pietro Lorenzetti és mások freskói díszítik.

Több szentnek is állítottak itt kápolnát. Az itteni freskók között vannak 13 és 17. századiak is.

  • Alexandriai Szent Katalin-kápolna
  • Szent Sebestyén-kápolna
  • Tours-i Szent Márton-kápolna (Ő, aki Savariában, a mai Szombathelyen született)
  • Alcantarai Szent Péter-kápolna
  • Toulouse-i Szent Lajos- illetve Szent István-kápolna (nem a mi Szent Istvánunk, hanem az egyház első vértanuja, Vajkként született első királyunk, az Ő tiszteletére nevezte el magát Istvánnak)
  • Páduai Szent Antal-kápolna
  • Szent Mária Magdolna-kápolna
  • Bari Szent Miklós-kápolna

Szent Ferenc sírja a kriptában

A főhajóból kettős lépcső vezet le a kriptába, ahol Szent Ferenc 1818-ban megtalált sírja található. A maradványokat még Elia testvér rejtette el, hogy megakadályozza az ereklyék széthordását. IX. Piusz pápa utasítására neoklasszikus stílusban építettek márványkriptát, amit 1925–1932 között neoromán stílusban alakítottak át.

A régi kőkoporsó az oltár felett helyezkedik el. 1934-ben a leghűségesebb követőket is az oltár melletti falba temették: Rufino, Angelo, Masseo és Leone testvéreket. Szent Ferenc relikviáinak kápolnájában láthatjuk a szent ruháját és a Naphimnusz eredeti töredékszövegét.

Kolostor

A bazilika mellett álló kolostor Subasio-hegységből származó rózsaszínű és fehér kövekből épült. Az 53 boltíves, román stílusú kolostorban már 1230-ban laktak szerzetesek. Az építés azonban hosszú ideig tartott, ezért gótikus stílusjegyeket is felfedezhetünk. A kolostor legnagyobb része 1474–1476 között épült.

A kolostorban jelenleg könyvtár van középkori kódexekkel és ősnyomtatványokkal.

Felső templom

A felső templomba a kolostor loggiája felől tudunk bejutni, ahol Giotto és tanítványainak freskói Szent Ferenc életét ábrázolják. A kórus színes ablakait 13. századi német mesterek készítették.

Szent Ferenc erdeje

Nemrég újjászületett Assisiben az az erdő, ahol a 13. században Szent Ferenc sétált és imádkozott. A 800 éves szent erdőbe kétszáz új olajfát ültettek el, több mint három kilométer ösvényt tettek ismét járhatóvá. Restaurálták az 1200 körül épített Szentkereszt bencés kolostort, egy 14. századi tornyot és egy malmot is.

Chiesa Nuova – Szent Ferenc szülőháza

A templom belsejében található szűk kis helyiségről úgy tartják, ide zárta be az apja Ferencet, amikor a fiú posztót adott el, hogy pénzhez jusson a romokban álló San Damiano-templom kijavításához.

San Francesco Piccolino-Oratórium

Valószínűleg itt született 1182-ben Szent Ferenc.

San Rufino-katedrális

Valószínűleg a 8. századból származik, 1036-ban katedrálisként építették újjá. Itt prédikált először Ferenc, és itt látható az a keresztelőmedence, ahol Szent Ferenc és Szent Klára elnyerte a keresztséget. A keresztelés nem itt történt, hanem a Santa Maria Maggiore-templomban.

Szent Klára-bazilika

Itt látható az a feszület, amelyhez Ferenc a San Damiano-templomban beszélt. Az 1257-ben épült templomban nyugszik Szent Klára.

Assisi látnivalói Szent Klára-bazilika

Santa Maria Maggiore-templom

Itt keresztelték meg Ferencet, de a kersztelő medencét később áthelyezték a San Rufino-dómba.

Rocca Maggiore várkastély

A várkastély 1367-ből származik.

Santa Maria degli Angeli (Angyalos Boldogasszony-bazilika)

Az Angyalos Boldogasszony-bazilika a városon kívül esik, de érdemes megnézni a „templomot a templomban”.

Assisi látnivalói - Angyalos Boldogasszony-bazilika

Az 1569-ben emelt bazilikában található a 6. századból származó Porziuncola-kápolna. A kápolna volt Szent Ferenc legkedvesebb tartózkodási helye. A bazilika Mennybemenetel kápolnájában (Capella del Transito) halt meg Szent Ferenc 1226. október 3-án.

Jó hír az utazóknak, hogy valamennyi kegyhely ingyenesen látogatható.

Assisi Szent Ferenc és Szent Klára életéről Franco Zeffirelli 1972-ben itt forgatta a nagysikerű Napfivér, Holdnővér című filmet.

Szent Ferenc Naphimnusza jó kifejezi az egyik legismertebb és legkedveltebb szent gondolkodás módját és közel 900 év távlatában is időszerű.

Assisi látnivalói videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük