Arka-patak szurdokvölgye – gyönyörű téli táj

A Tokaji-hegység egyik legvadregényesebb, leglátványosabb túraútvonala az Arka-patak szurdokvölgye. A sziklás hegyoldalakkal körülölelt patakvölgy két gyönyörű várunkat, Regéc és Boldogkő erődményét köti össze. Olvasónk az Arka-patak téli szépségeit mutatja meg csodálatos fotókon.

Arka-patak szurdokvölgye

Arka-patak szurdokvölgye

Az Arka-patak vadregényes völgye az év bármely szakában önmagában is megér egy látogatást. A környék azonban olyan sok látnivalót kívál, hogy érdemes szállást foglalni a közelben és több napot hagyni a gyönyörű táj felfedezésére.

A Zemplén egyik kedvenc kiránduló helye a 624 méteres sziklaszirten magasodó Regéci vár, ahol II. Rákóczi Ferenc a gyerekkorát töltötte. A vár maradványaihoz felkapaszkodva megcsodálhatjuk az elénk táruló gyönyörű, összefüggő erdőkkel borított zempléni tájat. Itt találkozik össze az Országos Kék Túra és a Zempléni jegység jellegzetes, piros  jelzésű Rákóczi-túrájának útvonala.

regéci vár

Az Országos Kéktúra K jelzését követve akár Sátoraljaújhelyig is elgyalogolhatunk. A Rákóczi-túra P jelzését követve pedig az aranygombos Telkibányára, vagy a felújított váráról híres Füzérre túrázhatunk.

Telkibánya látnivalói

A sziklaszirten álló Boldogkői vár, a legjobb állapotban fennmaradt középkori váraink egyike. A miocénben keletkezett andezittufa Bodókő-hegy ormán álló vár a monda szerint IV. Bélának köszönheti létét és nevét.

Boldogkő vára télen

Úgy tartják, hogy a muhi csata után a tatárok elől menekülő IV. Bélát egy Bodó nevű öreg aszalómester jobbágyruhába öltöztetve a pincében bújtatta el.

Boldogkői vár

Kedvcsinálóként még jöjjön néhány téli fotó az Arka-patak völgyéről.

Arka-patak szurdokvölgye

Arka-patak szurdokvölgye télen

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Kiss P. Dórának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük